«Με το πολυνομοσχέδιο που καταθέσατε θυμηθήκαμε πως είναι να νομοθετεί η ΝΔ», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της ομιλίας του για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο στην Βουλή. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis, τόσο σχετικά με την κατάθεση Μανιαδάκη που μίλησε για απειλές από τον Γιάννη Στουρνάρα να μην προχωρήσει σε αποκαλύψεις, όσο και με την απόπειρα της ΝΔ να εξαιρεθούν από την προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο οι Π. Πολάκης και Δ. Τζανακόπουλος.

Ads

Για το νομοσχέδιο που κατέθεσε η ΝΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως δεν πρόκειται για «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» αλλά για ένα «ωραίο πλυντήριο». «Σε κάθε άρθρο και μία εξυπηρέτηση. Σε κάθε σελίδα και μία φωτογραφία φίλων σας επιχειρηματιών, εκδοτών, δημάρχων και πολιτευτών.  Σε κάθε σελίδα και μια “φωτογραφία” φίλων της επιχειρηματιών, εκδοτών, δημάρχων και πολιτευτών», είπε και πρόσθεσε: «Αφού τα μαζέψετε τα ρουσφέτια, μετά βγάζετε τις φωτογραφίες και τις μετατρέπετε σε άρθρα και τροπολογίες. Σε αυτό δε λέω είστε καλλιτέχνες, δε σας πιάνει κανείς. Αφού περάσετε τις φωτογραφίες, μετά κοιτάτε τι θα κάνετε με τη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, με τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που σας υπαγορεύει ο ΣΕΒ. Εδώ δεν χρειάζεται να κάνετε φωτογραφίες και μετά τροπολογίες. Ο ΣΕΒ σας τα δίνει έτοιμα τα άρθρα και τις αιτιολογικές εκθέσεις».

«Η ανάπτυξη, από κορμός του νομοθετήματος μετατρέπεται σε περιτύλιγμα των δώρων που κάνετε στους πελάτες σας και αντίδωρων στους χορηγούς σας. Χωρίς κεντρικό αναπτυξιακό αφήγημα, χωρίς άποψη για το παραγωγικό μοντέλο που θα μπορούσε να αναδείξει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Χωρίς καμία αναφορά σε κλάδους υψηλής εξωστρέφειας, μεγάλης προστιθέμενης αξίας, πραγματικών δυνατοτήτων ανάπτυξης. Μόνο σπατάλη, ασυδοσία, αδιαφάνεια», πρόσθεσε. 

Ενδεικτικά ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Έρχεστε και θεωρείτε ότι οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και η κατ’ οίκον παράδοση τροφίμων (delivery), είναι τόσο βασικές για την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας ώστε να συμπεριληφθούν σε έναν αναπτυξιακό νόμο. Και ψάχνει κανείς να βρει το γιατί. Μέχρι που συνειδητοποιεί ότι το πρακτορείο διανομής “Άργος” έχει ενταχθεί στη λίστα της ΕΕΤΤ για την ανάπτυξη ταχυδρομικών υπηρεσιών» είπε και συμπέρανε: «Μα εσείς εδώ δεν νομοθετείτε για το delivery. Εσείς κάνετε οι ίδιοι delivery στο μεγάλο αφεντικό!».

Ads

Η επόμενη επισήμανση του αφορούσε την ένταξη στους προς επιδότηση κλάδους τις ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές και τη συνδρομητική τηλεόραση. «Και πότε έγινε αυτή η προσθήκη; Όταν φάνηκε ότι κλείνει η συμφωνία τραπεζών – AlterEgo για την εξαγορά της Forthnet/Nova από τον όμιλο Μαρινάκη» στηλίτευσε, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο. Επίσης, αναφέρθηκε στην κατάργηση της ονομαστικοποίησης των μετοχών για ιδιοκτήτες ΜΜΕ αλλά και στην εξαίρεση αυτών από την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες. «Και ήρθατε σήμερα, όπως έμαθα από την εφημερίδα ¨Καθημερινή¨, να τροποποιήσατε υπουργική απόφαση για την κρατική ενίσχυση των έντυπων ΜΜΕ, που προέβλεπε ότι οι δικαιούχοι θα έπρεπε να μην έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία» συμπλήρωσε, ψέγοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν θέλει συνεπείς επιχειρηματίες αλλά διαπλοκή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ως προς την ένταξη των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στο αναπτυξιακό, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως αυτό συμβαίνει για να ευνοήσει η κυβέρνηση την επέκταση της εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χρυσό στη Χαλκιδική, να πάει και στη Θράκη παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Αναφορικά με την τροπολογία που αφορά την απόκτηση Golden Visa πληρώνοντας για αγορά ακινήτου μέσω POS με διετή αναδρομικότητα, γεγονός που αγγίζει την κομπίνα των 40 εκατ. ευρώ με Κινέζους και τον πρώην αντιπρόεδρο του Jumbo, ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν ντρέπονται στην κυβέρνηση που νομοθετούν τέτοια διάταξη ενόσω εκκρεμεί η προαναφερθείσα υπόθεση στα δικαστήρια. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τις αυξήσεις που νομοθετούνται για τους μετακλητούς του επιτελικού κράτους. «Να πάρουν μια αυξησούλα τα δικά σας παιδιά», ήταν το ειρωνικό του σχόλιο.

Συνεχίζοντας έκανε μια σύγκριση του έργου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του πρώτου τριμήνου της ΝΔ. «Εμείς δεν βγάλαμε απλά τη χώρα από τα μνημόνια αλλά επιχειρήσαμε να συγκροτήσουμε για πρώτη φορά μία εναλλακτική και ολιστική εθνική αναπτυξιακή στρατηγική. Με ισόρροπη ανάπτυξη ανά τις περιφέρειες. Με καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Αρχίσαμε να μετατρέπουμε τη ρημαγμένη, χρεοκοπημένη χώρα που μας παραδώσατε σε κέντρο ενέργειας, εμπορίου, logistics, τηλεπικοινωνιών και νέων τεχνολογιών. Ολοκληρώσαμε τους μεγάλους -σταματημένους από την κρίση και τους κατασκευαστές φίλους σας- οδικούς άξονες. Η Ελλάδα κατέγραψε δέκα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, με το ΑΕΠ του 2018 να αυξάνεται κατά 2%, με ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος, με ρεκόρ 12ετίας στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις, με ρεκόρ 20ετίας στις εξαγωγές, με την ανεργία να μειώνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Με 450.000 νέες θέσεις εργασίας».

«Εσείς τι έρχεστε να αντιπαραβάλετε σε όλο αυτόν το σχεδιασμό; Μέσα σε τρεις μήνες, ρεκόρ στη μερική και εκ περιτροπής απασχόληση στις νέες προσλήψεις, ρεκόρ απολύσεων και αρνητικό ρεκόρ τετραετίας τον στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ακόμη τις ιδεολογικές σας εμμονές στα εργασιακά, που μας ξαναγυρίζουν στους μνημονιακούς νόμους, χωρίς τη παρουσία ούτε των μνημονίων ούτε του ΔΝΤ. Και τα ρουσφέτια σας σε φίλους και ημετέρους, που βγάζουν μάτι». 

«Είστε ο “τζόκερ” της πολιτικής κ. Γεωργιάδη»

Συνεχίζοντας, αναφερόμενος στους χτεσινούς ανυπόστατους ισχυρισμούς του Άδωνι Γεωργιάδη για χρηματισμό του πρώην πρωθυπουργού αλλά και του Παύλου Πολάκη τους οποίους στη συνέχεια αυτοακύρωσε λέγοντας πως δεν έχει στοιχεία και πως ήθελε απλώς μια εκδίκηση για τις εις βάρος του κατηγορίας για το σκάνδαλο Novartis, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Είστε η ντροπή της παράταξης σας παριστάνετε τον “Joker” (γελωτοποιό) κ. Γεωργιάδη. Διότι δεν ντραπήκατε να βγείτε σε έναν τηλεοπτικό σταθμό την ελληνική πτυχή του σκανδάλου Novartis και δεν ντραπήκατε να πείτε ότι “δωροδοκούσε πολιτικούς η εταιρεία αλλά έσωζε ζωές” και όταν σας είπαμε σε ποιους αναφέρεστε είπατε: “ο Τσίπρας και ο Πολάκης”. Και καλά, εσείς δεν ντρέπεστε, φαίνεται όμως πως ντρέπεται ο πρωθυπουργός για πάρτη σας γιατί απέχει από την Βουλή. Δεν ήρθε για να σας υπερασπιστεί», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Άδωνι Γεωργιάδη. 

«Να τον χαίρεστε τον κ. Στουρνάρα» 

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσιπρας μίλησε για την αρνητική επίπτωση που θα έχει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο στους μισθούς και συγκεκριμένα επικαλέστηκε και την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία αναφέρεται πως θα υπάρξει μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και μείωση της κάλυψης των εργαζομένων από τις συλλογικές συμβάσεις. «Δεν είναι μόνο δικές μας διαπιστώσεις αυτές», ανέφερε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα. «Η Τράπεζα της Ελλάδας τα λέει. Ο Γιάννης Στουρνάρας. Δικός σας φίλος δεν είναι κύριοι της ΝΔ ο κ. Στουρνάρας; Αυτός τα λέει στην έκθεσή του», τόνισε και συμπλήρωσε: 

«Να τον χαίρεστε λοιπόν.Και σήμερα να τον χαίρεστε διπλά! Διότι σήμερα μαθαίνουμε ότι οι Εισαγγελείς Διαφθοράς που διερευνούν το σκάνδαλο της Νοβάρτις, αποκαλύπτουν σε αναφορά τους ότι ο κ. Μανιαδάκης, τότε προστατευόμενος μάρτυρας που εσείς λοιδορούσατε και μετέπειτα κατηγορούμενος που τώρα τον αγκαλιάσατε, απειλήθηκε από τον κ. Στουρνάρα πως – σας το διαβάζω επί λέξει – “όταν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας από κοινού με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς και τους μάρτυρες”. Αποκαλύπτουν και άλλα οι εισαγγελείς: Ότι ο κ. Μανιαδάκης δεχόταν απειλητικά μηνύματα στο τηλέφωνό του. Και σας ρωτώ κύριοι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που έχετε το θράσος και συνεχίζετε να μιλάτε για σκευωρία». 

Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τρία απλά ερωτήματα ζητώντας απαντήσεις:

  • Πρώτον, είναι αλήθεια ότι εκβίαζαν και απειλούσαν τον τότε προστατευόμενο μάρτυρα για να αλλάξει την κατάθεσή του; Διότι όπως είδαμε, τελικά την κατάθεσή του την άλλαξε ως δήθεν πιεζόμενος από τους εισαγγελείς. Ποιος τελικά πίεσε τον κ. Μανιαδάκη;
  • Δεύτερον, αντιλαμβάνεστε ότι με τον τρόπο αυτό ασκείται βία και απειλές στους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται το σκάνδαλο Novartis; Για πόσο ακόμα θα ανέχεστε τέτοιες μαφιόζικες μεθόδους κατά εισαγγελικών λειτουργών;
  • Και τρίτο και σημαντικότερο ερώτημα: Ποιοι είναι οι άλλοι δύο πολιτικοί που μαζί με τον κ. Στουρνάρα σχεδίαζαν να «τσακίσουν μάρτυρες και εισαγγελείς διαφθοράς» που ερευνούν τη Novartis;

«Και αυτή η υπόθεση διερευνάται ήδη από τη Δικαιοσύνη. Και επειδή δεν περιμένουμε απαντήσεις από εσάς, η διερεύνησή της θα πρέπει να φθάσει σε βάθος από την εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε. Όπως στο βάθος θα φθάσει και η προανακριτική Επιτροπή που συστήσατε, παρά τα όποια κουτοπόνηρα τεχνάσματά σας να εξαιρέσετε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Πολάκη – Τζανακόπουλο) από την σύνθεσή της. Και σας προειδοποιούμε μη τολμήσετε να εξουδετερώσετε τη προανακριτική. Δε θα σας βγει. Θα το πιείτε το ποτήρι μέχρι τέλους. Λαγός τη φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαιτήσει να έρθουν όλα τα στοιχεία στη προανακριτική. Όλα και όλοι στο φως. Και θα δούμε ποιος έστηνε σκευωρίες και ποιος συνωμοσίες εναντίον της ίδιας της δικαιοσύνης για να κουκουλώσει το σκάνδαλο».

«Η περίοδος χάριτος τέλειωσε»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημέρωσε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ «οι 100 μέρες τελείωσαν. Η περίοδος χάριτος τελείωσε. Από εμάς τελείωσαν και οι ευγένειες και οι καθωσπρεπισμοί. Από τους πολίτες τελείωσε και η ασυλία». Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι «απέναντι στη νέα εργασιακή λαίλαπα. Απέναντι στο νέο αστυνομικό κράτος. Κανένας πολίτης δεν θα είναι μόνος».