Σε θερμούς τόνους και με ανοιχτό το δίλημμα που έβαλε στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας «ή οι αριστεροί βουλευτές θα στηρίξουν την κυβέρνηση, ή οι αριστεροί βουλευτές θα την ρίξουν» διεξήχθη η εσωκομματική αντιπαράθεση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Το tvxs.gr παρακολούθησε λεπτό προς λεπτό όλα όσα ειπώθηκαν στην 14ωρη μαραθώνια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής:

Δραγασάκης: Υπήρξαν κόμματα μέσα στο κόμμα

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν στην τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος τόνισε στο προηγούμενο διάστημα επετράπη η λειτουργία «κομμάτων μέσα στο κόμμα» και πρόσθεσε πως «ό,τι σπείραμε θα θερίσουμε». Ο Γιάννης Δραγασάκης πρότεινε διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές είπε ότι υπήρξε «ασύμμετρος πόλεμος» εναντίον της κυβέρνησης και της χώρας, με κύριο όπλο την εκροή καταθέσεων.

Ads

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση προβληματίστηκε πολύ σοβαρά για το πώς, σε περίπτωση ρήξης, θα χρηματοδοτείτο η εισαγωγή απολύτως αναγκαίων αγαθών. Σε ό,τι αφορά στην κριτική που ασκείται σε χειρισμούς και σε πρόσωπα κατά τη διαπραγμάτευση και έθεσε το ερώτημα αν ευθύνονται μόνο αυτά ή πρέπει να εξεταστούν και θεωρητικά λάθη αλλά και παραδοχές που δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως εκείνη που υποστήριζε ότι υπό την απειλή της ρήξης θα προκαλείτο μεγάλη αναστάτωση στις αγορές και στην ευρωζώνη.

Πρόσθεσε, δε, ότι στις διάφορες προσπάθειες της κυβέρνησης για εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, «από παντού» η υπόδειξη ήταν «κλείστε την συμφωνία πρώτα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι πρέπει να συζητηθεί «χωρίς κουτσομπολιά» η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το ιδρυτικό συνέδριό του, τα θετικά και τα αρνητικά του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης» και άλλα ζητήματα της πεντάμηνης κυβερνητικής πορείας, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι «αν επιστρέψουμε στην αντιπολίτευση, δεν θα έχουμε ποτέ την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και τις αντοχές μας».

Φίλης: «Ο Βαρουφάκης έχει πει πολλές μαλακίες αλλά τον υπερασπίζομαι»

Στο Plan B αναφέρθηκε εκτεταμένα ο κοινοβουλευτικος εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Φίλης, υπερασπιζόμενος με φορτισμένες εκφράσεις τον Γιανη Βαρουφάκη.

«Ο Βαρουφακης έχει πει πολλές μαλακίες», είπε. «Τον υπερασπίζομαι. Δεν είχε σχέδιο να μας βγάλει από το ευρώ. Αν ίσχυαν αυτά που λέει θα ήταν η πρώτη δίκη σε ειδικό δικαστήριο… Το μυστικό plan Β θα σήμαινε πραξικόπημα».

«Η αποτυχία που έχουμε μπροστά μας», πρόσθεσε, «είναι μεγαλύτερη από την συμφωνία, εάν τελικά δεν καταφέρουμε να εκφράσουμε και να προστατέψουν τα πλατιά λάκα στρώματα. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε πολλά κόμματα σε ένα κόμμα. Να μιλήσει ο λαός του κόμματος. Το κόμμα δεν έχει σχέση με την κοινωνική πραγματικότητα».

«Ο χάρτης δεν μας επιτρέπει να είμαστε έξω απ αυτήν την κακή Ευρώπη», είπε ακόμη ο Νίκος Φίλης.

Λαφαζάνης: Στη χώρα δεν υπάρχει δημοκρατία – Εχουμε δικτατορία του ευρώ

Με μια σκληρή τοποθέτηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πέταξε ξανά το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα και επέμεινε στη γραμμή της ρήξης με τους πιστωτές και της στροφής στον εναλλακτικό δρόμο του εθνικού νομίσματος.
ρύθμιση

Αφήνοντας σαφείς αιχμές για «λαϊκισμό και δημαγωγία» προς την ηγεσία του κόμματος, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας είπε ότι «στην χώρα δεν υπάρχει δημοκρατία, αλλά δικτατορία του ευρώ», χαρακτήρισε «κωμωδία» την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου όπως προτείνει ο πρωθυπουργός και απάντησε στις εσωκομματικές βολές που δέχεται λέγοντας ότι «κανείς δεν κρατάει αριστερόμετρο».

Αριστερή Πλατφόρμα: Το σχέδιο Α απέτυχε

Από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας, ο βουλευτής Κώστας Ήσυχος είπε ότι το σχέδιο Α απέτυχε και την ευθύνη γι αυτή την αποτυχία πρέπει να αναλάβουν εκείνοι που είχαν και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Πρόσθεσε ακόμη ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις και για τους συντρόφους που είχαν την ευθύνη του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε: «Χρειαζόμαστε συντεταγμένο σχέδιο άμεσης απεμπλοκής από το μνημόνιο και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

«Μέσα σε αυτούς τους μήνες ζούμε τη μεγάλη ανατροπή των δικών μας προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων και της λαϊκής εντολής», είπε στη δική της παρέμβαση η Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. «Πάμε για τρίτο μνημόνιο που θα προστεθεί στα μνημονιακά συντρίμμια» πρόσθεσε, λέγοντας ότι η νέα συμφωνία φέρνει εμβάθυνση της ύφεσης. Είπε ακόμη ότι η επιτροπεία θα είναι τόσο ισχυρή που η κυβέρνηση αυτή θα είναι ξανά όμηρος των δανειστών, ενώ άσκησε έντονη κριτική για έλλειμμα δημοκρατίας στο κόμμα.

«Εδώ και χρόνια λέμε ότι μνημονιακές πολιτικές και δημοκρατία δεν πάνε μαζί. Αυτό το ζούμε και στο κόμμα μας. Δεν υπάρχει όργανο που να έχει νομιμοποιήσει τις επιλογές της κυβέρνησης τις οποίες επιβάλει μονομερώς» επεσήμανε και τάχθηκε κατά του έκτακτου συνεδρίου που εισηγείται ο Αλέξης Τσίπρας γιατί «θα επιβάλει τον εκβιασμό των δανειστών».

Πρόσθεσε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε συστημική προσαρμογή και ζήτησε να γίνει άμεσα διαρκές συνέδριο, πριν η κυβέρνηση της αριστεράς υπογράψει μνημόνιο.

Ο Αλέκος Καλύβης επεσήμανε ότι η συμφωνία δεν είναι βιώσιμη και είπε: «Περίμενα από κάποιον  να ομολογήσει ότι η στρατηγική απέτυχε. Προσπαθούμε να οχυρωθούμε πίσω από βιαστικές κινήσεις. Δεν θέλω να πέσει η κυβέρνηση και να γίνει αριστερή παρένθεση, αλλά μπορεί να εγκαταλειφθεί η αριστερή πολιτική και να έχουμε επίσης αριστερή παρένθεση. Είναι οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη αυτή η συμφωνία; Απαντάω, “όχι”.»

Παππάς: Θα δώσουμε μάχες ή θα ενσωματώνουμε ήττες;

Αιχμές για τη στάση που διαχρονικά έχει κρατήσει η Αριστερή Πλατφόρμα εντός ΣΥΡΙΖΑ άφησε ο υπουργέο Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά «προσπαθώ να θυμηθώ, καθώς παρακολουθώ πολύ προσεκτικά την Αριστερή Πλατφόρμα, πότε ήταν η τελευταία φορά που ψηφίσαμε μαζί κάποια απόφαση της ΚΕ». Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι δεν βοηθά την συζήτηση ο διαχωρισμός.

Αναφερόμενος στα περί εναλλακτικών , ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι υπήρχε η πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε περί εξόδου της χώρας με νέο δάνειο, θέτοντας ταυτόχρονα το ρητορικό ερώτημα «ποιος είπε ότι θα φεύγαμε χωρίς δάνειο και όρους;». «Μην πω τώρα για όσους με έπιαναν στον διάδρομο και μου έλεγαν “πήγαινε να τον βρεις (σ.σ τον Β. Σόϊμπλε) να συμφωνήσουμε”» πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

Είπε επίσης ότι η Ευρώπη αλλάζει και έθεσε ακόμα ένα ρητορικό ερώτημα, λέγοντας «πως άραγε δημιουργούμε συμμαχίες -και με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς- για να περάσουμε την δική μας ατζέντα;», ρωτώντας εκ νέου: «θα δώσουμε μάχες ή θα ενσωματώνουμε ήττες;»

Η Κωνσταντοπούλου απαντά στον Τσίπρα για τα «παιδιαρίσματα»

Διαρκείς συνεδριάσεις όλων των οργάνων προκειμένου να αποτραπεί η υπογραφή νέου Μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής συντασσόμενη ουσιαστικά με τη θέση της Αριστερής Πλατφόρμας για σύγκλιση διαρκούς συνεδρίου.

Στην ομιλία της, η πρόεδρος της Βουλής απάντησε και στις χθεσινές αιχμές που είχε αφήσει εναντίον της ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στον «Κόκκινο» χαρακτηρίζοντας «παιδιαρίσματα» τις ολονύκτιες συνεδριάσεις της Βουλής:

«Δε γίνεται να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δημοκρατική διαδικασία», απάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής προσθέτοντας: «Δε διανοηθήκαμε ποτέ ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει σε 14 ημέρες τρία κατεπείγοντα και να ετοιμάζεται να φέρει μια εξουθενωτική συμφωνία».

«Να θυμόμαστε», πρόσθεσε, «από που ερχόμαστε: «Αποφάσισαν χωρίς εμάς, προχωράμε χωρίς αυτούς», είπαμε.

Σκουρλέτης: Μπορεί κάποιος να κάνει την συμφωνία λιγότερο επώδυνη, εκτός από εμάς;

Αποδείχθηκε πως το σενάριο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα ήταν καταστροφικό, για αυτό σκεφθήκαμε τον λαό και προχωρήσαμε στον επώδυνο συμβιβασμό, ήταν η άποψη που διατύπωσε ο υπουργός παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

«Μπορεί κάποιος να κάνει την συμφωνία λιγότερο επώδυνη, εκτός από εμάς;» είπε ο κ. Σκουρλέτης, παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι «είναι ρίσκο». Φέροντας ως παράδειγμα τα όσα διημείφθησαν με τον ΑΔΜΗΕ, τόνισε την αναγκαιότητα επεξεργασμένου σχεδίου και επισήμανε τόσο τις δυσκολίες αλλά και την σημασία της πολιτικής που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση.

Ο κ. Σκουρλέτης τοποθετήθηκε κριτικά απέναντι σε πλευρές της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ανά φάσεις το κόμμα υπέπεσε στον λαϊκισμό.

Δρίτσας: Σχέδιο απεμπλοκής από την ήττα

«Χωρίς fast-track κομματικές διαδικασίες, να συγκροτήσουμε το σχέδιο απεμπλοκής από αυτήν την ήττα», είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός ΝαυτιλίαςΘεόδωρος Δρίτσας, ζητώντας από τον Αλέξης Τσίπρα να μην προχωρήσει σε εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «το κρίσιμο ζήτημα που έχουμε να απαντήσουμε είναι αν η ήττα και το αδιέξοδο που έχουμε φτάσει είναι πραγματικό ή όχι» και συνέχισε: «Κατά τη γνώμη μου η ήττα, το αδιέξοδο, η ομηρία είναι απόλυτες», σημείωσε.

«Το γεγονός ότι η διαδρομή των τελευταίων χρόνων έχει φτάσει σε αυτή τη γραμμή συμβιβασμού, είναι το απόλυτο αδιέξοδο. Αυτό το τριετές πρόγραμμα είναι αδύνατον να το σηκώσει στις πλάτες της η αριστερά» επεσήμανε ο κ. Δρίτσας και τόνισε: «Δεν είναι ο Σόιμπλε ή η Μέρκελ που μας εκβιάζουν, αυτούς τους παλεύουμε. Η ίδια η πραγματικότητα είναι που μας εκβιάζει, η πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από την ήττα».

Σακελλαρίδης: Υπογράψαμε στο όνομα αυτών που έχουμε την ευθύνη ως κυβέρνηση

Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου εξήγησε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπογράψαμε, λαμβάνοντας υπόψη τις υλικές συνέπειες που θα είχε η άλλη επιλογή στα λαϊκά στρώματα, υπογράψαμε στο όνομα αυτών που έχουμε την ευθύνη ως κυβέρνηση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να διεξαχθεί γόνιμος διάλογος για όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και πριν την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, για τους σχεδιασμούς, τους συσχετισμούς και τις βεβαιότητες και πρότεινε τη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου,. Αυτό έπρεπε να γίνει ούτως ή άλλως, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ενώπιον τομής στο πολιτικό γίγνεσθαι, ήταν η τοποθέτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι όλοι τάσσονται υπέρ της ενότητας, η οποία όμως «δεν επιβάλλεται».

Βούτσης: Να μην αποδράσουμε από τη μάχη

Την αντίθεσή του στην «απόδραση» και την αποστασιοποίηση της Αριστεράς από τη μάχη για τη στήριξη των Ελλήνων, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικών απηύθυνε κάλεσμα προς όλους να αναλογιστούν τους τωρινούς συσχετισμούς στην Ε.Ε., προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πλέον δεν είναι η ίδια.

«Να μην αποδράσουμε, να μην αποστασιοποιηθούμε, να μην τα παρατήσουμε» κατέληξε ο κ. Βούτσης.

Στρατούλης: Το χειρότερο λάθος η έλλειψη εναλλακτικής λύσης

«Το χειρότερο λάθος είναι ότι η κυβέρνηση δεν είχε επεξεργαστεί εναλλακτική λύση», είπε ο Δημήτρης Στρατούλης στην συνεδρίαση της κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την τοποθέτηση του απαριθμώντας τα λάθη που έγιναν μέχρι σήμερα. «Η εναλλακτική λύση είναι η στοιχειώδης υποχρέωση μιας κυβέρνησης που θέλει να προστατέψει το λαό και την πατρίδα», τόνισε.

«Δεν κάναμε τίποτα σωστό αυτούς του έξι μήνες; Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση έκανε μια αρχή για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της», σημείωσε ο πρώην υπουργός.

«Τώρα μας ζητάνε να ακυρωθούν οι δώδεκα νόμοι που ψηφίστηκαν αυτούς τους μήνες. Δεν κάναμε πράγματα που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να απεγκλωβιστούμε από τους εκβιασμούς της τρόικας», τόνισε.

«Οποιος έχει άλλη πρόταση να την πει»

Στον αντίποδα, ο Παναγιώτης Ρήγας, επίσης μέλος της Πολιτικής Γραμματείας είπε ότι «άλλη λύση δεν υπήρχε» και πρόσθεσε: «Όποιος έχει άλλη πρόταση οφείλει να την πει. Άλλο δρομολόγιο δεν μπορούσε να υπάρξει σε αυτή τη φάση».

Ο Παναγιώτη Ρήγας τόνισε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει συγκροτημένη συζήτηση και πως «οι διασπάσεις δεν είναι λύση». «Δεν μπορεί να αφήνουμε τον ελληνικό λαό έρμαιο, δεν είναι αυτό στάση ευθύνη της Αριστεράς, για να είμαστε εμείς εντάξει με το συνειδησιακό μας πρόβλημα», τόνισε.

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσαν σπουδαίο αγώνα απέναντι σε άγρια θηρία» δήλωσε από την πλευρά του ο διοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Θεωνάς, καλώντας «να μην ανατραπεί η πρώτη αριστερή κυβέρνηση με τη διάσπαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς είπε ότι «το μικρό που κερδίσαμε σε σχέση με τη συμφωνία Τουσκ, δεν είναι αμελητέο. Ο πόλεμος είναι παρατεταμένος, ανοίξαμε ρήγμα ανεπούλωτο στην ευρωζώνη», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς.

Συνολικά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έχουν ζητήσει να μιλήσουν περισσότερα από 90 μέλη. Οι βασικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί προς ψήφιση είναι εκείνες του Αλέξη Τσίπρα για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο και εσωκομματικό δημοψήφισμα το Σαββατοκύριακο και της Αριστερής Πλατφόρμας για διαρκές συνέδριο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο. Η κίνηση των «53+», με ανακοίνωσή της τάχθηκε υπέρ έκτακτου συνεδρίου «ενότητας και στρατηγικού επαναπροσδιορισμού», ασκώντας έντονη κριτική και στις δύο πλευρές.

Νταβανέλος: Εναλλακτικό σχέδιο ήταν το σχέδιο Α

«Πολιτικό δημοσιογραφικό ρουλεμάν που επιχειρεί σήμερα να ρίξει στα σκυλιά τον Γιάνη Βαρουφάκη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Νάντια Βαλαβάνη» κατήγγειλε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Αντώνης Νταβανέλος. «Απαιτώ από το Μαξίμου να ασκήσει τη δύναμη που έχει για να ξεσκίσει αυτό το ρουλεμάν, σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι αυτή τη συμφωνία οι διεθνείς καπιταλιστές και το ντόπιο καθεστώς επιχειρούν σήμερα να τη φορτώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να τον συντρίψουν στη συνέχεια. «Τέτοιες αντιμεταρρυθμίσεις πάντα τις πασάρανε σε σοσιαλδημοκράτες και μετά συντριβήκανε. Μας τις πασάρουν και θα τσακίσουν το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε.

Στο ερώτημα αν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο αποτροπής της συμφωνίας, είπε ότι υπήρξε το σχέδιο Α’, το οποίο έχει περιγράψει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σχέδιο το οποίο αναφερόταν σε μονομερείς ενέργειες και χρηματοδότησή τους με στάση πληρωμών, με φορολογία του συσσωρευμένου πλούτου.

Πετράκος: Η εναλλακτική πρόταση ήταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις και μετά από 6 μήνες σκληρής προσπάθειας και δώδεκα νόμων που οι περισσότεροι από αυτούς ακύρωσαν μνημονιακές ρυθμίσεις, έρχεται και φέρνει το τρίτο μνημόνιο. Εδώ υπάρχει τρέλα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος.

«Γιατί φτάσαμε εδώ; Το δίλημμα είναι λοιπόν όπως είπε ο πρόεδρος, δύσκολος συμβιβασμός ή άτακτη χρεοκοπία διότι δεν είχαμε κάποια καλύτερη εναλλακτική λύση; Γιατί αν πραγματικά το δίλημμα ήταν αυτό τότε τι λέγαμε στον κόσμο; Τι λέγαμε όταν ζητούσαμε την ψήφο του; Τι είπαμε στη Βουλή και χειροκροτήθηκε ο πρόεδρος; Είπε ότι αποφάσισα να πρωτοτυπήσω και να εφαρμόσω το πρόγραμμα μου», είπε ο κ. Πετράκος και αναρωτήθηκε γιατί φτάσαμε εδώ.

Σχολιάζοντας την άποψη ότι φτάσαμε σε συμφωνία γιατί δεν είχαμε εναλλακτική, είπε ότι η εναλλακτική πρόταση ήταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσημη παραίτηση Ρινάλντι με σκληρή κριτική σε Τσίπρα

Την παραίτησή του από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε κι επίσημα στη σημερινή συνεδρίαση ο επικεφαλής της ΚΟΕ Ρούντι Ρινάλντι.

«Η χώρα οδεύει σε εθνική και κοινωνική καταστροφή και γι’ αυτή την εξέλιξη είναι τεράστιες οι ευθύνες του Μαξίμου, της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα και όσων ψήφισαν “ναι”», είπε κατά την τοποθέτηση του ο Ρούντι Ρινάλντι, ασκώντας κριτική στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται τώρα να συσκεφτεί για τη στρατηγική του επί ειλημμένων αποφάσεων.

«Με αυτά που υπέγραψε και ψήφισε η κυβέρνηση, το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταλλαχθεί», κατέληξε.

Την παραίτηση τους ανακοίνωσαν άλλα 17 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Μηλιός: Η συμφωνία δεν μπορεί να περάσει – Να πάμε σε διαρκές συνέδριο

Υπέρ της διεξαγωγής διαρκούς συνεδρίου, όπως προτείνει η Αριστερή Πλατφόρμα, τάχθηκε ο Γιάννης Μηλιός στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η λιτότητα δεν είναι λάθος, είναι δημιουργική καταστροφή. Συγκεντρώνει πλούτο σε λίγα χέρια και δημιουργεί προϋποθέσεις για να αρχίσει ένας νέος κύκλος συσσώρευσης. Η λιτότητα είναι ορθή πολιτική για το κεφάλαιο», είπε ο Γιάννης Μηλιός κάνοντας αιχμηρή κριτική στις επιλογές της ηγεσίας.

«Η αντίληψη ενός ιστορικού συμβιβασμού» πρόσθεσε, «άρχισε από τον Ιούνιο του 2014 με το φλερτ με τη ΔΗΜΑΡ και άλλες δυνάμεις. Στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης λείπει η φορολογία του πλούτου και του μεγάλου κεφαλαίου και το σκέλος της κοινωνικής οικονομίας, που είναι το σχέδιο περιορισμού της ελεύθερης αγοράς.

Φτάσαμε να ονομάζουμε αθέτηση πληρωμών το ότι τελείωσαν τα λεφτά.

Η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να περάσει. Το κόμμα να συζητήσει και να τοποθετηθεί σε διαρκές συνέδριο».

Μπαλάφας: Κερδίσαμε τις εκλογές και με σύνθημα «καμία αυταπάτη για τη δραχμή»

Δεν κερδίσαμε τις εκλογές μόνο με το σύνθημα «καμία θυσία για το ευρώ», αλλά και με το σύνθημα «καμία αυταπάτη για τη δραχμή» δήλωσε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Μπαλάφας.

«Αν σου δίνει την εμπιστοσύνη ο λαός πρέπει να κάνεις το καλύτερο δυνατό και να μη διευκολύνεις την παλινόρθωση των δυνάμεων της αντίδρασης» τόνισε. «Το βασικό κριτήριο αν πορεύόμαστε καλώς είναι ο κόσμος, οι υποτελείς τάξεις οι οποίες δείχνουν στήριξη και κατανόηση» πρόσθεσε.

Κατριβάνου: Ο εκβιασμός από τη διαπραγμάτευση μεταφέρθηκε και μέσα στο κόμμα

«Η ήττα ήταν μέσα στη διαπραγμάτευση, αλλά ήταν και μέσα στο κόμμα. Ο εκβιασμός από τη διαπραγμάτευση μεταφέρθηκε και μέσα στο κόμμα», ήταν η τοποθέτηση της Βασιλικής Κατριβάνου στη συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπής.

«Είναι σημαντικό να κάνουμε έκτακτο συνέδριο. Και ο λόγος που δε λέω να κάνουμε δημοψήφισμα ή διαρκές εδώ και τώρα είναι γιατί δε θα επιτρέψουν να κουβεντιάσουμε, αλλά θα είναι για να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας. Έκτακτο συνέδριο, για να δούμε τι λένε οι οργανώσεις και τα μέλη μας. Όχι ξεκαθαρίσματα, αλλά είναι η τελευταία μας ευκαιρία για μια συζήτηση και μια συλλογική απόφαση», συμπλήρωσε.

Μητρόπουλος: Να ανοιχτούμε….

«Διαπραγματευθήκαμε, ηττηθήκαμε, φορτώσαμε την εφαρμογή ενός ακραίου νεοφιλελεύθερου προγράμματος και τώρα πρέπει να δούμε τι κάνουμε», είπε ο Αλέξης Μητρόπουλος.

«Να ανοιχτούν οι οργανώσεις, να ενταχθούν τα νέα ρεύματα ανθρώπων που μας στηρίξανε και μετά να πάμε σε ουσιαστικότερες διαδικασίες», ήταν η πρόταση Μητρόπουλου.

«Δε θα βρούμε τη ρότα μας, αν δε διαλύσουμε δύο αυταπάτες: Η μία της πλειοψηφικής πλευράς, που θέλει να πιστεύει ότι είναι αριστερά εφαρμόζοντας ένα τέτοιο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα. Η δεύτερη των συντρόφων που διαφωνούν, ότι και να φύγουμε από το ευρώ θα μπορούμε να μην πληρώνουμε το χρέος», κατέληξε.

Βαλαβάνη: Γιατί, σύντροφοι, με αφήσατε να τα βγάλω πέρα μόνη μου;

Την προσωπική – πολιτική της πικρία κατέθεσε η Νάντια Βαλαβάνη στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλώντας τους συντρόφους της γιατί δεν την στήριξαν, όπως είπε, στην θύελα που προκάλεσαν οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των 200.000 ευρώ.

«Ποτέ δεν έχω μιλήσει σε ένα συνέδριο από το βήμα για ζήτημα προσωπικό μου. Ποτέ δεν έβαλα για συζήτηση κάτι που δεν είναι πολιτική άποψη», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας: «Σήμερα όμως πρέπει να μιλήσω για ένα υποτιθέμενο προσωπικό μου θέμα.

Πρόκειται τελικά για προσωπικό ζήτημα ή διαστρέβλωση και διαπόμπευση που έχω υποστεί από εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ;

Γιατί αφέθηκε αυτή η εκστρατεία στοχοποίησής μου να ξεδιπλωθεί τόσο ανενόχλητα; Γιατί αφέθηκα χωρίς δημόσιες παρεμβάσεις με εξαίρεση τις παρεμβάσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου και Θανάση Καρτερού, που τους ευχαριστώ; Με αφήσατε συντρόφισσες, σύντροφοι να τα βγάλω πέρα μόνη μου. 

Ζητώ σήμερα τη δημόσια συμπαράσταση όλων σας».

Σβίγκου: Πορευθήκαμε με βεβαιότητες που διαψεύσθηκαν

«Πορευθήκαμε με βεβαιότητες που διαψεύσθηκαν και συγκεκριμένα ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς, ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο για το χρέος και ότι μια διαπραγμάτευση θα μπορούσε να θέσει τέρμα στα μνημόνια», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου κατά την ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει παγιωθεί η αντίληψη για την ύπαρξη ενός Plan B, αλλά ούτε και η αντίληψη ότι ο χρόνος της Αριστεράς στην κυβέρνηση έχει τελειώσει.

Η Ράνια Σβίγκου πρότεινε συγκροτημένο και ανοιχτό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι «το πείραμα της κυβέρνησης της Αριστεράς δεν έχει τελειώσει», προσθέτοντας ότι «ο κόσμος αυτήν την στιγμή είναι μαζί μας, αλλά πρέπει να του δώσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο», καθώς «τα σχέδια για Grexit, για ανατροπή της κυβέρνησης και για εμπέδωση του μνημονίου ως μονόδρομου, δεν έχουν τελειώσει».

Πορτάλιου: Οι τελευταίες πράξεις του προαναγγελλόμενου τέλους του ΣΥΡΙΖΑ

Με σκληρή γλώσσα μίλησε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η Ελένη Πορτάλιου, που εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζει τις τελευταίες πράξεις ενός προαναγγελλόμενου τέλους του κόμματος.

«Υποστήκαμε μια οδυνηρή ήττα», είπε και προσέθεσε πως στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ούτε plan A σοβαρό. «Η στρατηγική των θεσμών είναι να μας εξοντώσουν και να μας οδηγήσουν σε Grexit. Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί», είπε η κ. Πορτάλιου επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμαστεί και για το Grexit και για την αδυναμία της να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία.

Κορωνάκης: Η ενότητα όρος για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα

 «Η ενότητα μας είναι όρος για να αντιμετωπίσουμε τα πολύ μεγάλα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας», είπε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κλείνοντας απόψε τη διαδικασία των τοποθετήσεων των μελών. Ο κ. Κορωνάκης είπε ότι απαιτείται σοβαρός διάλογος το Σεπτέμβριο με έκτακτο συνέδριο ώστε να υπάρξει και ένα συγκροτημένο σχέδιο απεμπλοκής.