Σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης έκρινε πως η επίμαχη λίστα Λαγκάρντ δεν είναι υλικό υποκλοπής, καθώς δόθηκε επισήμως από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Συνεπώς, ζήτησε από το ΣΔΟΕ την πλήρη αξιοποίηση του καταλόγου αυτού με τους 1.991 Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία.

Ads

Ο κ. Πεπόνης έδωσε εντολή στους υπευθύνους του ΣΔΟΕ να ελέγξουν όλα τα ονόματα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και να εντοπίσουν εάν υπάρχουν περιπτώσεις για τις οποίες προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων, όπως φοροδιαφυγής, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ή οποιοδήποτε άλλο οικονομικό έγκλημα.
 
Η επίμαχη λίστα, γνωστή και ως «λίστα Φαλτσιάνι», αφορά τα ονόματα 1.991 καταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης και παραδόθηκε το 2010 από την τότε Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ στον ομόλογό της Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
 
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει υποστηρίξει επανειλημμένως πως τα στοιχεία της επίμαχης λίστας «δεν συνιστούσαν σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτήν».
 
Το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει η λίστα να παραδοθεί στη Βουλή δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real, τονίζοντας πως «αυτή είναι η σωστή διαδρομή, αυτή την ώρα».
 
Αναφορικά με την αξιοποίηση της λίστας, η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι «είναι στα χέρια των ανθρώπων που πρέπει να είναι» και αυτοί, συμπλήρωσε, «θα εκτιμήσουν και θα δουν πώς μπορούν να την αξιοποιήσουν».
 
Υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι «επί εννέα μήνες, άνθρωποι με πολύ μεγάλη εμπειρία και γνώση για το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν στοιχεία και πληροφορίες, ακόμη και μέσα από μη νόμιμη οδό, δεν το έπραξαν».

Διαβάστε επίσης: Στη Βουλή η λίστα Λαγκάρντ