Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Στην Επιτροπή κατέθεσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Ματζούνης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι αν και οι εκτιμήσεις ήταν αρνητικές για τον Οργανισμό, η τράπεζα συνέχιζε να τον αναχρηματοδοτεί με δάνεια, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «τα δάνεια στον ΔΟΛ δόθηκαν με τις ίδιες εκτιμήσεις στις οποίες βασίστηκαν και τα δάνεια στην Ελλάδα».

Ads

Μπλόκο της ΝΔ στη συζήτηση για τον ΔΟΛ;

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον Νίκο Δένδια εκ της ΝΔ να εισηγείται την εξαίρεση των ερωτημάτων που αφορούν τα δάνεια του ΔΟΛ και του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη από την κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank. Το πρόβλημα προέκυψε επειδή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του Μαντζούνη και διεξάγεται κύρια ανάκριση για το δάνειο των 50 εκατ. ευρώ που είχε δοθεί στον ΔΟΛ το 2005 και τα δύο δάνεια των 7,5 εκατ. ευρώ το καθένα (σύνολο 15 εκατ. ευρώ) που είχαν δοθεί το 2010 και είναι προσωπικά δάνεια του Στ. Ψυχάρη που έχουν μεταφερθεί στον ΔΟΛ.

Ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας πρότεινε «να εξαιρέσουμε συνολικά ό,τι αφορά τον ΔΟΛ και τον Στ. Ψυχάρη».

Ads

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι «η Επιτροπή πρέπει να λειτουργήσει παράλληλα και συμπληρωματικά με τις ανακριτικές αρχές και όχι αυτοαποκλειόμενη. Να περιορίσουμε την προστασία των δικαιωμάτων αποκλειστικά για την συγκεκριμένη υπόθεση».

Ωστόσο η Εξεταστική αποφάσισε να μην υπάρξει συνολική εξαίρεση ερωτήσεων, αλλά μόνο για συγκεκριμένες υποθέσεις.

Τι έχει δανείσει η τράπεζα και πού

Αν και ο Δημήτρης Ματζούνης δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων, επικαλέστηκε τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να μην δώσει απαντήσεις που θα μπορούσε να λειτουργήσουν επιβαρυντικά για τον ίδιο. Τα όσα ωστόσο είπε ήταν αποκαλυπτικά.

Όπως είπε η Alpha Bank έχει δανείσει συνολικά σε ΜΜΕ 311 εκατ. ευρώ από τα οποία πάνω από το 50%, δηλαδή 160 εκατ. ευρώ δεν έχουν καλυφθεί. Υποστήριξε, επίσης, ότι όλα είναι ενήμερα και ότι μέχρι σήμερα, «εξυπηρετούνται και εξοφλούνται οι τόκοι τους, ενώ μόνο για ένα ΜΜΕ έχει γίνει καταγγελία της σύμβασης», αναφερόμενος στην «Τηλέτυπος». Για την Τηλέτυπος υπογράμμισε ότι η τράπεζα του βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τους μετόχους για να βρεθεί λύση, όπως η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ακόμα, ανέφερε ότι υπάρχουν όρια δανειοδοτήσεων, τα οποία είναι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας, στα 46 εκατ. ευρώ για την εταιρία «Τηλέτυπος», στα 25 εκατ. ευρώ για τον «ΑΝΤΕΝΑ», στα 6 εκατ. ευρώ για τον «Στάρ» και στα 5 εκατ. για τις «Καθημερινές Εκδόσεις».

Για την εταιρία «ΠΗΓΑΣΟΣ» ανέφερε ότι όταν δόθηκε το δάνειο, ο όμιλος δραστηριοποιούνταν σε διάφορους κλάδους, η εφημερίδα είχε πολύ μεγάλη μερίδα στην αγορά, ενώ ενισχύθηκε από τους μετόχους της με 30 εκατ. ευρώ, κάτι που όπως είπε, «λάβαμε σοβαρά υπόψη». «Τώρα υπάρχουν δυσκολίες, είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση και εφόσον τον κρίνουμε βιώσιμο θα αποδεσμεύσουμε τις ροές με πλήρη έλεγχο. Είναι μια περίπτωση αρκετά δύσκολη», σημείωσε.

Για τον «ΑΝΤΕΝΑ», ανέφερε ότι «είναι πολύ- πολύ στέρεος όμιλος και μέχρι τώρα η συμπεριφορά του είναι πολύ θετική».

Ο κ. Ματζούνης υποστήριξε ότι όλα τα δάνεια που δόθηκαν σε ΜΜΕ τηρούσαν τις ίδιες προϋποθέσεις με άλλα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε άλλες επιχειρήσεις.

Η συζήτηση γύρω από τον ΔΟΛ

Όταν η συζήτηση ήρθε στον ΔΟΛ, είπε ότι το ύψος των δανείων που του χορηγήθηκαν αγγίζει τα 96 εκατ. ευρώ.

Το 2006 η τράπεζα χορήγησε δάνειο 3,5 εκ. ευρώ στην θυγατρική επιχείρηση Brionte συμφερόντων Σταύρου Ψυχάρη. Το δάνειο χορηγήθηκε για την ανέγερση βίλας στον Αίγιο Αιμιλιανό στο Πόρτο Χέλι αλλά η προσημείωση εγγράφηκε 10 χρόνια αργότερα, με την ΤτΕ να σημειώνει ότι η τράπεζα σε έλεγξε την πρόοδο των εργασιών.

«Το δάνειο αυτό δόθηκε το 2006 και τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες», απάντησε ο κ. Ματζούνης σε ερώτηση για το δάνειο και πρόσθεσε πως τα δάνεια που έχουν δοθεί στον ΔΟΛ εξυπηρετούνται κανονικά. «Ως τράπεζα έχουμε την ευθύνη να σεβόμαστε τα χρήματα που μας εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός και αυτά που παίρνουμε ως βοήθεια. Οι έλεγχοι έχουν καταδείξει ότι είχαμε τη πιο συνετή σε σχέση με τις άλλες τράπεζες», δήλωσε, παραδεχόμενος ωστόσο ότι έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους για τον Οργανισμό.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, βασιζόμενος σε στοιχεία της ΤτΕ, κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή ότι από το 2009 και μετά η Alpha Bank ενέκρινε την επιμήκυνση δανείου του ΔΟΛ και προέβη σε συνεχείς αναχρηματοδοτήσεις ενώ την ίδια στιγμή τόσο η ίδια η τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος σημείωνε ότι η επιχείρηση εισερχόταν σε πτωτική περίοδο, με πτώση κύκλου εργασιών και ζητήματα υποχρέωσης. «Στο τέλος του 2009 εγκρίνατε την επιμήκυνση δανείου, μεταθέσατε κατά ένα χρόνο την καταβολή των δόσεων και προβλέψατε ότι η αξία των καλύψεων του ΔΟΛ είναι 61,5 εκ. ευρώ. Πριν στεγνώσει το μελάνι έρχεστε μετά από 10 μήνες μειώνετε την αξία των καλύψεων στα 24 εκ. ευρώ και δίνετε νέα παράταση στο δάνειο. Έτσι προστατεύετε την τράπεζά σας;» ρώτησε ο κ. Λάππας τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας ο οποίος δεν απάντησε.

Παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των βουλευτών που επικαλέστηκαν πόρισμα της ΤτΕ για τη μη τήρηση των κανόνων για το επίμαχο δάνειο, ο κ. Ματζούνης, διαφώνησε ανοιχτά λέγοντας πως ακολουθήθηκαν κανονικά όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Προκάλεσε, όμως, αίσθηση όταν ανέφερε ότι τα δάνεια στον ΔΟΛ δόθηκαν με τις ίδιες εκτιμήσεις στις οποίες βασίστηκαν και τα δάνεια στην Ελλάδα.