Μήνυμα προς την Ελλάδα για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στέλνει μέσω της τουρκικής εφημερίδας Milliyet ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με την ανταποκρίτριά του sigmalive.com στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Ads

Ο Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε εργοστάσιο πυρομαχικών, εξήρε σε δημοσιογράφο της τουρκικής εφημερίδας την ισχύ και το ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι χάρη στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει γίνει ηγέτιδα δύναμη στη διεθνή σκηνή, με αποτέλεσμα τίποτα να μην μπορεί να γίνει στη «γειτονιά της» χωρίς εκείνη.

«Στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, αν δεν συνεργαστείτε με την Τουρκία, αν δεν συζητήσετε, αν δεν συμβουλευτείτε, αν δεν ανταλλάξετε πληροφορίες με την Τουρκία με κάποιο τρόπο, δεν πρόκειται να βρείτε καμία λύση. Λύση χωρίς την Τουρκία δεν είναι βιώσιμη», προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία και οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο και όλοι να το γνωρίζουν.

«Εμείς δεν είμαστε υπέρ του πολέμου, αλλά της ειρήνης. Είμαστε υπέρ της σταθερότητας και της εκεχειρίας. Εμείς επιθυμούμε οι άνθρωποι να ζουν με ηρεμία, γαλήνη και ειρήνη.

Ads

Δίνουμε μεγάλη αξία στις σχέσεις καλής γειτονίας» δήλωσε, αν και από την άλλη πλευρά είπε, ότι «κάνουμε σε όλους σαφές, ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα, το δίκαιο και τα συμφέροντα του έθνους μας, των Κυπρίων και των Λίβυων αδελφών μας. Έχουμε κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι μας γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», τόνισε.

Η ιστορία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας είναι πραγματικά μια καταπληκτική ιστορία, υπερηφανεύτηκε ο Χουλουσί Ακάρ, δηλώνοντας ότι η αποδοτικότητα των όπλων που κατασκευάζει η Τουρκία, έχει αποδειχθεί τόσο στη Μεσόγειο, όσο και στη Συρία και τη Λιβύη.

«Δεν χρειάζεται να αγοράσουμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτήν τη στιγμή. Αντιθέτως, πουλάμε. Αυτό μας γεμίζει υπερηφάνεια.

Ό,τι συμβαίνει στα σύνορά μας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, τα βλέπουμε όλα. Μακάρι να αυξήσουμε την παρουσία τους σε όλους τους χώρους. Με την εξέλιξη των drones, ανεβήκαμε κατηγορία και γίναμε πιο αποτελεσματικοί» είπε στην τουρκική εφημερίδα.