«Ακραίες θέσεις» εκφράζονται, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, στις απαντητικές επιστολές που έλαβε από τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κατά την παρούσα φάση, ενώ ο  πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, επεσήμανε στη δική του επιστολή τη σημασία εξεύρευσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας που θα ισχύει έναντι όλων.

Ads

 

Όχι Σαμαρά στην πρόσκληση για συνάντηση

Αρνητική ήταν η απάντηση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά στην πρόσκληση συνάντησης του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι. Στην απαντητική του επιστολή, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει χαρακτηριστικά πως λόγω των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών για το ζήτημα της ονομασίας, δεν πιστεύει ότι μία μεταξύ τους συνάντηση θα ήταν, επί του παρόντος, χρήσιμη.

Ads

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον κ. Γκρούεφσκι να ενθαρρύνει περισσότερο την υπάρχουσα διαδικασία επίσημων συνομιλιών, που περιγράφονται στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, ώστε να λυθεί το θέμα της ονομασίας το συντομότερο δυνατό: μια εξέλιξη η οποία, όπως τονίζει θα είχε θετικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

«Είμαι, υποχρεωμένος να τονίσω ότι οι συστηματικές πράξεις της Κυβέρνησής σας και Αξιωματούχων της FYROM, θέτουν εμπόδια στην προαναφερόμενη συμφωνία» τόνισε επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος και παρότρυνε τον κ. Γκρούεφσκι να υιοθετήσει μια θετική προσέγγιση σε αυτό το σημαντικό θέμα, το οποίο αντιμετωπίζουν οι δυο Κυβερνήσεις και έχουν συμφωνήσει να επιλύσουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γκρούεφσκι είχε αποστείλει επιστολή προς τον κ. Σαμαρά στις 16 Δεκεμβρίου, με την οποία τον προσκαλούσε σε συνάντηση το συντομότερο δυνατό, σε χρόνο και τόπο που θα επέλεγε ο πρόεδρος της ΝΔ. Επιπλέον, ο  πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, είχε αποστείλει επιστολή προς τον κ. Παπαδήμο, με την οποία ζητούσε από την Ελλάδα να συναινέσει για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ.

«Ακραίες οι ελληνικές θέσεις»

Από την πλευρά του, ο κ. Γκρούεφσκι θεώρησε ότι οι αντιρρήσεις του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για συνάντηση μαζί του στην παρούσα φάση, καθώς και οι επισημάνσεις του Λουκά Παπαδήμου για τη σημασία εξεύρεσης μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, η οποία θα ισχύει έναντι όλων, αποτελούν «ακραίες θέσεις» της ελληνικής πλευράς.

«Πρόκειται για τις πιο ακραίες θέσεις που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά της Ελλάδας και καταδεικνύουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να ασχοληθούν με το πρόβλημα του ονόματος. Αποφεύγουν συναντήσεις με κάθε τρόπο και σε κάθε πιθανό επίπεδο» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Όπως υποστήριξε ο Γκρούεφσκι, οι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας «υπονομεύονται από τις εξαιρετικά ακραίες θέσεις της Ελλάδας, οι οποίες, πρόσθεσε, είναι εκ των προτέρων γνωστό ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές στην ΠΓΔΜ από κανέναν, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την αντιπολίτευση.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για τη συμπεριφορά της Ελλάδας», τόνισε και εκτίμησε ότι πρόθεση είναι να μην διεξάγονται διαπραγματεύσεις. «Εάν εντός της ερχόμενης περιόδου ξεκινούσαν οι συνομιλίες υπό κάποια πίεση, σύμφωνα με αυτό που βλέπω τώρα σχετικά με το πώς συμπεριφέρονται στην Ελλάδα, θα επέλεγαν το λεγόμενο blame game, δηλαδή θα προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να δείξουν ότι προσπαθούν και ότι εμείς δεν ανταποκρινόμαστε θετικά» συμπλήρωσε.

Υποστήριξε ακόμη «ότι η νέα πολιτική δομή στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, αλλά κάνει και βήματα προς τα πίσω».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν θέλησε να σχολιάσει την πιθανότητα να καταστεί η χώρα του μέλος του ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον Μάιο στο Σικάγο.
«Ήταν προφανές ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου τα κράτη-μέλη υιοθέτησαν μια απόφαση, η οποία ήταν αποτέλεσμα προηγούμενων παράνομων κινήσεων ενός μέλους της Συμμαχίας», παρατήρησε. «Υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα αφού τα κράτη-μέλη παραπλανήθηκαν, δηλαδή μετά από παράνομη κίνηση ενός κράτους-μέλους» κατέληξε.