Την ώρα που έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα οι οποίοι θα φέρουν μαζί τους το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού αλλά και την «επιταγή» νέων μέτρων, ο υπ. Οικονομικών έσπευσε να δηλώσει: «Δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο», υποστηρίζοντας πάντως ότι δεν μιλά για οριζόντια μέτρα. Συγκεκριμένα έκανε λόγω για ανάγκη μέτρων ύψους 500 εκ. ευρώ έναντι 2,5 δισ. που υπολογίζει η τρόικα. Αργότερα και λόγω του θορύβου που ξέσπασε ο Γιάννης Στουρνάρας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες για τη δήλωση αυτή και υπογράμμισε ότι μιλούσε για διαρθρωτικά μέτρα, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τη προηγούμενη δήλωσή του. Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αλλάξει την μνημονιακή της πολιτική. 

Ads

Διαβάστε: 
Η συνιστώσα Στουρνάρα στην Νέα Δημοκρατία

Μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο. Από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, το οποίο και εγώ στηρίζω, έως το όχι κανένα μέτρο, υπάρχει τεράστια απόσταση».
 
Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη μέτρων ύψους 500 εκατ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. που υπολογίζει η τρόικα. Όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα, το οικονομικό επιτελείο ανέμενε ότι θα ανοίξει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό, δεδομένου ότι μεγαλώνει η «τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων.
 
«Αυτά τα 500 εκατ. ευρώ όμως από κάπου θα πρέπει να προέλθουν. Και αφού το πρόβλημα του κενού οφείλεται στα ασφαλιστικά ταμεία, εκεί θα πρέπει να αναζητηθούν» σημειώνει ο ΥΠΟΙΚ.
 
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έλεγε στη Βουλή ότι θα εφαρμοστούν μόνο τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί (μείωση επικουρικών και εφάπαξ, μείωση κύριων συντάξεων ευγενών Ταμείων), ωστόσο, από το οικονομικό επιτελείο βάζουν  κι άλλα θέματα, όπως η αύξηση της 35ετίας για όσους την θεμελιώνουν στα 40 χρόνια. Πάντως αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο υπάρχει κίνδυνος να τινάξει τον αέρα το στόχο μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015, αφού πολλοί πια δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, άρα θα απαιτηθούν περισσότερες απολύσεις.
 
Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον ερωτήθηκε για το εάν θα υπάρξει η ανάγκη πρόσθετων μέτρων στην Ελλάδα.
 
Επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στις 10 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία εάν απαιτηθούν νέα μέτρα δεν πρόκειται να έχουν τη μορφή πρόσθετων οριζόντιων μέτρων και αδιάκριτων περικοπών σε μισθούς ή συντάξεις.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
 
«Πριν λίγα εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση διέρρεε πως ήταν έτοιμη για το δικό της μεγάλο «όχι» στην τρόικα. Πριν λίγες ώρες στην προγραμματική συμφωνία μνημονιακής συμβίωσης που παρουσίασαν οι κ.κ. Σαμαράς Βενιζέλος έλεγαν πως δεν θα πάρουν άλλα μέτρα, ενώ την ίδια στιγμή έδιναν στη δημοσιότητα το νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα που συνιστά τη μεγαλύτερη φοροεπιδρομή που έχει υπάρξει στη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία» σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.
 
«Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του, ευθέως υποστηρίζει πως «δεν λέμε όχι σε κάθε μέτρο». Η αλήθεια είναι ότι όπως και να τα βαφτίσει κανείς τα νέα μέτρα, «οριζόντια», «στοχευμένα» ή «διαρθρωτικά», η προώθησή τους αποτελεί τη μόνιμη και σταθερή δέσμευση της συγκυβέρνησης έναντι των δανειστών» τονίζει.
 
«Όλοι πλέον έχουν καταλάβει πως έχουμε μια κυβέρνηση μοιραία, άβουλη και αναξιόπιστη που ούτε θέλει ούτε μπορεί να αμφισβητήσει τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής. Η οργή και η αγανάκτηση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας θα σταθεί εμπόδιο στην καταστροφική τους πολιτική. Η ελπίδα για μια νέα προοπτική του τόπου μας βρίσκει έκφραση στην ολόπλευρη ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και του προγράμματός του για έξοδο από την κρίση» καταλήγει.

Ads

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, δηλώνει: «Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αποτελώντας την εγγύηση της απόλυτης υποταγής στην τρόικα, κρύβεται τώρα πίσω από τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ως «λαγός» προετοιμάζει το έδαφος για τη λήψη και νέων δυσβάστακτων μέτρων που οδηγούν σε πλήρη εξαθλίωση την ελληνική κοινωνία».

Για παλινωδίες της κυβέρνησης κάνει λόγο η Δημοκρατική Αριστερά, σε σχόλιό της με αφορμή τη συνέντευξη του Γ. Στουρνάρα. «Οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί παράγοντες από το «όχι νέα μέτρα» πέρασαν στα «διαρθρωτικά», μετά στα «στοχευμένα». Τώρα η τελευταία δήλωση έχει σταματήσει στο «Ε… όχι και κανένα μέτρο! Όλες αυτές οι παλινωδίες συνιστούν πολιτικό σχέδιο και επεξεργασμένη πολιτική; Με τους συνταξιούχους και όσους έχουν θεμελιώσει δικαιώματα δεν επιτρέπεται καμία κυβέρνηση να παίζει» αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.