Αναβλήθηκε, με απόφαση που έλαβαν στο υπουργείο Πολιτισμού το βράδυ της Τρίτης, η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) που είχε προγραμματιστεί για σήμερα ώστε να συζητηθεί το σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού.

Ads

Η προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το ζήτημα του Ελληνικού είχε διακοπεί τα ξημερώματα της προηγούμενης Τετάρτης. Τότε είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία πως η διακοπή υπήρξε επειδή, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις κυβερνητικών στελεχών, το ΚΑΣ θα οδηγούνταν σε απόφαση όχι και τόσο ευχάριστη για την πορεία της επένδυσης.

Όπως αναφέρει, το euro2day.gr, η εικόνα μετέφεραν ορισμένοι και χθες, αν και στελέχη που παρακολουθούν την υπόθεση του Ελληνικού δήλωναν αισιόδοξα το απόγευμα της Τρίτης. Σημειώνεται ότι το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και η κυβέρνηση (υπουργείο Πολιτισμού) προχώρησαν προ μηνών στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Lamda σύμφωνα με το οποίο η τελευταία θα συνεργαζόταν στενά με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, θα κάλυπτε το κόστος τυχουσών ερευνών κ.λπ.

Παράλληλα αναμένεται η απόφαση επί της αναίρεσης που έχουν καταθέσει το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικόν ΑΕ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά με την οποία θεωρούνταν δασική έκταση τμήμα 37 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο.

Ads

Για το θέμα των 37 στρεμμάτων που χαρακτηρίζονται ως «δασική έκταση» από το δασάρχη Πειραιά, αν και έχει κατατεθεί ένσταση από την Ελληνικό ΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ η οποία φαίνεται πως θα κριθεί σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda είχε υποστηρίξει πρόσφατα πως το συγκεκριμένο σημείο είναι το σημαντικότερο τμήμα του έργου. Αν και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος του χρόνου, αρκετοί θεωρούν πως δύσκολα θα τηρηθεί, καταλήγει το euro2day.gr. 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ανέβαλε την κινητοποίηση 

Λίγο αργότερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα στις 16:30 κινητοποίηση που είχε προγραμματίσει ενόψει της συζήτησης του θέματος στο ΚΑΣ, «λόγω αιφνίδιας αναβολής της έκτακτης συνεδρίας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου».

«Γίνεται φανερό το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι εμπνευστές του σχεδίου να προχωρήσουν οι διαδικασίες έγκρισης των σχεδίων για το «Ελληνικό», χωρίς να ακολουθηθούν οι προβλέψεις του Αρχαιολογικού Νόμου. Είναι επίσης προφανές ότι οι όποιες «καθυστερήσεις» βαρύνουν αυτούς οι οποίοι προσπαθούν να παρακάμψουν κάθε νόμιμη διαδικασία. Η μόνη εφικτή λύση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες έγκρισης είναι να συμπεριληφθεί άμεσα σε ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στις περιοχές Αγίου Κοσμά, Ελληνικού, Αλίμου, όπως επιβάλλει ο νόμος, πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης για την έγκριση του ΣΟΑ», σημειώνει η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου. 

«Ο ΣΕΑ, έχοντας έγκαιρα και με σαφήνεια εκθέσει τις τεκμηριωμένες απόψεις του, που εδράζονται στην εφαρμογή των κείμενων διατάξεων και την ανάγκη ισότιμης αντιμετώπισης πολιτών και δυνάμει επενδυτών, παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί το ζήτημα εκ του σύνεγγυς», καταλήγει.