Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε το απόγευμα του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστικής της διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group οι δανειστές θέτουν στο επίκεντρο το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της απελευθέρωσης των απολύσεων, ενώ πάνω στο τραπέζι παραμένει και το αίτημα για μείωση των συντάξεων.

Ads

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν την «ακατανόητη επιμονή των δανειστών και κυρίως των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε αυτά τα δύο θέματα».

Όπως σημειώνουν, η επίμονη στη θέση αυτή εκφράστηκε παρά το γεγονός ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στα στελέχη του ΔΝΤ παρουσιάστηκαν από τους Έλληνες εκπροσώπους συγκριτικοί πίνακες από διάφορες χώρες στους οποίους αποδεικνύεται ότι η ανάπτυξη ευνοείται από την παρουσία συλλογικών συμβάσεων. Επιπλέον η ελληνική αντιπροσωπεία φέρεται να τόνισε στους εκπροσώπους των θεσμών ότι για την Ελλάδα το θέμα των συλλογικών συμβάσεων είναι κάτι παραπάνω από «κόκκινη» γραμμή.

Οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group αναμένεται να συνεχιστούν τη Δευτέρα, με στόχο μια κατ’ αρχήν συμφωνία, που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να κάνει ένα βήμα στις 6 Μαΐου ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Μέλος της ΕΚΤ φέρεται να ενημέρωσε πως σε περίπτωση που υπάρχει «στον ορίζοντα συμφωνία» θα μπορούσε να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Ads