Αδυναμία να καταβάλλουν τα ενοίκια από την 1η Μαΐου δηλώνουν οι εταιρείες της οργανωμένης εστίασης. Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), εφόσον η έκτακτη κατάσταση συνεχιστεί δεν θα υπάρχει αντικειμενικά η δυνατότητα κάλυψης οποιουδήποτε ποσοστού μισθωμάτων, σημειώνοντας πως «η καταβολή τους, θα πρέπει να ανασταλεί πλήρως έως ότου αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί».

Ads

Αυτή, σύμφωνα με την ΕΠΟΕΣ, είναι άλλωστε και «η πρακτική που ακολουθείται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπου ήδη εξαγγέλλεται μηδενικό ενοίκιο για καταστήματα και επιχειρήσεις όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση».

Η ΕΠΟΕΣ προσδοκά «στην συνεργασία των ιδιοκτητών ακινήτων για εύλογη προσωρινή μείωση των  μισθωμάτων» και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και έως την πραγματική ανάκαμψη της αγοράς. «Η έκτακτη κατάσταση που βιώνουμε όλοι επιφέρει βίαιες αλλαγές, σε όλα τα επίπεδα. Απέναντι σε αυτές οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι. Να συνεργαστούμε ώστε να μείνουμε όλοι όρθιοι, ζωντανοί την επόμενη μέρα», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου, όπως αναφέρει η ΕΠΟΕΣ, κατά το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου έχουν όχι μόνο εξαντλήσει αλλά και ξεπεράσει τις δυνατότητες τους βρίσκοντας ευτυχώς σε αρκετές περιπτώσεις θετική ανταπόκριση από την πλευρά ιδιοκτητών, για να καλύψουν όποιο ποσοστό των μισθωμάτων τους επιτρέπει η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Ads

Το μίσθωμα, επισημαίνει, είναι «η μεγαλύτερη από τις δαπάνες για τις επιχειρήσεις η αναλογία του οποίου, λόγω των εξαιρετικά μειωμένων εισπράξεων (η μείωση των εισπράξεων φθάνει έως και 90%), είναι εξαιρετικά υψηλή, καθιστά δε τη λειτουργία των καταστημάτων μη βιώσιμη και θα τα οδηγήσει, με βεβαιότητα, σε οικονομική καταστροφή, ιδίως αφού η υποχρέωση για εμπρόθεσμη καταβολή ολόκληρου του μισθώματος ισχύει στο ακέραιο, με όλες τις δυσμενείς έννομες συνέπειες (έξωση, έκδοση διαταγών πληρωμής κ.λπ.), δημιουργώντας ασφυκτικό κλοιό».

Σημειώνει δε ότι η νομοθετική θέσπιση καταβολής μειωμένου μισθώματος κατά 40%, για τις επιχειρήσεις των οποίων ανεστάλη η λειτουργία με εντολή της Δημόσιας Αρχής, αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη της αναγνώρισης του προβλήματος από το Κράτος. Ωστόσο, όπως λέει, η ρύθμιση είναι ατελής, καθώς:

  • το ποσοστό 60% του μισθώματος που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες τους κατά την παρούσα συγκυρία, και
  • δεν συμπεριλαμβάνει τις επιχειρήσεις που παραμένουν σε λειτουργία για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών του καταναλωτικού κοινού, μολονότι λειτουργούν σε εξαιρετικά δυσμενές πλαίσιο.

Η ΕΠΟΕΣ επισημαίνει πως όπως δείχνει παράδειγμα μεγάλων διεθνών αλυσίδων που σήμερα κηρύσσουν πτώχευση και το ακόμα και οι «ισχυροί» της αγοράς είναι ευάλωτοι στις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία και τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπισή της και επιβεβαιώνει ότι η «στήριξη των επιχειρήσεων από τα Κράτη είναι απολύτως αναγκαία και αποτελεί την βασική επιλογή για τον περιορισμό των οικονομικών συνεπειών για όλους».

Ο κλάδος της οργανωμένης εστίασης απασχολεί περίπου 700.000 εργαζομένους  και μισθώνει χιλιάδες σημεία πώλησης σε όλη τη χώρα.

Η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, με τον διακριτικό τίτλο ΕΠΟΕΣ, είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που δημιουργήθηκε με στόχο τη συνολική έκφραση και προβολή των θεμάτων της αγοράς οργανωμένης εστίασης. Μέλη της Ένωσης είναι οι αλυσίδες Goody’s, Everest, Pizza Hut, KFC, Γρηγόρης, Δωδώνη Παγωτά, η Carpo και οι φούρνοι Βενέτης.