Με μήνυμα προς τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη έγινε την Πέμπτη η τελετή ανάληψης των καθηκόντων της κυβέρνησης του ψευδοκράτους στα Κατεχόμενα από τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη «να δείξει την αποφασιστικότητα, την οποία έδειξε την περίοδο του Σχεδίου Ανάν, διαφορετικά οι επόμενες γενιές θα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις, σε ό,τι αφορά την λύση».

Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε την πρόταση για την επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου στους κατοίκους της, με αντάλλαγμα τη λειτουργία του λιμανιού και του αερολιμένα της Τύμβου. Επίσης, είπε ότι ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης προτείνει το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων και την λειτουργία των τουρκοκυπριακών δικτύων κινητής τηλεφωνίας στο νότιο κομμάτι και των ελληνοκυπριακών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Πρόσθεσε δε ότι «η ομόσπονδη Κύπρος θα συμβάλλει στην σύσφιξη των σχέσεων Κύπρου-Τουρκίας».

Ads

Στην τελετή παραλαβής ήταν παρών ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιος υπουργός για θέματα των Τουρκοκύπριων, Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος υποστήριξε τον κ. Ακιντζί στις επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν και μελών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Τέλος, τον κ. Ακιντζί, συνεχάρη τηλεφωνικώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.