«Ο νόμος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα έρθει τάχιστα στη Βουλή και συγκεκριμένα μέσα στις επόμενες ώρες» δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. «Η διαπραγμάτευση με την τρόικα πάει καλά», πρόσθεσε. Πληροφορίες αναφέρουν πως η ρύθμιση ενδέχεται να κατατεθεί την Πέμπτη το μεσημέρι. 

Ads

Στην άμεση κατάθεση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο αναφέρθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ρύθμιση θα προβλέπει από 72 έως 100 δόσεις και η ψήφισή της αναμένεται για την Παρασκευή. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως στην τροπολογία θα περιλαμβάνεται διάταξη για τη μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια.

«Η χώρα έχει ένα πλήρως επεξεργασμένο και τεκμηριωμένο πλαίσιο για την έξοδό της από το μνημόνιο και τη μετάβαση στην επόμενη φάση». είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όταν ρωτήθηκε αν η διαπραγμάτευση με την τρόικα «μπορεί να τινάξει τα πράγματα στον αέρα», ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε: «Όχι καθόλου». «Η  αξιολόγηση, η αναθεώρηση του προγράμματος που γίνεται θα ολοκληρωθεί κανονικά», συμπλήρωσε. «Δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι, πάρα πολύ προσεχτικοί και υπεύθυνοι και βεβαίως δεν υπάρχει σχέδιο Β. Ποτέ δεν υπήρχε. Αποδείχτηκε τώρα ότι όποιος σκέφτεται με όρους σχεδίου Β’ παίζει με τη φωτιά» τόνισε.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αυστριακό Πρόεδρο, Χάινς Φίσερ, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα. «Γίνονται τα τελευταία βήματα για να βγει η χώρα απο την ύφεση, που έχει κρατήσει πάνω απο έξι χρόνια» είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως έχουν γίνει οι περισσότερες και μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, που έχουν γίνει ποτέ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά του ο Χάινς Φίσερ τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε θετική πορεία και αναφέρθηκε στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. Κατά τη συνάντηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό και κυρίως στη μεγάλη ροή Αυστριακών τουριστών στην Ελλάδα, ενώ συζητήθηκαν και θέματα της διεθνούς σκηνής δίνοντας έμφαση στην κρίση της Ουκρανίας και το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και το κυπριακό. Επίσης συζήτησαν και για το μεταναστευτικό.

Ads

Με τον Χάινς Φίσερ συναντήθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στον Φίσερ έκανε λόγο για έναν «γνήσιο φίλο της Ελλάδας» ο οποίος «με τον καλό του λόγο και με τις κινήσεις του μας στηρίζει στην προσπάθειά μας να βγούμε οριστικά από το καθεστώς του μνημονίου και την επιτήρηση της τρόικας».