Αντίθετη στο ενδεχόμενο νέας διαγραφής ελληνικού χρέους, αλλά αλληλέγγυα προς την Ελλάδα όσο αυτή τηρεί τις συμφωνίες της εμφανίστηκε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ έχει ανοίξει η συζήτηση περί πανευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος. Συστρατευμένος με τη «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας και ο τύπος της χώρας.

Ads

«Υπήρξε ήδη εθελοντική παραίτηση των ιδιωτών πιστωτών, οι τράπεζες παραιτήθηκαν από δισεκατομμύρια απαιτήσεών τους στην Ελλάδα. Δεν βλέπω μια νέα διαγραφή», είναι η νέα δήλωση Μέρκελ στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt, η οποία ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση εάν οι χώρες αυτές εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και μέτρα εξοικονόμησης, συνέχισε η Μέρκελ.

Αναφορικά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση η Μέρκελ δήλωσε ότι «εμείς, δηλαδή η Γερμανία και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι, περιμένουμε να δούμε με ποια αντιληψη θα μας προσεγγίσει η νέα κυβέρνηση», σε υψηλότερους τόνους, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε την Αθήνα να σεβαστεί και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι εύκολο να μας εκβιάσει κανείς».

Στο ζήτημα του ελληνικού χρέους αναφέρεται και ο γερμανικός τύπος σήμερα, υποστηρίζοντας τη γραμμή Μέρκελ. Όπως σημειώνει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle στην επισκόπηση Τύπο της Γερμανοί σχολιαστές ασκούν κριτική στις πρώτες κινήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ενώ αναφορικά με τη διαγραφή χρέους κάνουν λόγο για ανεδαφικό αίτημα.

Ads

Σχολιάζοντας το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέα απομείωση του ελληνικού χρέους, η Berliner Zeitung, υπογραμμίζει ότι ένα «κούρεμα δεν είναι πανάκεια». Η εφημερίδα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει την εξόφληση των διμερών της δανείων το 2020 και των δανείων από τον προσωρινό μηχανισμό σταθερότητας EFSF το 2023. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «τα επιτόκια είναι ήδη τόσο χαμηλά ώστε περαιτέρω ελάφρυνση δεν θα επέφερε σχεδόν τίποτα». Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, «είναι πιθανό να γίνει ένα κούρεμα κάποια στιγμή. Αλλά αυτό δεν αποτελεί εργαλείο διαχείρισης των προκλήσεων που πιέζουν αυτήν την ώρα».

Στη διάσκεψη του Λονδίνου οι συμμαχικές δυνάμεις αναγνώρισαν τις λανθασμένες αποφάσεις της Συνθήκης των Βερσαλλιών του 1919, σημειώνει η FAZ. «Η Αθήνα δεν είναι Λονδίνο» επισημαίνει η ίδια εφημερίδα στις οικονομικές της σελίδες, αναφερόμενη στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να διεξαχθεί μία διεθνής διάσκεψη για το χρέος στα πρότυπα εκείνης του Λονδίνου το 1953, όπου και διαγράφηκε μέρος του χρέους της Γερμανίας. Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης σημειώνει ότι «η Ελλάδα ψάχνει συμμάχους στην Ιταλία», ωστόσο «μία διάσκεψη για το χρέος είναι ελάχιστα πιθανή στο σημερινό περιβάλλον», όπως λέει η Τούλια Μπούκο από το τμήμα δημοσιονομικών του τραπεζικού ομίλου Unicredit. Όπως λέει η ίδια, άλλωστε η ΕΚΤ μόλις αποφάσισε να προβεί σε αγορά κρατικών ομολόγων, η οποία θα μειώσει τα επιτόκια και θα διευκολύνει και την Ελλάδα στη διαχείριση των χρεών. Ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος «να ενεργοποιηθεί στην Ευρώπη ένα σπιράλ λαϊκισμού σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία», σημειώνει.

Σοβαρές επιφυλάξεις στο δημοσίευμα της εφημερίδας έρχονται και από την ιταλική πλευρά, και συγκεκριμένα από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Φαμπρίτσιο Σακομάνι. Όπως εκτιμά, η διεξαγωγή της διάσκεψης για το χρέος το 1953 «ήταν μία σχετικά χαλαρή υπόθεση, καθώς οι πιστωτές ήταν κυρίως τράπεζες και κράτη». Ωστόσο σήμερα «δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα να φέρει κανείς στο ίδιο τραπέζι, κεκλεισμένων των θυρών, δανειστές και οφειλέτες», εκτιμά ο κ. Σακομάνι, ο οποίος προβλέπει ότι αν αποφασιζόταν η διεξαγωγή τέτοιας διάσκεψης, οι αγορές θα αντιδρούσαν με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει μη πραγματοποιήσιμη».

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων η FAZ, «οι ιστορικές συνθήκες της διάσκεψης για το χρέος στο Λονδίνο εν τέλει μόνο δύσκολα μπορούν να συγκριθούν με την κατάσταση στην Ελλάδα: αυτή είναι προϊόν μίας κρίσης για την οποία ευθύνεται η ίδια (σ.σ. η Ελλάδα)». Αντιθέτως, όπως επισημαίνει, στη διάσκεψη του Λονδίνου οι συμμαχικές δυνάμεις αναγνώρισαν τις λανθασμένες αποφάσεις της Συνθήκης των Βερσαλλιών του 1919, που προέβλεπε καταβολή γερμανικών επανορθώσεων, οι οποίες «σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς επιβάρυναν πολύ τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και συνέβαλαν τελικά στο τέλος της και στην άνοδο του εθνικοσοσιαλισμού».

Την ίδια στιγμή σε χθεσινό του άρθρο στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman καλεί την Ευρώπη να σταθεί το ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό την οικονομική κατάσταση και στην περίπτωση της Ελλάδας, στηρίζοντας διαγραφή του ελληνικού χρέους.