Σίγουρος πως θα συνόδευε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το πρωί της Πέμπτης κατά την επίσκεψή της σε ξενώνα ασυνόδευτων ανήλικων κοριτσιών στο Ιλιον, τον οποίο διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, έδειχνε να είναι ο Νότης Μηταράκης.

Ads

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι -όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η «Εφημερίδα των Συντακτών»- το υπουργείο Μετανάστευσης είχε ειδοποιήσει δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ να τον απαθανατίσουν στο πλευρό της Προέδρου.

Η άποψη όμως της κυρίας Σακελλαροπούλου φαίνεται πως ήταν διαφορετική.

Επικαλούμενη τα μέτρα απόστασης για τον κοροναϊό, όπως και ότι δεν ήθελε να πολιτικοποιήσει την επίσκεψη, η Προεδρία διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει χώρος για τον υπουργό.

Ads

Ετσι την Πρόεδρο συνόδευσαν η αρμόδια ειδική γραμματέας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, την ενημέρωσε για τη στραγηγική ένταξης των ασυνόδευτων και ο επικεφαλής του ΔΟΜ Τζιανλούκα Ρόκο. Ο οποίος αναφέρθηκε στις σημαντικές προσπάθειες της Ελλάδας σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για να βοηθήσουν την επανένταξη των παιδιών.

Οι συντονίστριες της δομής Δώρα Μπριάζνα και Εφη Κοντούνη ξενάγησαν την κυρία Σακελλαροπούλου στη δομή και της περιέγρεψαν τις δυσκολίες των εξαιρετικά ευάλωτων παιδιών, που έχουν ιστορικό κακοποίησης ή παραμέλησης και επισφαλούς διαβίωσης στη χώρα καταγωγής με χαρακτηριστικά έμφυλης εκμετάλλευσης. Πρόκειται για 24 ανήλικες 12 έως 18 ετών από την Ασία και την Αφρική.

Σε κλίμα συγκίνησης, τα κορίτσια δώρισαν ζωγραφιές στην κ. Σακελλαροπούλου, ανέφεραν ότι αποτελεί πρότυπο γι’ αυτές και ότι νιώθουν ευγνωμοσύνη για τη φιλοξενία της χώρας μας. Η Πρόεδρος τις συμβούλευσε να σκέφτονται ότι μπορούν να πετύχουν τα πάντα.

«Χαίρομαι πολύ που σας βλέπω εδώ. Ξέρω ότι στο παρελθόν έχετε περάσει πολύ δύσκολα. Πιστεύω όμως ότι τα δύσκολα πρέπει να τα αφήσετε πίσω και να προχωρήσετε. Να προσπαθήσετε να αξιοποιήσετε όλες τις ευκαιρίες που έχετε. Να σκέφτεστε ότι μπορείτε να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας, και πως μπορείτε να πετύχετε οποίο στόχο θέσετε στη ζωή σας», ήταν τα λόγια της.