Ξανανοίγουν τα σύνορα στην Ειδομένη, αφότου ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των 900 Αφγανών που δεν τους επιτρέπεται η διέλευση. Εν τω μεταξύ περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες, που είχαν ξεκινήσει το ταξίδι Αθήνα – Ειδομένη, βρίσκονται ακινητοποιημένοι σε διάφορα σημεία της Εθνικής Οδού και αναμένουν το πράσινο φως για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Οι περισσότεροι αναμένεται να μείνουν το βράδυ σε τοπικά μοτέλ. Πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ειδομένη το επόμενο 24ωρο θα μεταφερθούν προσωρινά στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η απόφαση για μεταφορά προσφύγων στα Διαβατά ελήφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης μεταξύ εκπροσώπου του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής και μελών ΜΚΟ που επιχειρούν στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη.

Νωρίς το απόγευμα έληξε η αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των Αφγανών μεταναστών από τον καταυλισμό της Ειδομένης, κάποιοι εκ των οποίων είχαν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να αρθεί η απαγόρευση διέλευσής τους στη γειτονική χώρα. Η αστυνομία απέκλεισε από τις 7 το πρωί τον χώρο, απομακρύνοντας δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία και ξεκίνησε την μεταφορά των Αφγανών, με λεωφορεία, στην Αθήνα. Παράλληλα, λεωφορείο παρέλαβε και μετέφερε στην Αθήνα μετανάστες από χώρες του Μαγκρέμπ που επαναπροωθήθηκαν από την αστυνομία της ΠΓΔΜ. Συνολικά πάντως, περισσότερα από 20 λεωφορεία αναχώρησαν από τον καταυλισμό και κατευθύνονται στην Αθήνα.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ που από το μεσημέρι της Δευτέρας είχαν κλείσει το σημείο διέλευσης, ξεκίνησαν εκ νέου να επιτρέπουν τη διέλευση σε πρόσφυγες, με εξαιρετικά όμως αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να σημειώνεται πολύωρη καθυστέρηση. Την ομαλή ροή δυσχεραίνει το γεγονός ότι ζητείται πλέον από τους πρόσφυγες, από το Ιράκ και τη Συρία, προκειμένου να μπουν στην ΠΓΔΜ, να έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα που έχουν λάβει από τις ελληνικές αρχές. Εντούτοις, πολλοί απ’ αυτούς, όπως σημειώνουν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, έχουν χάσει τα χαρτιά τους κατά το μακρύ ταξίδι από τις χώρες προορισμού τους και είναι χρονοβόρα η ταυτοποποίηση.

Ads

Πρόσφυγες σε μοτέλ στην Εθνική

Πούλμαν που μεταφέρουν πρόσφυγες από την Αθήνα στην Ειδομένη έχουν σταματήσει σε διάφορα πάρκινγκ της Εθνικής Oδού από τη Θήβα μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα προκείμενου να μην συγκεντρώνονται όλοι μαζί στα σύνορα. Περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες, οι οποίοι μετέβαιναν προς την Ειδομένη, βρίσκονται ακινητοποιημένοι σε διάφορα μοτέλ σε σημεία της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, καθώς και στην είσοδο της Λαμίας. 

Η αστυνομία σταδιακά διοχετεύει δυο – δυο λεωφορεία κάθε μισή ώρα, ενώ συγχρόνως φτάνουν στη Λαμία και άλλα λεωφορεία από την Αθήνα. Φορείς της περιοχής προσπάθησαν να ανταποκριθούν συγκεντρώνοντας τρόφιμα μπορούσαν, με τους πρόσφυγες πάντως να ζητούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους άμεσα. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου που έμειναν ακινητοποιημένοι στη Λαμία δημιουργήθηκαν και εικόνες πανικού αλλά και εντάσεις, με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες να ζητούν επίμονα να συνεχιστεί το ταξίδι τους.