Μισθοί, εργασιακές σχέσεις, επικουρικές συντάξεις και ασφαλιστικό βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τους κοινωνικούς εταίρους, στο Μέγαρο Μαξίμου, αυτή την ώρα. «Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές» φέρεται να διεμήνυσε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Η έναρξη των συζητήσεων γίνεται υπό τη σκιά της έλευσης της τρόικας, στα μέσα Ιανουαρίου, η οποία θέτει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού, ενίσχυση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ενώ είναι πιθανή και η επαναφορά του ζητήματος της κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.
Ads
O Λουκάς Παπαδήμος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, αλλά και με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρη Ασημακόπουλο και την ΕΣΕΕ. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ απηύθυνε πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) για συνάντηση, με στόχο «τη διαμόρφωση κοινών θέσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης».
«Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Επίσης δεν ξεκαθάρισε αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τα ζητήματα που θέτει η τρόικα.
Ο Λουκάς Παπαδήμος απηύθυνε έκκληση στους κοινωνικούς εταίρους να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τις διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
«Θέλω να καλέσω τους κοινωνικούς εταίρους να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Χωρίς τη συμφωνία με την τρόικα και την παρεπόμενη χρηματοδότηση, η Ελλάδα τον Μάρτιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας. Επομένως από τις πράξεις και τις αποφάσεις μας, κατά τις επόμενες εβδομάδες, θα κριθούν τα πάντα» υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις απαιτήσεις της τρόικας. «Οι διεθνείς οργανισμοί και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν θέσει σειρά θεμάτων προς επανεξέταση στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να ενισχυθεί η απασχόληση. Μεταξύ των θεμάτων αυτών είναι και ο ελάχιστος μισθός, είναι ο 13ος – 14ος μισθός, είναι οι αυτόματες ωριμάνσεις, που συνιστούν ετήσιες αυξήσεις ανεξάρτητες από την παραγωγικότητα και τις άλλες συνθήκες της οικονομίας, που οδηγούν σε σωρευτική διάβρωση της ανταγωνιστικότητας. Είναι επίσης διάφορες κανονιστικές ρυθμίσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα. Εάν δεν κάνουμε σημαντικά βήματα, εάν δεν κερδίσουμε τις εντυπώσεις, η αξιολόγηση των εταίρων και της τρόικα δεν θα είναι θετική».
«Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Δεν μπορούμε να ξεκινάμε το διάλογο από τη βάση δεδομένων και αμετακίνητων κεκτημένων, διότι αύριο κινδυνεύουμε να μην έχουμε τίποτα. Εάν δεν κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές, είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι τα άλλα κράτη της ΕΕ και οι διεθνείς οργανισμοί θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν μια χώρα που δεν προσαρμόζεται στην πραγματικότητα και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματά της. Εάν αυτό συμβεί, εάν η χρηματοδότηση των εταίρων μας διακοπεί, τότε οι επιπτώσεις θα είναι πραγματικά τραγικές για τα εισοδήματα των εργαζομένων, και η ανεργία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο», σημείωσε.
Σχετικά με τα περί εκβιαστικών απαιτήσεων της τρόικας ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «αυτά δεν συνιστούν εκβιασμό, ούτε ψευδή διλήμματα, ούτε επιχείρηση τρομοκράτησης της κοινής γνώμης, όπως ορισμένοι ενδεχομένως να σπεύσουν να πουν. Αυτά είναι χωρίς ωραιοποιήσεις η πραγματικότητα».
«Οφείλω να εκθέσω ενώπιων σας την πραγματική κατάσταση της χώρας, όσο οδυνηρή κι αν είναι η περιγραφή της. Και έχω επίσης την υποχρέωση να πω ότι οι προσαρμογές που πρέπει να γίνουν δεν είναι μόνο αναγκαίες για να πάρουμε την επόμενη δόση της χρηματοδότησης, αλλά για να ανορθώσουμε την οικονομία μας, αποκαθιστώντας τη χαμένη ανταγωνιστικότητα και επιτυγχάνοντας τη δημοσιονομική εξυγίανση. Μόνο έτσι διαθέτουμε ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης», τόνισε.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, επισήμανε την ανάγκη αναδιαμόρφωσης του μέσου κόστους εργασίας, σημειώνοντας πως ο ΣΕΒ «θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη θιγεί ο κατώτατος μισθός».
«Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε σε αυτή τη δραματική οικονομική συγκυρία και στην κρίσιμη αυτή εποχή, είναι να δούμε πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέσο κόστος εργασίας σε ένα άλλο σημείο ισορροπίας, που θα βοηθήσει και την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής. Αυτό είναι το αντικείμενο της συζήτησης» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους τι θα γίνει με τα μισθολογικά, τις ωριμάνσεις και τις τριετίες, απάντησε πως όλα αυτά είναι που θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων. «Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν δείξει την ωριμότητα και διαθέτουν την υπευθυνότητα να συζητήσουν για όλα τα εργασιακά θέματα», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό τόνισε πως η Συνομοσπονδία δεν πρόκειται να δεχθεί καμία αλλαγή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σχετικά με τον κατώτατο μισθό και τα επιδόματα. Ο Γιάννης Παναγόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων με το «κούρεμα», το θέμα της ανεργίας, αλλά και τα προβλήματα συντονισμού μεταξύ υπουργείων για την απορρόφηση κονδυλίων για την απασχόληση.
Ο Γιάννης Παναγόπουλος ερωτηθείς μετά τη συνάντηση για το πώς περιέγραψε ο πρωθυπουργός την στάση της τρόικας απέναντι στα εργασιακά και αν οι δανειστές ασκούν πιέσεις απάντησε: «Όχι, όχι. Το αντίθετο είπε. Αλλά νομίζω ότι αυτά αγγίζουν τα όρια του παραπολιτικού. Θα σας τα πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ότι η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών για το PSI πάει καλά, ότι στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχει υπάρξει συμφωνία, αλλά θα χρειαστεί ένας μήνας επιπλέον για την υλοποίησή της».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το ζήτημα απελευθέρωσης του κατώτατου μισθού, το οποίο θέτει η τρόικα. Σημείωσε δε ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε θέμα νομοθετικής ρύθμισης για κατάργηση του κατώτατου μισθού.
Ο Δημήτρης Ασημακόπουλος τόνισε ότι «πολύ λίγο θα επηρεάσει έως μηδαμινά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ένα τέτοιο μέτρο» και υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να αφαιρεθεί το τελευταίο φύλο συκής, που είναι η αξιοπιστία της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή, η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».
Άφησε, πάντως, ανοικτό το ενδεχόμενο, στον διάλογο των κοινωνικών εταίρων να ρυθμιστούν επιμέρους ζητήματα σχετικά με το μισθολογικό κόστος, ενώ ανέφερε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μειωθεί το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες και να αντικατασταθεί από τέλος ένα τοις χιλίοις στον τζίρο όλων των εταιρειών.
«Οποιαδήποτε πρόθεση για οιονεί κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω» σημείωσαν οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο. Αναφορικά με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα η ΕΣΕΕ υπενθύμισε την πάγια θέση της ότι πρέπει να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών, εργοδοτών και εργαζομένων.
Η ΕΣΕΕ πρότεινε πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τρία χρόνια, μέχρι το 2014, με παράλληλη μείωση κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους. Αναφορικά με τον κίνδυνο κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων από τις απώλειες των εσόδων κατά 5 δισ. ευρώ το 2011 και επιπλέον 7 δισ. ευρώ το 2012, προτείνεται η αναπλήρωση των πόρων από την μείωση των εισφορών με την επιβολή ασφαλιστικού τέλους 1 τοις χιλίοις, επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων που θα μπορούσε να καταβάλλεται με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά θα υπολογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης.
Σε περίπτωση που τεθεί θέμα 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα επαναφέρει την από 31/05/2010 πρότασή της για ενσωμάτωση στο βασικό μισθό, που είχε καταθέσει στην συζήτηση της τελευταίας ΕΓΣΣΕ. Μια τέτοια πρόταση εκτιμά ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα, αφού θα διασφαλίσει το ετήσιο εισόδημα των εργαζομένων, τις ασφαλιστικές εισφορές και θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της κατανάλωσης της αγοράς. Τέλος, η ΕΣΕΕ επαναφέρει την πρότασή της για τη σύνδεση της μείωσης φορολογίας των επιχειρήσεων με την ενίσχυση της απασχόλησης.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) , Σταύρος Κούκος, χαρακτήρισε «Casus Belli» το ενδεχόμενο κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και καθιέρωσης καθεστώτος μερικής απασχόλησης, για τους εργαζόμενους στις τράπεζες,.
Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ), μέσω του προέδρου του Ελ. Κούρταλη, ζητά κατάργηση της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας της Κλωστοϋφαντουργίας, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και ειδικότερα διευθέτηση των ημερών της εβδομαδιαίας εργασίας με διευθυντικό δικαίωμα των επιχειρήσεων, μείωση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών στις συνεπείς επιχειρήσεις και κατάργηση της υποχρεωτικής εισφοράς προς τα επιμελητήρια. Τα παραπάνω αναφέρονται σε σχετικό υπόμνημα που απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδη.
«Σήμερα ακόμη, παρά τις μεγάλες οικονομικές αντιξοότητες που αντιμετωπίζει, από τη βαθειά οικονομική κρίση της χώρας, το σκληρό ανταγωνισμό από τις τρίτες χώρες χαμηλού κόστους (Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Τουρκία κ.ά.), την έλλειψη χρηματοδότησης από τις Τράπεζες, παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους μεταποιητικούς κλάδους της χώρας, απασχολεί 80.000 εργαζομένους» και παράγει το 30- 33% του συνόλου των βιομηχανικών εξαγωγών της χώρας, σημειώνεται μεταξύ άλλων στο υπόμνημα.
«Η αποστολή εθνικής σωτηρίας της κυβέρνησης Παπαδήμου για την οποία νοιάζεται ο ΣΕΒ, είναι η σωτηρία του κεφαλαίου και των κερδών. Ο κίνδυνος αποτυχίας αυτής της αποστολής κάνει τον ΣΕΒ να εγκαλεί τους πολιτικούς υπαλλήλους και διαχειριστές της αστικής εξουσίας να μιλούν με μια φωνή και ενιαία θέληση ώστε να είναι η κυβέρνηση αποτελεσματική στην αποστολή της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.
«Ο ΣΕΒ όταν λέει απευθυνόμενος στη ΓΣΕΕ ότι υπάρχει ωριμότητα και υπευθυνότητα, γνωρίζει καλά ότι απευθύνεται σε «ευήκοα ώτα». Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ χρόνια δίνει χέρι στον ΣΕΒ για να ισοπεδώσουν τα εργατικά δικαιώματα. Η δήθεν ευαισθησία του ΣΕΒ για τον κατώτερο μισθό, μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί, όταν ιδιαίτερα οι τόποι δουλειάς – ιδιοκτησίας των μεγαλοεργοδοτών – έχουν μετατραπεί σε αντεργατικές γαλέρες, όταν εκατοντάδες χιλιάδες αμείβονται κάτω από την εθνική σύμβαση και όταν απαίτησή του είναι από την παρακρατημένη υπεραξία της δουλειάς των εργατών να μην πληρώνουν οι εργοδότες τίποτα για ασφάλιση και σύνταξη», προσθέτει το ΠΑΜΕ.
«Η εργατική τάξη έχει δρόμο είναι αυτός των εργαζομένων της χαλυβουργίας Ασπροπύργου. Καλούμε τα συνδικάτα να απορρίψουν τις αξιώσεις του ΣΕΒ και της τρόικα. Να υπερασπιστούν τον κατώτερο μισθό, τις όποιες κατακτήσεις έχουν απομείνει. Κανένας εφησυχασμός», σημειώνει το ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία της 17ης Ιανουαρίου.
Το ΠΑΜΕ επιτίθεται και στη ΓΣΕΕ. «Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μετά από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο δήλωσε ότι δε συζητά τη μείωση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης (την ίδια ώρα που βεβαίως αποδέχεται οι νέοι εργαζόμενοι να αμείβονται με 500ευρώ) λέγοντας ότι συζητά μόνο τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε και αυτός μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ότι θα κάνει ότι μπορεί για να μη θιγεί ο κατώτερο μισθός της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, αλλά πως πρέπει να δούμε τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ για μια ακόμα φορά στην ίδια γραμμή. Ανοίγουν δρόμο για να τσεκουρώσουν κι’ άλλο τα μεροκάματα. Ετοιμάζουν την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές, την παροχή νέου κρατικούς χρήματος και νέων φοροαπαλλαγών στους καπιταλιστές. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι οι εργαζόμενοι αν θέλουν να αντισταθούν στους καπιταλιστές και στις κυβερνήσεις τους πρέπει να ξεμπερδέψουν ταυτόχρονα από τους εργατοπατέρες, από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΚΚΕ: Δεν δεχόμαστε τον όρο εργατικό κόστος
«Δεν δεχόμαστε ούτε καν τον όρο μισθολογικό και εργατικό κόστος, γιατί χωρίς εργάτες, τους υπάλληλους, τους μισθωτούς δεν υπάρχει κερδοφορία. Επομένως δεν υπάρχει κόστος», τόνισε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σχετικά με τις συζητήσεις για τα ανοικτά εργασιακά θέματα.
«Όταν ζητούμε αυξήσεις, ουσιαστική περίθαλψη, ουσιαστικές συντάξεις, διεκδικούμε οι επιχειρηματίες, το κεφάλαιο να έχουν λιγότερα κέρδη. Δεν υπάρχει για εμάς η έννοια του μισθολογικού κόστους», πρόσθεσε.
«Αυτό που υπάρχει είναι ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία, άρα όσο πέφτουν οι μισθοί, όσο αυξάνονται για τους εργαζόμενους οι ασφαλιστικές εισφορές, η αγορά φαρμάκων και το κόστος Υγείας και Παιδείας, τόσο μεγαλώνει η κερδοφορία και γίνεται φθηνότερη η εργατική δύναμη», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα.
ΣΥΡΙΖΑ: Προσχηματικές οι συναντήσεις
Προσχηματικές χαρακτηρίζει το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ Δημήτρης Στρατούλης τις σημερινές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με του κοινωνικούς φορείς, «για τις προωθούμενες μειώσεις μισθών και επικουρικών συντάξεων καθώς και για τη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων».
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημειώνει πως αυτές γίνονται καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους «για να φανεί ότι αυτά τα σφαγιαστικά νέα μέτρα, που έχουν ήδη προσυμφωνηθεί με την τρόικα, θα παρθούν μετά από διάλογο με τους ενδιαφερόμενους».
ΔΗΜΑΡ: Δεν πρέπει να θυσιαστούν οι ΣΣΕ
«Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και προ πάντων η Εθνική δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να θυσιαστούν στις ιδεολογικά αγκυλωμένες απαιτήσεις της τρόικας», παρατήρησε ο υπεύθυνος της Δημοκρατικής Αριστεράς για θέματα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής.
«Η εργασία, ως δημιουργικό υπόβαθρο της δημοκρατίας, δεν είναι δυνατόν συνεχώς σε κάθε πακέτο μέτρων να τίθεται στη διατίμηση και να απειλείται», πρόσθεσε.
Οι προτάσεις του ΛΑΟΣ…
«Η μόνη λύση για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι η ρεαλιστική πρόταση του ΛΑΟΣ: Ένα Ταμείο για όλους τους πολίτες, κατάργηση των ενσήμων, ενσωμάτωση στον μισθό των ενσήμων που καταβάλλει ο εργαζόμενος και διεκπεραίωση των ιατροφαρμακευτικών αναγκών από ένα ειδικό τέλος στην κατανάλωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >