Την εύρεση ανθρώπινων αναπαραστάσεων στα επιστύλια που περιστοιχίζουν το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ads

Χαρακτήρισε την Αμφίπολη ως «άσκηση θαυμασμού και υπομονής», ενώ, αναφερόμενος στις εργασίες συντήρησης που γίνονται στο λόφο Καστά είπε: «Αυτή τη στιγμή έχει γίνει ο πρώτος καθαρισμός των επιστυλίων και θα ακολουθήσει και επεξεργασία τους με λέιζερ, καθώς και άλλες διαδικασίες. Αν βιαστείς, κινδυνεύεις να κάνεις σφάλματα που μπορεί να είναι καθοριστικά».

Σε ερώτηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η τομογραφία, ο Γρηγόρης Τσόκας, υπεύθυνος της γεωφυσικής διασκόπησης, απάντησε: «Δεν μπορούμε να το πούμε από τώρα αυτό, είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το τι θα προκύψει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που θέλει χρόνο».

Εξάλλου, ο κ.Τασούλας επισήμανε αυτή την στιγμή ότι πρόκειται για μια φάση της ανασκαφής που τελείωσε και μία άλλα η που ξεκινάει που όπως είπε με πολλές υποσχέσεις για νέα σημαντικά ευρήματα. «Μπαίνουμε στη φάση της επιστημονικής διαδικασίας, με τις απαιτούμενες μελέτες ιστορικών, αρχαιολόγων, γεωλόγων και άλλων επιστημόνων, που θα ολοκληρωθούν σε βάθος πέντε χρόνων. Μέρος αυτής είναι και η γεωφυσική διασκόπηση του τύμβου».

Ads

Τα αποτελέσματα της διασκόπησης αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ στη συνέχεια θα αποφασιστεί από την ομάδα των αρχαιολόγων εάν και πού μπορούν να γίνουν δοκιμαστικές τομές για τον εντοπισμό άλλων θαμμένων μνημείων.