Εκτενές ρεπορτάζ του διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera επικεντρώθηκε στο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, στην εμπλοκή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), στη «σιωπή» των συστημικών ΜΜΕ, αλλά και στο νέο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator που αποτελεί μια πιο οικονομική εκδοχή του ισραηλινού Pegasus.

Ads

Ο δημοσιογράφος του Al Jazeera τονίζει στην εισαγωγή ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν λέει να φύγει από το προσκήνιο στην Ελλάδα παρότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί «με όλες της τις δυνάμεις».

Το ρεπορτάζ που φιλοξένησε το Σαββατοκύριακο η εκπομπή The Listening Post, κάνει εκτενή αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, φιλοξενώντας δηλώσεις του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, που έχει στοχοποιηθεί τόσο επισήμως από τον κρατικό μηχανισμό όσο και με το Predator.  Για το πολύκροτο σκάνδαλο μιλούν επίσης η δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου, η οποία έχει προβεί σε σημαντικές αποκαλύψεις μέσω του inside story, καθώς και ο Στέφανος Λουκόπουλος.

Μεταξύ άλλων, το Al Jazeera αναφέρει πως δεκάδες Έλληνες, μεταξύ των οποίων μέλη του υπουργικού συμβουλίου, έχουν στοχοποιηθεί απ’ το λογισμικό παρακολούθησης, ωστόσο η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή και ταυτόχρονα «έχει κάνει λίγα για να βρει τους ενόχους». 

Ads

Το Al Jazeera αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αναλαμβάνει έγκαιρα μέτρα για το ζήτημα των υποκλοπών, αφού είναι πιο προσανατολισμένη στην εκλογική μάχη του Μαΐου και «ελπίζει ότι μέχρι τότε το θέμα δεν θα είναι τόσο “ζεστό”».

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά στο ότι αρχικά είχε συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση να υπάρξει συνέντευξη με τον υπουργό αρμόδιο για θέματα επικοινωνίας. Όταν ωστόσο ήρθε η ώρα να προσδιοριστεί η ακριβής ώρα, επί έξι ημέρες από την κυβέρνηση δεν δινόταν απάντηση με το επιχείρημα ότι υπήρχαν άλλες κλεισμένες συνεντεύξεις.

Το ρεπορτάζ κλείνει με τα λόγια του Στέφανου Λουκόπουλου: «Αντιμετωπίζουμε ένα τσουνάμι δημοκρατικής οπισθοδρόμησης σε αυτή τη χώρα. Η δικαιοσύνη δεν είναι όσο ανεξάρτητη θα έπρεπε, το τοπίο των ΜΜΕ είναι πολύ προβληματικό και μεροληπτεί υπέρ της μιας πλευρά, και όσοι προσπαθούμε αυτό να το πούμε σε ένα ευρύτερο κοινό, στοχοποιούμαστε από τα μεγάλα ΜΜΕ. Αν μπορούσα να το κρίνω εγώ, το σκάνδαλο των υποκλοπών θα έπρεπε να είναι ο βασικός παράγοντας που θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά δεν το βλέπω να συμβαίνει».

Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ του Al Jazeera: