Συγκάλυψη του «μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης» μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens κατήγγειλε με επερώτηση στη Βουλή ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος ζήτησε εξηγήσεις αναφορικά με την υπόθεση Καρακώστα. Τι απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. 

Ads

Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα ακυρώσει τη συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη γερμανική εταιρεία και θα αναθέσει την εκτίμηση της ζημιάς για το ελληνικό Δημόσιο σε τρίτους, διεκδικώντας δικαστικά την αντίστοιχη αποζημίωση. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με την εταιρεία βασίστηκε στη λογική «χέρι που σε ταΐζει, δεν το δαγκώνεις».
 
Παράλληλα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να τοποθετηθεί απέναντι σε δημοσιεύματα που θέλουν το νομικό του σύμβουλο Ιωάννη Καρακώστα να αμείβεται από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens κατά την περίοδο διοίκησης Χριστοφοράκου.
 
Γενικότερα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε εκ νέου την αντίρρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα περί χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μέσα από το σύνθημα: «ανάπτυξη» προωθεί την «ιδιωτικοποίηση των πάντων, την πώληση νησιών και τις ειδικές οικονομικές ζώνες των ανασφάλιστων εργαζομένων».

«Η διευθέτηση κλείνει με τρόπο επωφελή για τους Έλληνες», εκτίμησε από την πλευρά του εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι δεν είμαι βρώμικος. Ήρθα να κάνω μια δουλειά από πατριωτικό καθήκον και μετά θα αποχωρήσω».
 
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι ο φάκελος του συμβιβασμού βρισκόταν ήδη στο γραφείο του από τους προκατόχους του: «Ξέρετε, πρέπει να ξεκαθαρίζουμε κάποια στιγμή με τις εκκρεμότητες του παρελθόντος». Επιπλέον, αμφισβήτησε την εκτίμηση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη Siemens αναφορικά με το ύψος της ζημιάς για το Δημόσιο (2 δις ευρώ), την οποία χαρακτήρισε ασύμμετρη ως προς τις συνολικές αποζημιώσεις τις οποίες έχει καταβάλει η εταιρεία παγκοσμίως (1,7 δις ευρώ).

Αναφορικά με την υπόθεση Καρακώστα, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού δεν πληρώθηκε από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens αλλά «κανονικά για την παροχή νομικών συμβουλών για μία υπόθεση που δεν είχε σχέση με την Ελλάδα». 

Ads

«Το δημοσίευμα βασίζεται σε έγγραφο – ντοκουμέντο που βρίσκεται στην εκκρεμή ακόμα δικογραφία για την Siemens και αποτελεί επίσημη μετάφραση από την μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ», ανταπάντησε ο κ. Τσίπρας.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για «ομιχλώδη ρητορική» του κ. Τσίπρα «που συσκοτίζει την αλήθεια», τονίζοντας: «Λέτε να βγούμε από το Μνημόνιο. Και μετά τι; Δραχμή;».