Στρατηγικό και επικοινωνιακό βέρτιγκο, βαβέλ νεοεισερχόμενων και παλαιών συμβούλων και, στην καρδιά του πολιτικού ζητήματος, ο εγκλωβισμός Μητσοτάκη ανάμεσα στις συμπληγάδες Σαμαρά και Καραμανλή: Εν μέσω αυτών των τριών αδιεξόδων προσδιορίζεται πλέον το πρόβλημα πολιτικού προσανατολισμού της Νέας Δημοκρατίας μετά τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών, ένα πρόβλημα το οποίο αρχίζει να αποτυπώνεται και στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

Ads

Ή άλλως, η στρατηγική του αιτήματος «εκλογές εδώ και τώρα» εξεμέτρησε το… επικοινωνιακό και πολιτικό της ζειν, το αφήγημα του «Φύγετε» δεν έχει πλέον πολιτικό και κοινωνικό αντίκρυσμα, και η ανάλυση των σφυγμομετρήσεων δείχνει πως τα ποσοστά της ΝΔ έχουν «μπετονάρει» περί το 30% και η συσπείρωσή της εξαντλείται.

Η εικόνα αυτή, παρά την επιθετική δημόσια ρητορική Μητσοτάκη, συζητείται, προβληματίζει σοβαρά και αναλύεται στις συσκέψεις της ηγετικής ομάδας της Πειραιώς, οι δε φωνές γαλάζιων στελεχών και παραγόντων που ζητούν αλλαγή αντιπολιτευτικής πλεύσης πληθαίνουν τόσο παρασκηνιακά όσο και δημοσίως.

Είναι ενδεικτικό, δε, ότι πέραν των στελεχών του λεγόμενου καραμανλικού μπλοκ – με χαρακτηριστική περίπτωση τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Κατερίνας Παπακώστα – , σήμερα έφθασε μέχρι και ο…. Αρης Πορτοσάλτε,η «δημοσιογραφική παντιέρα» της ΝΔ, να ζητά δημοσίως αλλαγή στρατηγικής και ανανέωση προσώπων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ads

«Η ΝΔ δεν μπορεί πλέον να αρκείται στη καταγγελία της μεταστροφής Τσίπρα. Ανανέωση προσώπων και με τόλμη προτάσεις που υποδέχονται το αύριο», έγραψε στο twitter ο Αρης Πορτοσάλτε, αποτυπώνοντας και το κλίμα που επικρατεί στη ΝΔ.

Αυτή η ανανέωση προσώπων, δε, επιχειρείται ήδη, κατ’ αρχάς στο επιτελείο επικοινωνίας και χάραξης στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εξ ου και η άμεση πλέον εμπλοκή του Θωμά Βαρβιτσιώτη της V&O στην επικοινωνιακή ομάδα της Νέας Δημοκρατίας – μια εμπλοκή που, κατά ορισμένες γαλάζιες πλευρές, περιορίζει και τον ρόλο του Τάκη Θεοδωρικάκου ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν ο βασικός υπέρμαχος της σκληρής και καταγγελτικής αντιπολιτευτικής γραμμής, καθώς και του αιτήματος για εκλογές.