Δυο Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε ομάδα πραξικοπηματιών που στόχευε στη δολοφονία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κρατούνται τα τελευταία 24ωρα στην Αλεξανδρούπολη.

Ads

Σύμφωνα το Έθνος, πρόκειται για δυο στρατιωτικούς – μέλη της «Διμοιρίας Θανάτου», όπως λέγεται η ομάδα των ειδικών δυνάμεων στην οποία ανήκουν. 

Ακόμη 45 μέλη της ίδιας ομάδας δικάζονται στην Άγκυρα με την ίδια κατηγορία. Ότι δηλαδή αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Ερντογάν κατά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. 

Οι δυο στρατιωτικοί φέρεται να πέρασαν μέσω του Έβρου στην Ελλάδα στις 15 Φεβρουαρίου. Δυο ημέρες αργότερα παραδόθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Ορεστιάδας, δηλώνοντας ότι μπήκαν παράνομα στη χώρα ώστε να συλληφθούν. 

Ads

Στις 20 Φεβρουαρίου υπέβαλαν αίτημα για άσυλο στην αρμόδια υπηρεσία της Αλεξανδρούπολης. 

Ποιοι είναι οι δυο Τούρκοι στρατιωτικοί 

Οι δυο Τούρκοι στρατιωτικοί ονομάζονται, σύμφωνα με το Έθνος, Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ. 

image

Η εφημερίδα αναφέρει ότι και οι δυο ανήκουν στη λεγόμενη «Διμοιρία Θανάτου», στην ειδική μονάδα «Υποβρύχια Επίθεση» (Su Alti Taarruz) ή αλλιώς «SAT» του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. 

Στις αποστολές της «SAT» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, συλλογή πληροφοριών, αμφίβια κρούση, προστασία επισήμων προσώπων και επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας.