Ανήσυχος για ατυχήματα στο Αιγαίο, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Τόνισε δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται πολύ υπεύθυνα στην τρέχουσα περίοδο κρίσης.  

Ads

Στο επίκεντρο της ομιλίας του Αμερικανού διπλωμάτη βρέθηκαν, εκτός από τα ελληνοτουρκικά, η οικονομική κρίση και το Κυπριακό. Αναφορικά με το τελευταίο έκανε λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας» για λύση το οποίο θα ήταν κρίμα να χαθεί. Εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα συνεχίσει την προσπάθεια επίλυσης.  

Στρέφοντας τη συζήτηση στην οικονομία και την εκκρεμή απόφαση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα, ο Πάιατ δήλωσε ότι δεν έχει παρατηρήσει αλλαγή στάσης από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ανάπτυξη της Ελλάδας ενώ παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά, ώστε να έρθουν επενδύσεις στη χώρα. Εξέφρασε τέλος την επιθυμία να δει την Ελλάδα να παίζει έναν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο ως ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Ads

«Η οικονομική σταθερότητα και ευημερία είναι σημαντικά στοιχεία για κάθε προσπάθεια διεύρυνσης του ρόλου της Ελλάδας σε αυτή την περιοχή και στην Ευρώπη και έτσι η πρώτη προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη και να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά.