Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων από τις Βρυξέλλες, τις τελευταίες ώρες. 

Ads

Στόχος της συζήτησης είναι τα κόστη εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους να γίνουν διαχειρίσιμα, ενώ, σύμφωνα με τους ίδιους ευρωπαίους αξιωματούχους, η συζήτηση θα ξεκινήσει παρά τις όποιες αντιρρήσεις της Γερμανίας η οποία εμμένει ότι δεν είναι αναγκαία μια τέτοια κίνηση. 

Νωρίτερα, η Deutsche Welle, ανέφερε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βρίσκεται αυτοπαγιδευμένος στην επιμονή του να παραμείνει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα την ίδια ώρα που η πλειοψηφία των εταίρων του ζητά να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Το ΔΝΤ εκτιμά πως η Αθήνα πρέπει να λάβει μια ελάφρυνση του χρέους της προκειμένου να αναπτυχθεί η οικονομία, και επιθυμεί η συζήτηση να εστιάσει στην περικοπή του ορίου του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους γύρω στο 15% του ΑΕΠ ή και λιγότερο.

Ads

Η Γερμανία πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς ελάφρυνση προς το παρόν, ειδικά μέχρι το 2022, όταν λήγει η δεκαετής περίοδος χάριτος.

Νωρίτερα, αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στο ΑΠΕ ότι Αθήνα και δανειστές βρίσκονται πιο κοντά στην εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.