Στη λεπτή, και δύσκολη, ισορροπία ανάμεσα στον «έντιμο συμβιβασμό» και τις στοχευμένες επιθέσεις κατά Σόιμπλε και ΔΝΤ βασίζει η κυβέρνηση τη στρατηγική της, αλλά και τις προσδοκίες της για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ακόμη κι εντός του επόμενου μήνα.

Ads

Το μήνυμα που εκπέμπεται τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το οικονομικό επιτελείο είναι μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για θετικές εξελίξεις στο μέτωπο με τους δανειστές μέσα στο επόμενο διάστημα, ενώ – πέραν τακτικισμών και ρητορικής – η επιστολή Τσακαλώτου προς Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ βάζει οριστικό τέλος στην όποια βάση μπορεί να είχαν τα εκλογικά σενάρια.

Στο στόχαστρο ο «εμπρηστής» Σόιμπλε

Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο κυβερνητικός σχεδιασμός εξακολουθεί να κρατά σε πρώτο πλάνο την ανάδειξη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως του εν δυνάμει εμπρηστή και του βασικού υπαίτιου – σε αγαστή, καίτοι σιωπηλή συνεργασία με το ΔΝΤ – για την καθυστέρηση της αξιολόγησης και της συμφωνίας με τους πιστωτές.

Ads

Επ’ αυτής της στόχευσης η τελευταία, και πλέον ενδεικτική, κίνηση έρχεται με το άρθρο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Open Democracy – ένα άρθρο που, ουσιαστικά, αποδίδει στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προθέσεις διάλυσης της ευρωζώνης και αποδομεί την κυρίαρχη και αδιαπραγμάτευτη αρχή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, εκείνη της ιεράς προσήλωσης στους κανόνες και στο, έως και αυτοκαταστροφικό, Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η «άλλη Ευρώπη»

Πρόκειται για μια τακτική στην οποία η Νέα Δημοκρατία αποδίδει κίνητρα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης – «ο Σόιμπλε είναι ο βολικός εχθρός», σχολίαζαν χαρακτηριστικά χθες πηγές της Πειραιώς, αλλά που το Μαξίμου θεωρεί κομβική προκειμένου να αξιοποιηθούν οι νέες και ενισχυμένες συμμαχίες με τη σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη και να καταδειχθούν οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην «γερμανική» και την «διαφορετική, κοινωνική Ευρώπη».

Το κατά πόσο η προσέγγιση και η τακτική αυτή θα αποδειχθεί αποτελεσματική ή επικίνδυνη θα φανεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ωστόσο, στην κυβέρνηση η επικρατεί αισιοδοξία και αναδεικνύεται σταθερά η θέση πως η λύση στο ζήτημα της αξιολόγησης και η συμφωνία με τους δανειστές είναι πλέον ζήτημα «καθαρά πολιτικό».

«Έξοδος στις αγορές έως τον Μάρτιο»

Χαρακτηριστικά είναι και τα μηνύματα που έστειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προαναγγέλλοντας, από την Κόρινθο, σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μέσα στις επόμενες ημέρες αλλά και αναγνωριστικές εξόδους στις αγορές από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του 2017.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επαναβεβαίωσε τον στόχο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέσα στον Ιανουάριο, παρέπεμψε και στις αντίστοιχες δηλώσεις του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, και αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τις «παράλογες απαιτήσεις» του ΔΝΤ, τόνισε και εκείνος ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική.

«Θεωρώ», είπε, ότι, όπως τα καταφέραμε την περίοδο της πρώτης αξιολόγησης να βρούμε μια χρυσή τομή, ένα σημείο ισορροπίας και συμβιβασμού μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, έτσι θα κλείσουμε και αυτή την αξιολόγηση χωρίς τη νομοθέτηση νέων μέτρων».

Το μήνυμα Παπαδημούλη

Στο ίδιο μήκος κύματος, κι ακόμη πιο προωθημένος, εμφανίστηκε και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος επικαλούμενος επίσημη ενημέρωση δήλωσε ότι «τα 77 από τα 80 προαπαιτούμενα έχουν κλείσει και στα τρία που απομένουν οι διαφορές γεφυρώνονται».

Και εκείνος, δε, απέδωσε στο ΔΝΤ τακτική καθυστερήσεων και εσωτερικών σκοπιμοτήτων εν όψει της ανάληψης της αμερικανικής προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, για να καταλήξει στο πανευρωπαϊκό πολιτικό διακύβευμα:

«Οι περισσότεροι», είπε, «από όσους επηρεάζουν τη λύση του προβλήματος θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση. Και η ακραία τιμωρητική γραμμή που υιοθετήθηκε από ορισμένους δεν έγινε η επίσημη γραμμή των εταίρων»…