Διόδους – δυσδιάκριτων – συναινέσεων και αλλαγή ατζέντας επιζητά από σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας οριστικά το «μετά διαπραγμάτευσης » πολιτικό κεφάλαιο της διακυβέρνησης και βάζοντας ορίζοντα τουλάχιστον 14 μηνών για την ανάταξη του κοινωνικού και δημοσκοπικού κλίματος.

Ads

Οι διαδοχικές συναντήσεις, σήμερα και αύριο, του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς σηματοδοτούν την αφετηρία της κυβερνητικής προσπάθειας να κεφαλαιοποιήσει τη συμφωνία του Eurogroup και να δώσει το στίγμα της «φυγής προς τα εμπρός». Σ’ αυτή την προσπάθεια η ατζέντα, πέραν του στρατηγικού στοιχήματος της ανάπτυξης και της εξόδου από την κρίση, έχει ντε φάκτο σε πρώτο πλάνο τα εθνικά θέματα εν όψει της «Γενεύης 2» στο τέλος του μήνα για το Κυπριακό και με σταθμό την σημερινή επίσκεψη στην Αθήνα του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Οι συναντήσεις με τους αρχηγούς

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, άλλωστε, και η συμφωνία στο Eurogroup είναι τα δύο θέματα τα οποία θα τεθούν στις συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς – συναντήσεις που ξεκινούν σήμερα το απόγευμα με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων και θα ολοκληρωθούν αύριο με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ads

Ο κύκλος των θεσμικών επαφών του πρωθυπουργού θα κλείσει αύριο το μεσημέρι με τη συνάντησή του με τον  πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, η οποία θα αφορά τα θέματα λειτουργίας του κοινοβουλίου το καλοκαίρι και την επιτάχυνση του νομοθετικού έργου.
Θα ακολουθήσει και η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου αναμένεται αντίστοιχο μήνυμα επιτάχυνσης, με κεντρικό άξονα της στρατηγικής του Μαξίμου την πολιτική και επικοινωνιακή αντεπίθεση δια της μετάβασης σε «εντατικούς και αποτελεσματικούς ρυθμούς διακυβέρνησης».

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που έχει συγκληθεί σήμερα το απόγευμα υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με αντικείμενο την αναζήτηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα στηρίξουν την δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας – έναν στόχο, που η κυβέρνηση θέλει να έχει υλοποιήσει μέσα στο φθινόπωρο.

Σε γραμμή πόλωσης η ΝΔ

Πέραν της πολιτικής σημειολογίας, ωστόσο, η κυβέρνηση γνωρίζει ήδη ότι η μάχη που θα κληθεί να δώσει για να αποδείξει την θετική δυναμική της συμφωνίας με τους δανειστές θα είναι απολύτως μοναχική. Τα μηνύματα από την πλευρά της αντιπολίτευσης – αξιωματικής και ελάσσονος – δεν δείχνουν περιθώρια ουσιαστικών συναινέσεων και συγκλίσεων. Με διακηρυγμένη ήδη, δε, την τακτική πόλωσης από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, και το Μαξίμου βλέπει το αυριανό ραντεβού Τσίπρα – Μητσοτάκη περισσότερο ως πεδίο που θα εκθέσει την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνταχθεί σε εθνική γραμμή για το θέμα του χρέους παρά ως αφετηρία μιας νέας πολιτικής συνεννόησης.

Στο μέτωπο του Κυπριακού, βεβαίως, τα πλαίσιο είναι διαφορετικό, εκεί όμως πέραν των βασικών και πάγιων εθνικών θέσεων τα πάντα θα εξαρτηθούν από το εάν έως τις 28 Ιουνίου και την νέα πενταμερή της Ελβετίας υπάρξει μεταβολή και υπαναχώρηση στη στάση της Τουρκίας στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Μέχρι στιγμής τέτοια πρόθεση δεν διαφαίνεται, εκτός εάν ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα θα συναντήσει και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητστάκη, κομίσει σήμερα στην Αθήνα νέα δεδομένα.