Νέα τροπή στην υπόθεση με τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δίνει με παρέμβαση της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ads

Συγκεκριμένα ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ζαχαρίας Κοκκινάκης άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που είχε ληφθεί τον Ιούλιο του 2020 με την οποία είχαν απαλλαγεί όλοι οι κατηγορούμενοι από την κατηγορία της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Η απαλλαγή έγινε εξαιτίας του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα (νόμος 4619/2019 άρθρο 405), βάση του οποίου θα έπρεπε η εκκαθαρίστρια εταιρία (PQH) να καταθέσει έγκληση για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε πως ο Ειδικός Εκκαθαριστής είχε περιθώριο μέχρι την 18 Μαρτίου 2020 να δηλώσει την πρόθεση του για την συνέχιση της ποινικής δίωξης -που είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτα. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να απαλλαγούν από τις κατηγορίες.

Ads

Ο αντεισαγγελέας Ζαχαρίας Κοκκινάκης έκρινε πως η κατάθεση από την πολιτική αγωγή κατά τη διάρκεια της δίκης της δήλωσης που απαιτεί ο νέος νόμος ώστε να συνεχιστεί η ποινική διαδικασία για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος ήταν εμπρόθεσμη.

Για το λόγο αυτό η υπόθεση παραπέμπεται στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα αποφανθεί εάν θα αναιρέσει την απόφαση για το σκέλος που αφορά την απιστία ως βασικό αδίκημα και κατ’ επέκταση και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.