Πληθαίνουν στο εσωτερικό της ΝΔ οι αντιδράσεις για διατάξεις του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και ήδη κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες φωνές για απόσυρσή του. Υπενθυμίζεται πως και στην πρώτη φάση το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του τότε υπουργού Αντώνη Ρουπακιώτη είχε «παγώσει» μετά από πιέσεις από το εσωτερικό της ΝΔ αλλά από συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μεταξύ των οποίων και ο Τ. Μπαλτάκος για τον οποίο αποκαλύφθηκε στη συνέχεια και η στενή σχέση που διατηρούσε με τα στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Ads

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι φέρονται να κατέληξαν πριν από λίγες ημέρες σε συμφωνία για το πολύπαθο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Αυγούστου. Με το «καλημέρα» βουλευτές της ΝΔ εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους για διατάξεις, ενώ ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε να αποσυρθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο από τα θερινά τμήματα της Βουλής και να συζητηθεί από την Ολομέλεια του Σώματος. «Κάθε βουλευτής θα έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στη συνείδησή του και την ιστορία», είπε μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται πως 38 βουλευτής της ΝΔ έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία ζητούσαν το νομοσχέδιο να προβλέπει την ίδια αντιμετώπιση για την άρνηση της γενοκτονίας των χριστιανών στην Ανατολή (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων, Ασσυρίων) με την άρνηση του Ολοκαυτώματος. «Ιστορικό καθήκον» χαρακτήρισε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Κωνσταντίνος Γκιουλέκας την ένταξη στο νομοσχέδιο της Γενοκτονίας Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ένας από τους 38 βουλευτές* που υπογράφουν την επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τόνισε πως η «αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, που έγινε από την Βουλή τον Φεβρουάριο του 1994 και η θέσπιση της 19ης Μαΐου ως ημέρας εθνικής μνήμης εκπλήρωσαν ένα ηθικό, ιστορικό και εθνικό χρέος. Δεν είναι δυνατόν 20 χρόνια μετά να απουσιάζει η αναφορά στην Γενοκτονία του Ποντιακού και του Μικρασιατικού Ελληνισμού από το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Αυτό αποτελεί ένα ιστορικό καθήκον που αφορά σε όλους μας». Παράλληλα εκφράζει την πεποίθηση ότι ο Πρωθυπουργός θα παρέμβει στο συγκεκριμένο ζήτημα «το οποίο συνδέεται άμεσα με την ιστορία του τόπου μας αλλά και με τις ιδεολογικές αρχές και τις αξίες της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης».

Ads

Απαντώντας στις «ανησυχίες» των 38 βουλευτών της ΝΔ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ανέφερε πως έχει ήδη δηλώσει δηλώσει κατηγορηματικά, κατά την προ μηνών επεξεργασία του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ότι η κακόβουλη άρνηση ή ο ευτελισμός και των γενοκτονιών που το Ελληνικό κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει, θα αντιμετωπίζεται ρητώς με την τελική διαμόρφωση της σχετικής διάταξης, ως αδίκημα. «Ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για το θέμα».

* Την επιστολή υπογράφουν οι: Σάββας Αναστασιάδης, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, Ιορδάνης Τζαμτζής, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γεώργιος Βλάχος, Αλέξανδρος Κοντός, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Ιωάννης Μιχελάκης, Ανδρέας Κουτσούμπας, Ιωάννης Ιωαννίδης, Ηλίας Βλαχογιάννης, Δημήτριος Χριστογιάννης, Μαρία Αντωνίου, Δημήτριος Κυριαζίδης, Ιωάννης Πασχαλίδης, Αθανάσιος Νταβλούρος, Ελένη Μακρή – Θεοδώρου, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Θεόδωρος Σολδάτος, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Γεωργία Μπατσαρά, Ευθύμιος Καρανάσιος, Γεώργιος Γεωργαντάς, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Ασπασία Μανδρέκα, Τιμολέων Κοψαχείλης, Ασημίνα Σκόνδρα, Φωτεινή Αραμπατζή, Παναγιώτα Ιακωβίδου, Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ανδρέας Μαρίνος.