Ads

Αναβλήθηκε για τις 23 Μαΐου η δίκη των ακτιβιστών του «March to Athens», που συνελήφθησαν την Τρίτη στην πλατεία Συντάγματος, όπου είχαν διανυκτερεύσει από τη Δευτέρα διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας.

 
Οι 16 ακτιβιστές, τρεις Γάλλοι, τέσσερεις Ισπανοί, τέσσερεις Έλληνες, ένας Ιταλός, ένας Πολωνός, μία Ελβετίδα και δύο Βέλγοι, κατηγορούνται για «αντίσταση κατά της αρχής και για υποβάθμιση του περιβάλλοντος». Η δίκη αναβλήθηκε επειδή απουσίαζαν οι μάρτυρες κατηγορίες.
 
Οι ξένοι ακτιβιστές κατηγορούνται επιπλέον και για «απείθεια και ψευδή ανωμοτί κατάθεση», επειδή, όπως ανακοίνωσε η δικηγόρος των ακτιβιστών, αρνήθηκαν να δώσουν τα αποτυπώματά τους  και να φωτογραφηθούν. Η δικηγόρος σημείωσε ότι αυτό το έκαναν επειδή κανένας δεν τους εξήγησε σε γλώσσα που να καταλαβαίνουν τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί.

Οι περισσότεροι ακτιβιστές από τους συλληφθέντες έφτασαν με την Πορεία «March to Athens» περπατώντας από την Γαλλία ως την  Ελληνική πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στην “Αγορά της Αθήνας”, ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και περισυλλογής πάνω στο σύστημα και την κρίση.
 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομάδας συντονισμού «MarchaGrecia» «ενώ οι ακτιβιστές βρίσκονταν ειρηνικά συγκεντρωμένοι στην Πλατεία Συντάγματος, τα όργανα της τάξης επιχείρησαν να τους απομακρύνουν, επικαλούμενοι την ανάγκη του καθαρισμού της πλατείας».

Ads

«Σε αυτό οι διαδηλωτές απάντησαν με παθητική αντίσταση. Τότε η αστυνομία παρενέβη με βίαιο τρόπο και προχώρησε σε συλλήψεις, για να τους μεταφέρει εν συνεχεία στην γενική διεύθυνση της Αστυνομίας, ΓΑΔΑ», τονίζεται στην ανακοίνωση.