«O εθνικός στόχος για την επόμενη πενταετία είναι το brain gain, βήμα – βήμα μπορούμε να το κάνουμε πραγματικότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την Κρήτη, επισημαίνοντας ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο και πως πρέπει να επενδύσουμε στους νέους ανθρώπους, τους επιστήμονες και τις υποδομές.

Ads

Μιλώντας με νέους ερευνητές, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ο πρωθυπουργός επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. 

Στην σχετική ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και παρά την αντίξοη οικονομική συγκυρία, επέλεξε να ενισχύσει την έρευνα και τους νέους επιστήμονες, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση αρχικά κατά 200 εκατομμύρια και διαμορφώνοντας ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά, οι δαπάνες για την έρευνα έφθασαν το 1% του ΑΕΠ, θεσπίστηκε θέση αναπληρωτή υπουργού με αρμοδιότητα την έρευνα και την τεχνολογία, δημιουργήθηκε το ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας) και βρέθηκαν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Υπερταμείο Συμμετοχών για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Ads

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, πρέπει να επενδύσουμε στους νέους ανθρώπους και τις υποδομές» και επισήμανε ότι «ο εθνικός στόχος για την επόμενη πενταετία είναι το brain gain, βήμα-βήμα μπορούμε να το κάνουμε πραγματικότητα».

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί, από τον πρόεδρο του ΙΤΕ, Νεκτάριο Ταβερναράκη και επικεφαλής ερευνητές, στα εργαστήρια του ιδρύματος, όπου, όπως τονίστηκε, συντελείται σημαντική δουλειά και παράγεται αποτέλεσμα που ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας.

«Μπορούμε να είμαστε καινοτόμοι, πρωτοπόροι, μπορούμε να κάνουμε θαύματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας με τους ερευνητές των εργαστηρίων του ιδρύματος και με επιστήμονες που επέλεξαν να επιστρέψουν στη χώρα προκειμένου να συνεχίσουν την υψηλού επιπέδου έρευνά τους.

«Ορισμένες φορές αδικούμε τον εαυτό μας όταν και στο δημόσιο διάλογο ακούγεται ότι η χώρα μας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί προηγμένες τεχνολογικά χώρες. Υπάρχουν κορυφαία ιδρύματα στη χώρα μας τα οποία συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης και του κόσμου», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον καθηγητή Jean-Pierre Bourguignon, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη, στο πλαίσιο των επισκέψεων σε εργαστήρια και δραστηριότητες ερευνητών που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ERC.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Jean-Pierre Bourguignon είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν σχετικά με την εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας καθώς και για κοινές δράσεις για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των Ελλήνων ερευνητών.