Να αλλάξει η κυβέρνηση το νομοθετικό- πολεοδομικό καθεστώς ώστε να προστατευθούν μνημεία – τοπόσημα της Αθήνας, από την ανέγερση πέριξ αυτών πολυώροφων κτηρίων, ζητεί ο δήμος Αθηναίων, επισημαίνοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν τον ισχύοντα νόμο.

Ads

Ο τωρινός νόμος, τονίζει σε ανακοίνωσή του, «λόγω προσφάτων τροποποιήσεων δεν προστατεύει επαρκώς τοπόσημα και περιοχές της Αθήνας με μεγάλη ιστορική και συμβολική αξία».

Σύμφωνα με τον δήμο «η περίπτωση των συγκεκριμένων δύο κτιρίων που προορίζονται για ξενοδοχεία αναδεικνύει την ανάγκη τροποποίησης του ισχύοντος νομικού καθεστώτος. Έως τότε, το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή του για την ανέγερση του κτιρίου μεταξύ των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάσου».

Για την περίπτωση του ανεγερθέντος ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου 5, ο δήμος Αθηναίων, επισημαίνει ότι βρίσκεται εκτός ιστορικού κέντρου και εκδόθηκε έγκριση δόμησης (288/2016) και άδεια δόμησης (15/2017), αφού είχαν προηγηθεί πέντε θετικές αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού και δύο (του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Επιπλέον, για το θέμα του ύψους γνωμοδότησε μετά από ένσταση το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), και μετά από νέα προσφυγή εκδόθηκε θετική δικαστική απόφαση 2551/2018 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Ads

Στη συνέχεια εκδόθηκαν η 379/2018 έγκριση δόμησης και η 24/2019 άδεια δόμησης με μικρές τροποποιήσεις εσωτερικού χώρου.

Ακόμη υπογραμμίζει ότι στην παραπάνω διαδικασία ο δήμος, μέσω της Υπηρεσίας Δόμησης, έλεγξε το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών και εγκρίσεων, τα οποία ήταν πλήρη.

Για την περίπτωση του υπό ανέγερση κτιρίου μεταξύ των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάση, ο δήμος τονίζει ότι «το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη αποφανθεί θετικά για την ανέγερση εννιαώροφης οικοδομής με πέργκολα και ασκεπή πισίνα στο δώμα, απόφαση που πρέπει να ανακληθεί.

Κατατέθηκε στις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4495/17, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η προέγκριση για έλεγχο των όρων δόμησης. Η Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Αθηναίων προέβη σε έλεγχο μόνο του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος κάλυψης, σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους δόμησης και περιορισμούς της περιοχής. Αναμένονται οι υπόλοιπες εγκρίσεις, λόγω Ιστορικού Κέντρου, προκειμένου να κατατεθεί η οικοδομική άδεια», σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου.

Δήλωση για το θέμα που έχει έρθει στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, έκανε και η Τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη.

«H Ακρόπολη και ο Παρθενώνας αποτελούν παγκόσμιο τοπόσημο πολιτισμού στη διεθνή κοινότητα.

Χρέος της Πολιτείας είναι η προστασία του μνημείου και η με κάθε τρόπο ανάδειξή του.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλουν άμεσα να θέσουν ξεκάθαρους κανόνες ώστε το οικουμενικό αυτό μνημείο να κυριαρχεί στο Αττικό τοπίο χωρίς να παρεμποδίζεται η επιχειρηματικότητα», αναφέρει σε δήλωσή της.

Η κινητοποίηση χιλιάδων Αθηναίων για το ζήτημα της ανέγερσης κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη συνιστά ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο μήνυμα. Αυτήν την Αθήνα χρειαζόμαστε», τονίζει σε μήνυμά του ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νάσος Ηλιόπουλος.

Όπως σημειώνει, σε σχετική ανακοίνωσή του, η «Ανοιχτή Πόλη» έχει δηλώσει την συστράτευσή της στην ικανοποίηση του αιτήματος για άμεση θέσπιση ηπιότερων όρων δόμησης και χρήσεων γης, την επανεξέταση όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούν στις εγκρίσεις ανέγερσης κτιρίων-μαμούθ και την αποτελεσματική προστασία του ιστορικού μνημείου της Ακρόπολης.

Μεταξύ άλλων ο Ν. Ηλιόπουλος υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να σκεφτούμε και να πράξουμε ώστε να μην αποβεί η τουριστική ανάπτυξη δυσβάσταχτο βάρος για όσους και όσες εργάζονται και ζουν στην πόλη.

«Χρειάζεται ο Δήμος να παρέμβει και να θεσπίσει όρους και όρια. Όπως δεν μπορούμε να δεχτούμε την ανέγερση κτιρίων που κρύβουν την Ακρόπολη, δεν μπορούμε να δεχτούμε τη μετατροπή ολόκληρων γειτονιών σε “άβατα” που θα προορίζονται αποκλειστικά για τουριστικές χρήσεις», επισημαίνει.

«Αν ακολουθήσουμε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυριαρχίας της αγοράς, τότε η Αθήνα του αύριο θα είναι ένα θεματικό πάρκο τουρισμού με τους κατοίκους της υπό διωγμό» τονίζει ακόμη και συμπληρώνει: «Η δική μας πρόταση είναι διαφορετική. “Αθήνα από την αρχή” σημαίνει Αθήνα με κανόνες, όρια, και ενεργητικές παρεμβάσεις του Δήμου για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων».