Τη σκυτάλη των δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου που προαναγγέλλουν Grexit και διαβλέπουν χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας πήραν τη Δευτέρα οι New York Times, αναφέροντας σε άρθρο τους ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε με το δικηγόρο, ειδικό σε θέματα αναδιάρθρωσης χρέους, Λι Μπουχάιτ, τονίζοντας ότι «αυτό υποδεικνύει πόσο κοντά βρίσκεται η Ελλάδα στην χρεοκοπία».

Ads

«Τα όσα συζήτησαν οι δύο άνδρες δεν έγιναν γνωστά, καθώς κανείς από τους δύο δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο. Αλλά το γεγονός ότι ο κ. Βαρουφάκης αναζητεί ακόμα τρόπους για αναδιάρθρωση, υπογραμμίζει το πόσο κοντά βρίσκεται η Ελλάδα στο να κηρύξει χρεοκοπία, ενώπιον του δυσβάστακτου χρέους πολλών δισεκατομμυρίων που πρέπει να αποπληρώσει τις επόμενες εβδομάδες», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι NYT.

Η εφημερίδα επικαλείται και δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ σύμφωνα με τον οποίο «πρακτικά και πολιτικά, το κούρεμα του ελληνικού χρέους αποκλείεται».

Παράλληλα, δεν λείπει και η κριτική προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών: «Πολλοί αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ διαμαρτύρονται πλέον δημοσίως για το γεγονός ότι ο Γ. Βαρουφάκης καταναλώνει υπερβολική ενέργεια ως διάσημος οικονομολόγος αντί να σχεδιάσει ένα βιώσιμο σχέδιο που θα ικανοποιεί τους πιστωτές».

Ads

«Ακόμα δεν έχουμε ένα κατανοητό, λεπτομερές σχέδιο. Επιπλέον, τα νούμερα δεν βγαίνουν», δήλωσε αξιωματούχος των δανειστών της Ελλάδας στους ΝΥΤ.

Ποιος είναι ο Λι Μπουχάιτ

image

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο διακεκριμένος δικηγόρος της αμερικανικής Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, είναι ο άνθρωπος που σχεδίασε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα.

Τα διεθνή ΜΜΕ τον αποκαλούν «πρύτανη των κρατικών ομολόγων», καθώς ήταν από τους πρώτους που το 2010 είχαν μιλήσει για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.