Με βουλευτική τροπολογία φαίνεται ότι αμνηστεύονται οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί για υποθέσεις παραλαβής έργων με διαφορετικές προδιαγραφές από αυτές που είχαν οριστεί με την προκήρυξη του έργου. Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο κυρώνεται η κοινοτική οδηγία για τις ευρωεκλογές. Για «ντροπολογία» μιλούν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες. 

Ads

«Στις περιπτώσεις συμβάσεων μίσθωσης έργου που νομίμως έχουν συναφθεί για τις οποίες το παραδοτέο έργο διαφέρει αλλά είναι παρεμφερές από το περιγραφόμενο στη σύμβαση άλλα άπτεται της υπηρεσίας του ίδιου φορέα που παρέχει η αναθέτουσα αρχή και η τελευταία το αποδέχεται, δεν δημιουργούνται ποινικές ευθύνες για τους κατά νόμο υπευθύνους για την σύναψη τους», αναφέρει η τροπολογία.

Η τροπολογία κατατέθηκε από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Σ. Αναστασιάδη, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν ήρθε για να καλύψει παρανομία ή πονηρία». Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος ζήτησε από τον βουλευτή να εξηγήσει το περιεχόμενο της τροπολογίας, και την έκανε δεκτή.

«Δεν βλέπω δόλο και πονηρία. Αν υπάρχει αποσύρουμε την στήριξή μας», είπε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Πάρις Κουκουλόπουλος, δηλώνοντας την στήριξη της Χαριλάου Τρικούπη.

Ads

Κωνσταντοπούλου: Μεθόδευση κουκουλώματος

Για μεθόδευση κουκουλώματος έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που παρομοίασε την τροπολογία με την περίφημη «τροπολογία Πάχτα». «Αποτελεί ξεκάθαρη μεθόδευση. Και ένα νήπιο καταλαβαίνει. Ποιον κοροϊδεύετε;», πρόσθεσε.

«Δεν θεωρούμε ότι οι τροπολογίες που φέρνουν οι βουλευτές κρύβουν την αμαρτία μέσα τους», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης αλλά πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι ενόψει εκλογών απαλλάσσουμε τους δημάρχους».

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Χρυσοβελώνη.

«Εμείς το κάνουμε με καλή πρόθεση για να διευκολύνουμε του δήμους», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. «Δεν ήρθα στο Κοινοβούλιο για να υπογράφω και να στηρίζω τροπολογίες. Δεν ήρθα για καμία ιδιοτέλεια. Είμαι 60 χρονών, οι Έλληνες βουλευτές δεν θα είναι υπό αμφισβήτηση συνέχεια», συμπλήρωσε.