Για τα κενά που υπάρχουν στην επιδημιολογική επιτήρηση, αλλά και τη «διαρχία» που παρατηρείται ανάμεσα στον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής, Άλκης Βατόπουλος.

Ads

Μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη, ο Άλκης Βατόπουλος σημείωσε ότι η επιτροπή «κυρίως μετά το καλοκαίρι ενημερώνεται μια φορά την εβδομάδα με αρκετά δεδομένα από τον ΕΟΔΥ, την προϊσταμένη της επιδημιολογικής επιτήρησης, Κα Κοντοπίδου. Και ο κ. Τσιόδρας μας δίνει δεδομένα».

«Τα δεδομένα θέλουν αρκετές μέρες για να είναι πλήρη, μια-δυο μέρες, γιατί τότε θα έχουν γίνει τα τεστ τότε θα έχουν μπει στις διάφορες πλατφόρμες, υπάρχουν καθυστερήσεις» υπογράμμισε και αναφορικά με τη βάση της ΗΔΙΚΑ είπε πως «καθένας που διαχειρίζεται ένα κρούσμα (γιατρός ή εργαστήριο) οφείλει να βάλει τα δεδομένα και το ΑΜΚΑ του. Λειτουργεί, είναι καλή, υπάρχει μια πίεση να γίνει λίγο πιο αυτόματος ο μηχανισμός. Δεν ξέρω ποιοι έχουν πρόσβαση ή μπορούν να διαχειρίζονται αυτή. Ο ΕΟΔΥ έχει πρόσβαση».

Σχετικά με το πόσο σωστή είναι αυτή η βάση, σημείωσε πως «έχει το εξής ελάττωμα: στηρίζεται στον πατριωτισμό του γιατρού να περάσει τα δεδομένα. Στηρίζεται στο τι τεστ γίνονται, πού γίνονται, δεν υπάρχει ακόμα σωστό σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης, που να είναι σωστό. Το βασικό, τους αρρώστους, τους έχουμε. Δεν έχουμε τις υποκλινικές. Λειτουργεί σωστά η ιχνηλάτηση, αλλά υπάρχουν ορισμένα κενά».

Ads

«Το βασικό μου πρόβλημα είναι η επικοινωνία ανάμεσα στις υπηρεσίες. Έχουμε υποστελέχωση και είναι προβληματική η επικοινωνία των υπηρεσιών» επισήμανε ο Άλκης Βατόπουλος. Και πρόσθεσε ότι «έχουμε έναν επιδημιολογικό χάρτη που στηρίζεται στην “παθητική” καταγραφή των κρουσμάτων.

 

Μάλιστα ανέφερε πως «υπάρχουν δεδομένα από την ιχνηλάτιση που κάνει η Πολιτική Προστασία. Το πώς όλα αυτά συνδέονται και αναλύονται, εγώ προσωπικά δεν έχω γνώση πώς γίνεται». Συμπλήρωσε, δε, πως η επιτροπή των επιστημόνων έχει «ελάχιστη επαφή με την Πολιτική Προστασία» και πως «κανονικά όλα τα δεδομένα πρέπει να είναι προσβάσιμα στους πάντες, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό».
 
«Η Πολιτική Προστασία συνεργάζεται με δική της ομάδα επιδημιολόγων, που προέρχονται από ελληνικά πανεπιστήμια. Υπάρχει ανάγκη για καλύτερη συνεργασία όλων των φορέων. Η θέση μου είναι ότι όλα τα δεδομένα πρέπει να είναι προσβάσιμα στους πάντες» εξήγησε, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα τα οποία αποκάλυπταν ότι τα στοιχεία που ανακοινώνονται καθημερινά είναι αποτέλεσμα πρόχειρης συγκόλλησης διαφορετικών αρχείων.

«Το σύστημα καταγραφής κρουσμάτων είναι καλό, αν και έχει δυσκολίες καθώς στηρίζεται κυρίως στον πατριωτισμό του κάθε γιατρού να περάσει τα δεδομένα, αλλά δεν ξέρω ποιοι έχουν πρόσβαση στη βάση αυτή», κατέληξε.