Συγκεκριμένες δράσεις-μέτρα ανακούφισης της κατάστασης, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους κατοίκους των νησιών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση έπειτα από ευρεία σύσκεψη που είχε σήμερα.

Ads

H δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών στις υφιστάμενες υποδομές υποδοχής και περίθαλψης αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας που καταφεύγουν στη χώρα, είναι μερικά από τα μέτρα τα οποία υϊοθετούνται άμεσα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Ταυτόχρονα, ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων και επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου.

Ειδικότερα, κατά τη σύσκεψη εργασίας που συγκλήθηκε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την πρωθυπουργό κυρία Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αποφασίστηκαν τα εξής:

Ads

1. Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

2. Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.

3. Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.

4. Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας, ανέφερε ότι τα μέτρα θα έχουν στόχο μέσα σε σύντομο χρόνο, σε ανθρώπινα χρονικά πλαίσια, να νιώσουν οι πρόσφυγες και οι κάτοικοι των νησιών μία βελτίωση ως προς την κατάσταση που βιώνουν.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι θα αποφευχθεί η κρίση» δήλωσε ο κ. Μουζάλας, τονίζοντας ότι η επίλυση του προσφυγικού προβλήματος απαιτεί την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακούφιση των πληθυσμών, ενώ υπογράμμισε ότι το ζήτημα πρέπει να διεθνοποιηθεί σε επίπεδο ΟΗΕ.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, ασφαλώς, μία υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει το προσφυγικό ζήτημα.

Ο κ. Μουζάλας ανέφερε επίσης, ότι σήμερα θα έχει συνάντηση με την ΚΕΔΕ, διότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος πρέπει να περνούν μέσα από την άριστη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.