Σε αναγκαστικές διευκρινίσεις προχώρησε ο πρωθυπουργός για την ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά.

Ads

Σήμερα, σε γεύμα που παρέθεσε σε δημοσιογράφους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του στο «Βήμα της Κυριακής» για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών ανέφερε ότι «η ενδεχόμενη προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης θα είναι μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».

Σημειώνεται ότι η δήλωση αυτή του Κ. Μητσοτάκη στην κυριακάτικη εφημερίδα προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με τον τομεάρχη Εξωτερικών να κάνει λόγο για ιδιαίτερα προβληματική διατύπωση.

Συγκεκριμένα, ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, επισήμανε «το να θέτεις στον πληθυντικό τις θαλάσσιες ζώνες είναι ιδιαίτερα προβληματικό γιατί, προφανώς, ο πληθυντικός δεν αναφέρεται μόνο στην ΑΟΖ που μαζί με την υφαλοκρηπίδα είναι τα μόνα θέματα τα οποία δεχόμαστε να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία, και προφανώς να παραπεμφθούν και στη Χάγη, και μπορεί να ερμηνευθεί ότι αναφέρεται και στην αιγιαλίτιδα ζώνη, στη θαλάσσια ζώνη που αφορά τα χωρικά ύδατα».

Ads