Τα φορολογικά έσοδα πάνε καλά και δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, κλείνοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας καπνού και του λαθρεμπορίου, το οποίο ψήφιστηκε κατά πλειοψηφία.

Ads

Ο Τρύφων Αλεξιάδης τόνισε πως, αντίθετα με «τα όσα προέβλεπαν διάφορες Κασσάνδρες», τα κρατικά έσοδα το πρώτο εξάμηνο ήταν 954 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού και 180 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο επιστροφής φόρου.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν ήταν δυνατόν να εμφανιστεί εφέτος ο συμπληρωματικός φόρος, επειδή δεν βρέθηκε αξιόπιστος τρόπος υπολογισμού των αξιών των αγροτεμαχίων και επειδή από την πιλοτική δοκιμή η οποία έγινε μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, διαπιστώθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών.

«Δεν είναι ένας φόρος που υπερασπιζόμαστε και θα επιδιώξουμε να τον αλλάξουμε με φόρο ακίνητης περιουσίας, πιο δίκαιο και πιο αναλογικό» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Ads

Αναφερόμενος στις 600.000 φορολογούμενους που θα κληθούν εφέτος να καταβάλλουν μεγαλύτερο φόρο, είπε ότι αυτή είναι η πολιτική διαφορά με την αντιπολίτευση, καθώς η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερους φόρους όσοι έχουν και μεγαλύτερη περιουσία.