Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την Πέμπτη 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, θα υπάρξει ένα «θετικό αποτέλεσμα» για την Ελλάδα. «Υπάρχει κοινή βούληση όλων των πλευρών να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση τώρα», σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους τόνισε πως υπάρχουν ποικίλες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της γαλλικής. «Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης», είπε.

Ads

Όπως ανέφερε η αναμενόμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει τη θετική έκθεση όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, η οποία θα συνοδεύεται από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών και την έγκριση «τουλάχιστον επί της αρχής» από το ΔΝΤ ενός προγράμματος για την Ελλάδα.

Όλα αυτά, ανέφερε, αναμένεται να ανάψουν το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της επόμενης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας «εγκαίρως» για να εξυπηρετήσει η Ελλάδα τις δανειακές της υποχρεώσεις. Σχετικά με το ύψος της δόσης, αν και δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένο ποσό, άφησε να εννοηθεί πως θα κυμαίνεται μεταξύ 7 δισ. και 11 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, ο εν λόγω αξιωματούχος επανέλαβε πως βάση συζήτησης αποτελεί η συμφωνία του Μαΐου του 2016, η οποία προβλέπει βραχυπρόθεσμα μέτρα, που έχουν ήδη εφαρμοστεί, μεσοπρόθεσμα, τα οποία θα εκτελεστούν στο τέλος του προγράμματος, αλλά και μια αναφορά σε ενδεχόμενα μακροπρόθεσμα μέτρα εφόσον χρειαστούν.

Ads

Στόχος του επικείμενου Eurogroup είναι να «συγκεκριμενοποιηθεί» περαιτέρω η εν λόγω συμφωνία, σημείωσε, χωρίς ωστόσο αυτή η συγκεκριμενοποίηση να προκαταβάλει τις αποφάσεις που θα ληφθούν το 2018, μετά το τέλος του προγράμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε πεποισμένος πως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα είναι σε θέση να εγκρίνει το πρόγραμμα, χωρίς όμως τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου, σε πρώτη φάση.

Η διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης, όπως ανέφερε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, δεν αφορά στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά στις υποθέσεις για την ανάπτυξη και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα στο μέλλον.  Εκτίμησε δε ότι υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω σύγκλισης με το ΔΝΤ σε αυτό το σημείο, σημειώνοντας ότι ακόμα κι αν δεν επιτευχθεί μέχρι το Eurogroup της Πέμπτης, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Ντομπρόβσκις: Αναμένουμε συμφωνία για την Ελλάδα

Μήνυμα ότι η Κομισιόν αναμένει συμφωνία για την Ελλάδα έστειλε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Αναμένουμε συμφωνία στο Eurogroup και χρειαζόμαστε συμφωνία», διεμήνυσε από το Στρασβούργο.

Όπως σημείωσε η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της ως προς το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και περικοπών. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: η Ελλάδα τηρεί το κομμάτι της συμφωνίας που της αναλογεί», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Ντομπρόβσκις.