Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν, οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Ζάκυνθο. Για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών κάνουν λόγο κάτοικοι και φορείς. Οι φλόγες έχουν φτάσει στο χωριό Μαριές και το πύρινο μέτωπο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, καθώς οι ισχυρόι άνεμοι προκαλούν συνεχώς αναζωπυρώσεις. 

Ads

Το βράδυ της Κυριακής νέα φωτιά ξέσπασε στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ζακύνθου στην περιοχή Απελάτι. Από το πρωί της Κυριακής, εκτός από τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν και βαρέα οχήματα του Μηχανικού και της Αεροπορίας, που έφτασαν τη νύχτα του Σαββάτου στο νησί, για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Σημαντική είναι και η συμβολή των κατοίκων της περιοχής που με κάθε τρόπο, βοηθούν τους πυροσβέστες, προσπαθώντας να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

Πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάτοικος της Ζακύνθου που να μην σκέφτεται, αν δεν το δηλώνει ευθαρσώς, ότι η καταστροφή που λαμβάνει χώρα στο νησί του για δεύτερο 24ωρο, είναι αποτέλεσμα εμπρησμού. Νωρίτερα την Κυριακή, αυτή η πιθανότατη εκδοχή, άρχισε να γίνεται βεβαιότητα, όταν ο πιλότος ενός ελικοπτέρου, την ώρα που επιχειρούσε κατάσβεση μια εστίας, αντιλήφθηκε την δράση δύο ύποπτων ανδρών, δυτικά του χωριού Μαριές. Εκτοτε, πυροσβεστική και αστυνομία, χτενίζουν την περιοχή σπιθαμή προς σπιθαμή για τον εντοπισμό τους.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος μπορεί πια να σκέφτεται ότι αυτές οι φωτιές στη Ζάκυνθο, και στο σύνολο του Ιονίου, φέτος, έχουν να κάνουν με τυχαίες περιπτώσεις ή ενδεχομένως με αμέλειες. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ένα σχέδιο εμπρηστικό» είπε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ads

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το σχέδιο των εμπρηστών στόχο έχει «την επιδίωξη αλλαγής χρήσεων γης στις περιοχές ή ακόμα – για κάτι το οποίο συζητείται πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα – το πώς θα πληγεί ο τουρισμός στα νησιά που τα τελευταία χρόνια έχει συνεχή άνοδο».

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασών στα Επτάνησα, συνεπώς και στην Ζάκυνθο, δεν ακολούθησε την ίδια πορεία μετά την σταδιακή απελευθέρωση του ελλαδικού χώρου. Με το, τουλάχιστον εξαιρετικά προβληματικό «επιχείρημα» ότι πριν την ένωσή τους με την Ελλάδα ακόμη και τα δάση ήταν ιδιωτικά στα Επτάνησα, «άρα», «δεν» μπορούσαν, ως ιδιωτικά, να περιέλθουν στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου, προκύπτει, πως το νομικό καθεστώς των δασών στην Ζάκυνθο τίθεται υπό συνεχή αμφισβήτηση και διαπραγμάτευση.

Αυτή η χρόνια κατάσταση, σε συνδυασμό με την επικείμενη σύνταξη των δασικών χαρτών, έχει κάνει τους κατοίκους του νησιού ιδιαίτερα καχύποπτους σχετικά με τις αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών.

Συγκλονιστικά είναι τα λόγια μίας αυτόπτη μάρτυρα σε ένα από τα πολλά πύρινα μέτωπα της Ζακύνθου, που βρέθηκε εγκλωβισμένος στις φλόγες, στην περιοχή του μοναστηρίου του Αγίου Διονυσίου, κατά τη μεγάλη φωτιά της Αναφωνήτριας. «Περάσαμε δίπλα από τη φωτιά, για μια στιγμή νομίσαμε ότι θα καιγόμασταν ζωντανοί» είπε τηλεφωνικά στο protothema.gr, εξηγώντας πώς τελικά η ίδια και όσοι ήταν μαζί της, καθώς και κάτοικοι της περιοχής, εγκλωβίστηκαν με τα οχήματά τους στο σημείο.

Από τον πύρινο κλοιό γλίτωσαν, όταν ελικόπτερο έκανε τρεις-τέσσερις ρίψεις νερού, δίνοντας την ευκαιρία στις επίγειες δυνάμεις -οι οποίες, όπως λέει, ήταν ολιγάριθμες, σε σχέση με την έκταση της φωτιάς- να ανοίξουν δρόμο και να τους απεγκλωβίσουν. Η ίδια καταγγέλλει την έλλειψη εναέριων μέσων, αλλά και το γεγονός ότι το νησί – στο οποίο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν ξεσπάσει 76 φωτιές από την έναρξη του φετινού καλοκαιριού – δεν διαθέτει αντιπυρικές ζώνες. Παράλληλα, τονίζει ότι πρόκειται ξεκάθαρα για εμπρησμό.

Το πύρινο μέτωπο στην βόρεια πλευρά της Ζακύνθου, έχει ήδη κατακάψει χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, ελαιώνες, ζωικό κεφάλαιο, καλλιέργειες.

Μιλώντας νωρίτερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο για το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς στις Μαριές, ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος είπε πως το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια μεγάλη έκταση όπου υπάρχει ενεργό μέτωπο με πολλές εστίες που αναζωπυρώνονται και δημιουργούν πρόβλημα. 

Η πυρκαγιά, ξεκίνησε από το χωριό της Αναφωνήτριας, πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών της περιοχής, συνέχισε το καταστροφικό της έργο στην άλλη πλευρά του βουνού και κατευθύνθηκε προς το χωριό Μαριές. Στην Αναφωνήτρια, κάηκε ολοσχερώς ένα παλιό σπίτι όπου κατοικούσαν ένα ζευγάρι ηλικιωμένοι, ενώ υπέστη σοβαρές ζημιές μια ταβέρνα της περιοχής.