Ο Μπομπ Τραα φέρεται να διασταυρώνει για την τρόικα τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων 

Ads

Αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα το οποίο, επικαλούμενο «έκθεση της τρόικας», υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια εφαρμογής του Μνημονίου οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν. Παράγοντες της δημόσιας διοίκησης αποδίδουν τις πληροφορίες στην άσκηση πίεσης για απολύσεις, ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών με την τρόικα. Μείζον ζήτημα για τη «συνταγή» του προγράμματος προκαλεί η εκδοχή να έχουν αυξηθεί οι προσλήψεις λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων οι οποίες οφείλονται στα μέτρα για τις αποδοχές και το Ασφαλιστικό.

Χαμένοι… στη μέτρηση

«Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς μετράει η τρόικα», δηλώνει η Τάνια Καραγιάννη, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, η οποία υπογραμμίζει ότι το συνδικάτο έχει ζητήσει πρόσβαση στα στατιστικά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί τουλάχιστον 4 φορές χωρίς αποτέλεσμα. Άλλωστε, η Ενιαία Αρχή Πληρωμών στο Δημόσιο φέρεται να μην έχει προβεί ακόμη σε πλήρη αντιστοίχηση των στοιχείων. Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι, στην περίπτωση που ισχύει ο αυξημένος αριθμός προσλήψεων, στις μετρήσεις ενδέχεται να έχουν περιληφθεί συμβασιούχοι, συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έως και συνταξιούχοι.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής*, τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν περίπου 70.000 προσλήψεις «για να καλυφθούν κενά και ‘πολιτικές υποχρεώσεις’», με συνέπεια την αύξηση του προσωπικού στους ΟΤΑ, την Υγεία, την Αστυνομία και το υπουργείο Πολιτισμού. Ως πηγή της πληροφορίας παρουσιάζεται έκθεση της μόνιμης αντιπροσωπείας της τρόικας στην Αθήνα για την εξέλιξη του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία σύμφωνα με τον Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπο του Επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν, δεν έχει εκπονηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Περιγράφοντας τη διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων, κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες συγκεντρώνουν τις στατιστικές και τις μεταβιβάζουν στην αντιπροσωπεία της τρόικας, η οποία έπειτα τις διασταυρώνει ξανά με τις βάσεις δεδομένων του υπουργείου. Σημειώνουν δε ότι ο πίνακας τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα απεικονίζει απλώς μία φάση της εξέλιξης των στατιστικών: «δεν είναι τελικός». 

Ads

«Στημένο;»
 
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Θέμις Μπαλασόπουλος τονίζει ότι από το 2010 στην τοπική αυτοδιοίκηση προσλαμβάνονται μόνο συμβασιούχοι, 2 έως 8 μηνών, για την κάλυψη αναγκών σε νευραλγικούς τομείς όπως η καθαριότητα και οι παιδικοί σταθμοί (15.000 το 2010). Ο ίδιος προσθέτει ότι ο πίνακας προσμετρά στις προσλήψεις και τη σημαντική ροή μετατάξεων από οργανισμούς οι οποίοι καταργήθηκαν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Σταύρος Κουτσιουμπέλης εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες «απέχουν από την πραγματικότητα» και «αποσκοπούν να εντείνουν τις πιέσεις για απολύσεις» στο Δημόσιο. Τεκμηριώνοντας τη γνώμη του, επικαλείται στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν μείωση των εισφορών εργαζομένων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών «από μήνα σε μήνα». Ο ίδιος αναφέρεται σε διορισμούς οι οποίοι διεκπεραιώθηκαν μέσα στο 2010 αλλά οι οποίοι αφορούσαν σε προκηρύξεις προ του Μνημονίου. Παράλληλα, επισημαίνει τις ανάγκες του ΕΣΥ σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό οι οποίες παραμένουν και σήμερα, ενισχυμένες από τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις. Άλλωστε, αποτελεί πάγιο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ η εξαίρεση της Υγείας από τον κανόνα προσλήψεων ανά αποχωρήσεις (1 προς 5 αρχικά, 1 προς 10 στη συνέχεια).

Υψηλούς τόνους τηρεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας η οποία ανακοίνωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια το προσωπικό των δήμων και των νομικών τους προσώπων μειώθηκε κατά 5.562 άτομα. Επιπλέον, οι δαπάνες μισθοδοσίας περιορίστηκαν κατά περίπου 20% λόγω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου. Σε αυτό το πλαίσιο, κάνει λόγο για «δημιουργική λογιστική» της τρόικας με «στόχο να πλήξει την αξιοπιστία της τοπικής αυτοδιοίκησης και της χώρας μας σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο».

Οι προκάτοχοι
 
Το περιβάλλον του τέως υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου αναφέρει ότι το 2010, «με απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης και σε συνεννόηση με τους εταίρους της», τοποθέτησε στα νοσοκομεία τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ από το διαγωνισμό του 2008 για νοσηλευτές, «αναγνωρίζοντας την τεράστια έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ». Πέραν τούτου, χαρακτηρίζει ανακριβή οποιαδήποτε άλλα στοιχεία.
 
«Εγκρίναμε μόνο 1.153 προσλήψεις έναντι 53.336 αποχωρήσεων το 2010. Είναι προφανές ότι η έγκριση μόλις 1.153 προσλήψεων όχι μόνο τήρησε τον κανόνα του 1 προς 5, αλλά ήταν ένας αριθμός εγκρίσεων πολύ μικρότερος και από τον κανόνα του 1 προς 10 που ίσχυσε στη συνέχεια», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Ερωτήματα
 
Πάντως, η επίμαχη έκθεση της τρόικας φέρεται να αναγνωρίζει τον «ποταμό» των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων -στις οποίες οδηγήθηκαν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι ενόψει των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς, επιδόματα, συντάξεις και εφάπαξ- ως βασική αιτία αποτυχίας του Μνημονίου, γεγονός το οποίο εγείρει ακόμη μια φορά ζήτημα αξιοπιστίας του σχεδιασμού της τρόικας για την ελληνική οικονομία.
 
*Από το δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής:
 
Σύμφωνα με την έκθεση που έχει στα χέρια του ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζανιάς στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και η οποία αποτέλεσε και τη βάση των συζητήσεων ανάμεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για να καταλήξουν στην προγραμματική συμφωνία, προκύπτει ότι το 2010 κι ενώ συνταξιοδοτήθηκαν 53.336 εργαζόμενοι ο συνολικός αριθμός του μόνιμου προσωπικού του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα (της γενικής κυβέρνησης) έμεινε σχεδόν σταθερός στις 692.301 άτομα. Το σύνολο σχεδόν των κενών θέσεων καλύφθηκε με νέες προσλήψεις.
 
Και το 2011, όταν πλέον η τρόικα επέβαλε την αυστηρή εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», ενώ απομακρύνθηκαν από το Δημόσιο 40.025 εργαζόμενοι ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 24.266 άτομα, καθώς οι υπόλοιπες θέσεις καλύφθηκαν με διορισμούς.