Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, εκδίκαση της έφεσης, κατά της απόφασης προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

Ads

Οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων προφυλακισθέντων από την Παρασκευή στις φυλακές της Αδριανούπολης, εξερχόμενοι του δικαστηρίου δήλωσαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί από αύριο και έως το τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατηγορητήριο εναντίον των δύο αξιωματικών και το οποίο συνίσταται στην παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή.

Στο μεταξύ, απορρίφθηκε από το δικαστήριο της Αδριανούπολης η ένσταση για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Έτσι τα δύο στελέχη του Ελληνικού Στρατού θα παραμείνουν έγκλειστα στις Φυλακές της Αδριανούπολης μέχρι να οριστεί η δικάσιμος.

Η ελληνική πλευρά ζητά να αναγνωριστεί ως προσωρινή κατοικία των δύο το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη κι έτσι να βγουν από τη φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η έφεση, ωστόσο, αυτό δεν έγινε αποδεκτό. 

Ads

Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί, στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο.

Αντίδραση Κοτζιά 

Μήνυμα στην Τουρκία να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στην υπόθεση των δυο Ελλήνων αξιωματικών, ενώ επιπλέον σημείωσε: «η Τουρκία αυτή την εποχή χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη νευρικότητα, από αίσθηση ότι μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Ο σεβασμός είναι απαίτηση και της χάρτας του ΟΗΕ και της ΕΕ». 

Τέλος ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε πως Ελλάδα και Κύπρος, «μαζί επιτύχαμε την επαναφορά της ασφάλειας και των εγγυήσεων ως το κύριο ζήτημα του Κυπριακού», ενώ πρόσθεσε πως Ελλάδα και Κύπρος είχαν δίκιο όταν υπογράμμιζαν τη σημασία των ζητημάτων ασφάλειας και εγγυήσεων για το Κυπριακό και η συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ το επιβεβαιώνει.