«Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία, που καλείται να εγκρίνει ο ελληνικός λαός και να εφαρμοστεί την επόμενη μέρα και όχι για ένα πρόγραμμα που θα κληθεί να εγκρίνει η τρόικα», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. 

Ads

Διαβάστε αναλυτικά: Αυτό είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, ότι αυτό συνέβη επειδή αυτή η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο και ενώ κάποιοι «επίμονα πίστευαν ότι δεν θα αντέξουμε», σε αντίθεση με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που πίστεψε ότι μπορούμε. «Η Ελλάδα δεν είναι πια μια χρεοκοπημένη χώρα. Δεν είναι πια η Ελλάδα των μνημονίων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «έχουμε τη δυνατότητα να σας παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο, όχι μόνο για τους λίγους και εκλεκτούς, αλλά και για τους αδικημένους, για όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, μια Ελλάδα για όλους τους Έλληνες».

Ανέφερε ότι στη δύσκολη διαδρομή, «πικράναμε κάποιους, πολλούς δυσαρεστήσαμε» και ότι είχε την ευθύνη να «βγούμε όλοι μαζί στο ξέφωτο» και κάποιοι έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο να μην μείνει κανείς πίσω, να μην έχουμε απώλειες.

Ads

Τόνισε ότι τους καταλαβαίνει, την κόπωσή τους, το θυμό τους τη δυσαρέσκειά τους και κάλεσε να αναλογιστούν όλοι αν άξιζε τον κόπο η προσπάθεια, να μην μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος στην κρίση και να θυμηθούν πού ήταν η χώρα πριν τέσσερα χρόνια και πού βρίσκεται σήμερα, όπου «η Ελλάδα έχει ξανά ανοιχτό το δρόμο μπροστά της». «Τώρα μπορούμε να δώσουμε ανάσα σε όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Τώρα η πατρίδα μας δεν χρειάζεται πια σχέδια μάχης ή σχέδια διαχείρισης της κρίσης και της καταστροφής», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός είπε πως το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία προς τα εμπρός ή αν θα ξαναγυρίσει πίσω στα δύσκολα και δραματικά χρόνια. Απάντηση, όπως επισήμανε, που θα δοθεί από τον ελληνικό λαό, που είναι ο μόνος «που μπορεί να κλείσει οριστικά την καταπακτή πίσω μας, αλλά και να ανοίξει μπροστά μας διάπλατα το φεγγίτη για ένα πιο φωτεινό μέλλον. Είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση αν το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα θα τελειώσει οριστικά ή αν οι θύτες θα επιστρέψουν ως εκδικητές». Αυτοί, πρόσθεσε, «που έκαναν πολιτική, χρεώνοντας τις γενιές του μέλλοντος, που μας χρεοκόπησαν, που θέλουν να επιστρέψουν ως δήθεν λυτρωτές από τα δεινά που οι ίδιοι δημιούργησαν».

Ο Α. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια Ελλάδα ανήμπορη να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, που δεν έβγαζε τον μήνα, που θα μπορούσε να την εκβιάσει όποιος τη δάνειζε όσο-όσο. Αυτή είναι η πιο σκληρή μνήμη, η πατρίδα που αφέθηκε έρμαιο στις βουλές του κάθε κερδοσκόπου, τόνισε.

Όμως, σημείωσε, «σήμερα η Ελλάδα είναι πάλι μια ασφαλής χώρα» που κανένας δεν μπορεί να την εκβιάσει. Γι’ αυτό, πρόσθεσε «όλοι οι Έλληνες βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιστορικής απόφασης κι αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών: Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που τη χρεοκόπησαν. Αυτή είναι απόφαση για τη ζωή μας».

Όραμα για την Ελλάδα του αύριο, «μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και ασφάλεια»

Κατηγόρησε τους «υπαίτιους της καταστροφής» ότι λένε πως το κοντέρ μηδένισε, όμως, είπε, «η εκλογική ήττα δεν εξαγνίζει και αυτό γιατί παραμένουν στις ίδιες προγραμματικές θέσεις, παραμένουν αμετανόητοι, παραμένουν ίδιοι».

Είπε ότι «αυτοί είναι που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια», «που παρέδωσαν άδεια ταμεία το ‘15 και οδήγησαν ένα λαό ως έρμαιο κάθε εκβιασμού» και «τώρα έρχονται να μας σερβίρουν το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό, το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τους Έλληνες στην ανεργία, που καταδίκασε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αφανισμό».

Στο επιχείρημα τους ότι τώρα το πρόγραμμα τους είναι διαφορετικό, ο Α. Τσίπρας έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Τι άλλαξαν στο πρόγραμμα τους; Γιατί δεν πέτυχαν ποτέ και θα πετύχουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ την ανάπτυξη και τις φοροελαφρύνσεις και θα τις φέρουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ την επενδυτική άνοιξη, παρά μόνο το χειμώνα, και θα τη φέρουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ την πρόοδο, τη δικαιοσύνη και το φώς και θα τα φέρουν τώρα;».

Προκάλεσε τους πολιτικούς αντιπάλους του να μιλήσουν προεκλογικά με επιχειρήματα, να συγκρίνει ο ελληνικός λαός προγράμματα και θέσεις και σημείωσε ότι γι΄ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ξεκινά με το πρόγραμμά του, «πρόγραμμα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο», που δεν διαπνέεται μόνο από μέτρα και στόχους «αλλά και από ένα όραμα για την Ελλάδα του αύριο», «μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και ασφάλεια».

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα μας αισθάνεται ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα:

  • Στα βόρεια σύνορα της η Ελλάδα νιώθει ξανά ασφάλεια, καθώς μετράει ένα σταθερό σύμμαχο, του οποίου τον εναέριο χώρο προστατεύουν ελληνικά και όχι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.
  • Τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία τίθενται για πρώτη φορά ως κριτήριο για την είσοδό της στην ΕΕ.
  • Τη σταθερή στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε τουρκική πρόκληση στην ΑΟΖ της. Το Κυπριακό για πρώτη φορά τέθηκε στη σωστή του βάση, με ανάδειξη της ανάγκης για κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού.
  • Αναβαθμίστηκε η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες της Aνατολικής Μεσογείου.
  • Υπάρχει ασφάλεια προς την Ανατολή όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν καθημερινά το μήνυμα ότι δεν θα δεχτούμε οιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και πλέον οι γείτονές μας γνωρίζουν καλά ότι όσο αγνοούν την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία θα συνεχίσουν να χάνουν ερείσματα και στηρίγματα διεθνώς.

«Ήρθε η ώρα να είναι σε θέση κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να ζήσει καλύτερα»

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έζησαν οχτώ ολόκληρα χρόνια με το άγχος να τους κυριεύει για το πώς θα βγάλουν τη βδομάδα, πως θα καλύψουν τις υποχρεώσεις μέχρι το τέλους του μήνα. Τώρα ήρθε η ώρα να είναι σε θέση κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να ζήσει καλύτερα», είπε ο πρωθυπουργός. «Να αισθανθεί στη καθημερινότητά του ότι οι κόποι έπιασαν τόπο. Να σχεδιάσει κάθε ελληνική οικογένεια με ηρεμία και ασφάλεια, μια καλύτερη ζωή. Για αυτούς και τα παιδιά τους».

«Εμείς που έχουμε αποδείξει πως τα καταφέραμε στα πολύ δύσκολα, δικαιούμαστε την ευκαιρία να κυβερνήσουμε αυτή τη φορά χωρίς τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη, χωρίς μνημόνια και αυστηρή επιτροπεία, για αποδείξουμε ότι μπορούμε να εγγυηθούμε μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους σε αυτή τη χώρα», επισήμανε ο Α. Τσίπρας.

Βασικός στόχος και δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, η δημιουργία 500.000 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας

Το σχέδιό του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από τον μεγάλο εθνικό στόχο, που είναι η ανάκτηση της κανονικότητας στην αγορά εργασίας, τόνισε. Υπενθύμισε ότι στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, κατάφερε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να βρουν δουλειά περισσότεροι από 400.000 άνεργοι. «Την επόμενη τετραετία, είμαστε έτοιμοι, έχουμε την εμπειρία και το σχέδιο να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της κρίσης, που ώθησε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην ανεργία», δήλωσε και δεσμεύτηκε πως βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, βασική δέσμευση είναι η δημιουργία 500.000 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία και να μην υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος, ούτε μια ώρα απλήρωτης εργασίας. Ο Α. Τσίπρας δεσμεύτηκε για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και άλλο 7,5% το 2021, για να σβήσει, όπως είπε, οριστικά και το τελευταίο αποτύπωμα της κρίσης που γονάτισε τους εργαζόμενους αυτής της χώρας.

Ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τους 12 βασικούς στόχους-δεσμεύσεις του ανέφερε:

  1. 500.000 νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας
  2. Ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία
  3. Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και το 2021
  4. Μόνιμες προσλήψεις 10.000 στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία
  5. Όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς
  6. Πράσινη ανάπτυξη. 32% παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και 32,5% εξοικονόμηση μέχρι το 2030
  7. Διπλασιασμός ‘Αμεσων Ξένων Επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2015
  8. Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%
  9. Μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20%
  10. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
  11. Πλήρως ψηφιοποιημένο Δημόσιο
  12. Πολιτικός γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια

«Μετά την έξοδο από την κρίση, ήρθε η ώρα να αλλάξουμε την Ελλάδα»

«Οι ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την οικονομική και ηθική χρεοκοπία είναι τεράστιες. Και δεν παίρνουν συγχωροχάρτι. Ο μόνος τρόπος για να βγούμε οριστικά από την κρίση, μια και καλή, είναι να τελειώσουμε οριστικά με τις αιτίες της. Με αυτά αλλά και με αυτούς που διαχειρίστηκαν αυτές τις αιτίες», είπε ο πρωθυπουργός και απηύθυνε προσκλητήριο προς όλους τους πολίτες «για να αλλάξουμε την Ελλάδα». Αφού πετύχαμε την έξοδο από τα μνημόνια, ήρθε η ώρα να αλλάξουμε την Ελλάδα. «Η χώρα πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων, πρέπει να την φτιάξουμε από την αρχή, τώρα αποφασίζουμε για το μέλλον, τώρα αποφασίζουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να μην γυρίσουμε στα χρόνια των μνημονίων». 

«Καλούμε τον ελληνικό λαό να μας εμπιστευθεί γιατί ξέρει ότι εμείς μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές», είπε και πρόσθεσε: «Μαζί με το λαό, θα αλλάξουμε το κράτος, το πολιτικό σύστημα και το Σύνταγμα (σημ: αναφορά στη συνταγματική αναθεώρηση που βρίσκεται σε εξελίξη και την εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής που η ΝΔ επιθυμεί να μπλοκάρει), το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Σε αυτό το προσκλητήριο αλλαγής καλούμε πρώτα από όλους τους νέους και τις νέες, να ανοίξουν αυτοί το δρόμο. Καλούμε τους νέους να βγουν μπροστά. Να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν μια καλύτερη Ελλάδα. Να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Καλούμε όμως και όλους όσοι αισθάνονται νέοι, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Όσοι θέλουν το νέο, όσοι θέλουν να συμμετέχουν στην σύγκρουση με το παλιό, να δημιουργήσουμε μαζί τη Νέα Ελλάδα».