Ακυρώθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο οι οριστικοί πίνακες του ΑΣΕΠ για τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του 2017 που αφορούσε στην πλήρωση 404 θέσεων δικαστικών γραμματέων στα δικαστήρια. Πρόκειται για ανατροπή στην ισχύουσα κατάσταση, καθώς οι επιτυχόντες εκείνου του διαγωνισμού έχουν προσληφθεί και υπηρετούν κανονικά.

Ads

Στο Διοικητικό Εφετείο είχαν προσφύγει επιτυχόντες στους προσωρινούς πίνακες που αποκλείστηκαν από τους τελικούς πίνακες. 

Όπως ανέφεραν οι προσφεύγοντες, ο πίνακας διοριστέων καταρτίστηκε «κατά παράβαση των αρχών της νομιμότητας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ισότητας, δεδομένου ότι επελέγησαν βάσει μιας άνισης, αναξιοκρατικής και άνευ κριτηρίων διαδικασίας μοριοδοτήσεως με το πριμ της συνάφειας».

Κι αυτό γιατί «εν μέσω διαγωνισμού, παντελώς αδιαφανώς και αυθαιρέτως άλλαξε άποψη για τον τρόπο που αξιολόγησε την συνάφεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών των υποψηφίων και την προϋπηρεσία τους, με αποτέλεσμα να βρεθούν διοριστέοι υποψήφιοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά από θετικές επιστήμες και να αποκλειστούν υποψήφιοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά από φιλοσοφικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Ads

Σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση το ΑΣΕΠ διεύρυνε ανεπιτρέπτως την έννοια του «γνωστικού αντικειμένου» προσθέτοντας παράνομα και αντισυνταγματικά κριτήρια.