Εφικτή θεωρεί ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, σε τεχνικό επίπεδο, εντός του Μαΐου, όπως είναι και ο στόχος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «αυτό είναι πρόκληση, αλλά είναι εφικτό», και επισήμανε ότι μια τέτοια συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας τον Ιούνιο, η οποία θα συμπεριλαμβάνει όλες τις παραμέτρους για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Ο ίδιος αξιωματούχος, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δήλωσε ικανοποιημένος για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, και αναφερόμενος στην επερχόμενη συνάντηση της Ευρωομάδας (Eurogroup) της 27ης Απριλίου στη Σόφια, είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν όλες τις παραμέτρους για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας-πακέτο, τον Ιούνιο.

Στο Eurogroup της Σόφιας, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, που συνδέεται με 88 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν εφαρμογή παλαιότερων αποφάσεων. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η εφαρμογή των προαπαιτουμένων δεν έχει ακόμα προχωρήσει αρκετά και σημείωσε ότι εκκρεμούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και ιδιωτικοποιήσεις.

«Φανταστείτε ότι χτίζουμε ένα σπίτι», ανέφερε και πρόσθεσε: «Τίποτα δεν μπορεί να συμφωνηθεί αν δεν έχουμε όλα τα υλικά- παραμέτρους. Τα υλικά αυτά είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη, τα μέτρα για το χρέος και η μεταμνημονιακή εποπτεία».

Όπως υπογράμμισε, η ευρωζώνη είχε δεχθεί σε γενικές γραμμές θετικά το προσχέδιο της στρατηγικής ανάπτυξης για τη μεταμνημονιακή περίοδο που είχε παρουσιάσει το ελληνικό ΥΠΟΙΚ.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επιφυλάχτηκε να απαντήσει, λέγοντας ότι προς το παρόν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις.