Σε ακρωτηριασμό του κάτω άκρου και του δεξιού του ποδιού υποβλήθηκε ο 23χρονος Νορβηγός, ο οποίος είχε μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) από την Κω με ακρωτηριασμό στο κάτω άκρο του αριστερού του ποδιού στην περιοχή της κνήμης.

Ads

Στο ΠΑΓΝΗ έχουν μεταφερθεί και άλλοι τρεις τραυματίες από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κω.

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου νοσηλεύεται ένας Σουηδός 21 ετών, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά κατάγματα σε πολλά σημεία του σώματός του.

Στην οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου νοσηλεύεται ένας Έλληνας 37 ετών με κάταγμα οφθαλμικής κόγχης και στην ορθοπεδική κλινική μια Ελληνίδα 28 ετών με κατάγματα στα κάτω άκρα, ενώ η ίδια υποβλήθηκε και σε θωρακοχειρουργική εξέταση.

Ads

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η διοικήτρια της 7ης ΔΥΠΕ Ελένη Γιακουμάκη, σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρισκόταν από το πρωί το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων του Ηρακλείου.

Συνολικά 12 από τους 115 τραυματίες του σεισμού νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται οι δύο από τους τέσσερις τραυματισμένους από τον ισχυρό σεισμό στην Κω, που μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) με C 130.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε το ΠΑΓΝΗ, ο 21 ετών Σουηδός νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε καταστολή διασωληνωμένος, με πολλαπλά κατάγματα και υπαραχνοειδή αιμορραγία. Προετοιμάζεται να υποβληθεί σε ορθοπεδικά χειρουργεία τις επόμενες ώρες. Είναι σταθερός αιμοδυναμικά, όμως η κατάστασή του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.

Ο 23χρονος Νορβηγός μετά το χειρουργείο νοσηλεύεται σε καταστολή διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έχει άμφω ακρωτηριασμένα τα δύο κάτω άκρα (κνημιαίος και άκρας ποδός). Είναι σταθερός αιμοδυναμικά, όμως η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.

Ο 37χρονος Έλληνας, με τραύμα στον δεξί οφθαλμικό κόγχο, από τις 17.15 υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Η 28χρονη Ελληνίδα νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική με κάταγμα στο δεξί πόδι στο ύψος της κνήμης και κάταγμα στο μετατάρσιο του αριστερού ποδιού.

Στο ανακοινωθέν τονίζεται πως το προσωπικό του νοσοκομείου συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή αντιμετώπιση των παραπάνω περιστατικών.

Όπως έκανε γνωστό νωρίτερα το υπουργείο Υγείας, από τους συνολικά 115 τραυματίες, 12 νοσηλεύεται σε νοσοκομεία. Εκτός από τους τέσσερις στο ΠΑΓΝΗ, άλλοι τρεις μεταφέρθηκαν στην Αθήνα στο Γ.Ν. Θριάσιο (δύο άντρες 1 Έλληνας και ένας αλλοδαπός και μία γυναίκα αλλοδαπή), ενώ στο Νοσοκομείο της Κω παρέμειναν πέντε άτομα (άντρες) για περαιτέρω νοσηλεία και είναι σε καλή κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι από την ισχυρή δόνηση έχασαν τη ζωή τους ένας Σουηδός και ένας Τούρκος.

Σημειώνεται παράλληλα ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας αναθεώρησε στα 6,6 Ρίχτερ, από 6,4, το μέγεθος του σεισμού.