Στο ζήτημα της άμεσης εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό εστίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο. Αυξημένες οι ροές από την Τουρκία παρά την συμφωνία. Πάνω από 50.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα. 

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο τόνισε ότι είναι θετικό βήμα η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, «όμως έχουμε μπροστά μας ανηφόρα, γιατί η εφαρμογή δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση». Σημείωσε πάντως ότι «αποφύγαμε τα πολύ χειρότερα, διότι αν δεν υπήρχε συμφωνία με την Τουρκία, θα ήμασταν αντιμέτωποι ένα ντόμινο τετελεσμένων ενεργειών».

«Πρέπει να δούμε αμέσως την εφαρμογή και τα επόμενα βήματα» τόνισε ο Πρωθυπουργός και επισήμανε ότι ήδη αποφάσισε τη συγκρότηση ενός ειδικού κυβερνητικού οργάνου για τον συντονισμό, υπό την προεδρία του, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, των επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε άλλες δύο προϋποθέσεις, όπως είπε, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί η συμφωνία. Η μία, όπως ανέφερε, είναι η μείωση των ροών, επισημαίνοντας ότι δυστυχώς χθες ήταν αυξημένες. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση για μείωση των ροών «για μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας». Η δεύτερη είναι να έρθει γρήγορα η βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό, διαβεβαιώνοντας ότι μόλις γίνει αυτό η ελληνική πλευρά θα κινηθεί τάχιστα. 

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και τόνισε ότι είναι η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά. «Εκτιμώ ότι αφότου τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας τη διαπίστωση πως η Ελλάδα δέχεται μεγάλη πίεση, όμως κινείται με γρήγορους ρυθμούς. Εξέφρασε ακόμη την πεποίθησή του ότι γυρίζει νέα σελίδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Ads

Δεν μειώνονται οι ροές

Παρά την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που βρίσκεται ήδη από χθες σε εφαρμογή οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια είναι αυξημένες. 

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα θα ζητήσει την παρέμβαση του ειδικού συντονιστή της Κομισιόν, Μ. Φερβέι, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία. Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται και πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού με κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πιθανόν, η Γερμανίδα Καγκελάριος, προς την ίδια κατεύθυνση. 

Την Κυριακή, περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες έφθασαν στα ελληνικά νησιά (κυρίως σε Λέσβο, Χίο, Σάμο) εκ των οποίων περισσότεροι από 800 μόνο στη Λέσβο. Στο σύνολο της χώρας καταγράφονται επισήμως πάνω από 50.000 πρόσφυγες. (Δείτε αναλυτικά τους πίνακες εδώ)

Τούρκοι αστυνομικοί σε Λέσβο και Χίο

Στη Λέσβο έχουν ήδη φτάσει 18 Τούρκοι αξιωματούχοι, που μαζί με Έλληνες και στελέχη της Frontex θα επιτηρούν στο κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης και θα συναποφασίζουν ποιοι από τους πρόσφυγες θα επιστραφούν στην Τουρκία. Ακόμη 6 Τούρκοι αξιωματούχοι έφθασαν στη Χίο.

Κλινάμαξες στην Ειδομένη

Έξι κλινάμαξες επιστρατεύει προς το παρόν ο ΟΣΕ για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες στέγασής τους.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιο Σχίζα, οι κλινάμαξες, χωρητικότητας 40 κλινών η καθεμία, ήταν παροπλισμένες εδώ και μία πενταετία.

«Συντηρήθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) και αναμένονται αύριο στην περιοχή», ανέφερε ο κ. Σχίζας. «Στόχος μας πάντως είναι να φέρουμε συνολικά 20 βαγόνια στην Ειδομένη», πρόσθεσε.