Αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας, η επίσκεψη στην Αθήνα της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, που ερευνά τα πεπραγμένα της Τρόικα, μετά από παρέμβαση του έλληνα Πρωθυπουργού Σαμαρά και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο, Σούλτς. Αυτό γνωστοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ο οποίος υποστηρίζει ότι αυτή η επίσκεψη θα χαλούσε τις φιέστες της κυβέρνησης. Για πανικόβλητη κυβέρνηση μιλά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Για θεωρίες συνομωσίας κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου. Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου. Στην Αθήνα αναμενόταν ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, μέλος του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου για τα μνημόνια Ότμαρ Κάρας. Πάντως με ανακοίνωση που δόθηκε το βράδυ της Δευτέρας και αφού προηγήθηκε η πολιτική κόντρα, ο Ζομ Ντους, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, διευκρινίζει ότι «Δεν υπήρξε παρέμβαση Σαμαρά» και η αναβολή έγινε με απόφαση Σουλτς.
 

Ads

Διαβάστε επίσης:
Στουρνάρας: Αποτελεσματική η συνεργασία με την τρόικα

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Χουντή, σε χτεσινό ενημερωτικό μήνυμα της Γραμματείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος Σούλτς και ο Πρωθυπουργός Σαμαράς, έχουν αποφασίσει ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας θα πρέπει να αναβληθεί», δημιουργώντας ποικίλα ερωτηματικά.
 
«Η παρουσία στην Αθήνα της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της Τρόικα, θα χαλούσε τις φιέστες που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα χαλούσε τις φιέστες του λεγόμενου success story του κ. Σαμαρά και του κ. Στουρνάρα» τονίζει σχετικά ο Νίκος Χουντής.
 
«Η παρουσία της Επιτροπής θα έδινε την ευκαιρία να ακουστούν ξανά τα ερωτήματα για τις τεράστιες ευθύνες όσων μας έβαλαν στα δεσμά των συνεχών μνημονίων και όσων χρησιμοποιούν τον ελληνικό λαό ως πειραματόζωο μιας νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής Ευρώπης. Ό,τι προσπάθειες και αν κάνουν, όμως, δεν μπορούν να αποφύγουν τα ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, και πολύ περισσότερο δεν μπορούν να αποφύγουν την οργή του ελληνικού λαού» προσθέτει.

Παρασκήνιο

Η αναβολή επιβεβαίωνεται και από πηγές στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες η απόφαση ήταν προϊόν διαβούλευσης σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Εκτιμάται ότι η κυβέρνηση που ποντάρει επικοινωνιακά στην προεδρία της ΕΕ δεν επιθυμούσε η επίσκεψη του  Ότμαρ Κάρας να συμπέσει με την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας που θα γίνει την Τετάρτη στους χώρους του Ζαππείου Μεγάρου, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Κολλεγίου των Επιτρόπων.

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Πανικόβλητη η κυβέρνηση

Για πανικόβλητη κυβέρνηση, η οποία, με την αρωγή του κ. Σούλτς, «σπεύδει να αναβάλει την επίσκεψη της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας, τρέμει μπροστά στο ενδεχόμενο μιας συζήτησης για τη σκοπιμότητα και τις επιπτώσεις  του μνημονίου» κάνει λόγο, σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

«Αν ο κ. Σαμαράς μπορούσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα όφειλε να αξιοποιήσει την έρευνα της επιτροπής για να αναδείξει την καθολική αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος, αλλά και την ανάγκη εγκατάλειψης των ακραίων αντικοινωνικών πολιτικών λιτότητας, κάνοντας ταυτόχρονα την αυτοκριτική του, γιατί τις υπηρέτησε σκορπώντας τη δυστυχία στη χώρα του», σημειώνεται στη δήλωση του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση και ετοιμάζεται για την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη χώρα μας, διοργανώνοντας φιέστες για την αυτοπροβολή του, χωρίς την παραμικρή διάθεση πραγματικής αξιοποίησης της προεδρίας  της χώρας μας.

Τι απαντά ο Κεδίκογλου

«Κολλημένος με τις θεωρίες συνωμοσίας και τις απόπειρες δυσφήμισης της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά το νέο χρόνο όπως τελείωσε τον παλιό: με εξωφρενικούς και απίστευτους ισχυρισμούς» αναφέρει σχετικά ο Σίμος Κεδίκογλου.

«Αυτή τη φορά όμως ξεπέρασε κάθε όριο! Προφανώς οι άνθρωποι δεν είναι καλά…» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Χουντής: Περιμένου τις εξηγήσεις της κυβέρνησης

Μετά τις δηλώσεις Κεδίκογλου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, έδωσε στη δημοσιότητα τη σχετική επιστολή:

Από: …
Ημερομηνία: 5 janvier 2014 23:45:11 UTC+1
Προς: …
Θέμα: Report on the role and operations of the Troika – replies to questionnaire
 
Dear all,
 
President Schulz and Prime Minister Samaras have agreed that the delegation to Athens should be postponed.

The delegation to Lisbon is taking place as planned tomorrow. We hope Cyprus can take place this week as planned but this will be clarified asap tomorrow.

We hope to send more information as soon as possible.
 
Kind regards
ECON Secretariat
 
Αγαπητά μέλη,
 
Ο Πρόεδρος Schulz και ο Πρωθυπουργός Σαμαράς, έχουν αποφασίσει ότι η αντιπροσωπεία της Αθήνας (σ.σ. της Επιτροπής για την Τρόικα) θα πρέπει να αναβληθεί.

Η αντιπροσωπεία για τη Λισσαβόνα θα πραγματοποιηθεί αύριο (σ.σ. σήμερα), όπως έχει προγραμματιστεί. Ευχόμαστε ότι η επίσκεψη στην Κύπρο θα γίνει κανονικά αυτή την εβδομάδα, αλλά αυτό θα διευκρινιστεί αύριο (σ.σ. σήμερα), το συντομότερο δυνατό.

Ελπίζουμε να στείλουμε περισσότερες πληροφορίες το συντομότερο δυνατό.
 
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Γραμματεία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON)


«Μετά την προσπάθεια του εκπροσώπου τύπου της ελληνικής κυβέρνησης να δικαιολογήσει την παρέμβαση Σαμαρά για αναβολή της επίσκεψης της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την Τρόικα, δίνουμε στη δημοσιότητα ολόκληρη την επιστολή της Γραμματείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων που απέστειλε χτες, 23:45 το βράδυ, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, και στα άλλα μέλη της εν λόγω Επιτροπής, στην οποία τονίζεται ότι ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σούλτς, και ο έλληνας Πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, ‘έχουν αποφασίσει ότι η αντιπροσωπεία της Αθήνας (σ.σ. της Επιτροπής για την Τρόικα) θα πρέπει να αναβληθεί’. Σημειώνουμε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο, σε μια τέτοια απόφαση που συνήθως λαμβάνεται από τον Πρόεδρο της εν λόγω Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, κατά πρωτοφανή τρόπο, να εμπλέκεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Εκτός από τους απρεπείς χαρακτηρισμούς του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, περιμένουμε, τώρα, και τις εξηγήσεις του» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Δεν υπήρξε παρέμβαση Σαμαρά»

Η απόφαση για την αναβολή της επίσκεψης στην Ελλάδα της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά τη λειτουργία της τρόικας, ελήφθη από τον πρόεδρό του Μάρτιν Σουλτς χωρίς να υπάρξει, σε καμιά περίπτωση, παρέμβαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, διευκρινίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του από τις Βρυξέλες ο Ζομ Ντους, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ευρωβουλής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η απόφαση για την αναβολή ελήφθη έπειτα από διαβούλευση του Μ. Σουλτς με τους δύο αρμόδιους εισηγητές της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

Ο βασικός λόγος για τον οποίον αποφασίσθηκε η χρονική μετάθεση της επίσκεψης ήταν διότι, λόγω των θεσμικών εκδηλώσεων για την έναρξη της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε., το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για το έργο της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας δεν ήταν δεδομένο, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος στην ανακοίνωσή του.

Κύκλοι προσκείμενοι στον πρόεδρο της Ευρωβουλής επισημαίνουν επίσης ότι ο Μ. Σουλτς τηλεφώνησε χθες στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να του εκφράσει τη λύπη του για την αδυναμία του, λόγω υποχρεώσεων, να παραστεί στις εκδηλώσεις στην Αθήνα. Σημείωσαν ωστόσο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έθεσε κανενός είδους αίτημα σε σχέση με την έλευση της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.