Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 κατέθεσε την Τρίτη η Μαρινόπουλος.

Ads

Όπως αναφέρει το Euro2Day, η αίτηση υπαγωγής σε άρθρο εξυγίανσης και προστασίας από τους πιστωτές αποτελούσε πλέον μονόδρομο.

Ωστόσο, η συζήτηση του αιτήματος Μαρινόπουλου για ένταξη στο άρθρο 99, που επρόκειτο να γίνει σήμερα, αναβλήθηκε μετά από αντιδράσεις πιστωτών που ζητούσαν την απόρριψη της αίτησης. 

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο Πρωτοδικείο, εκπρόσωποι πιστωτών που πληροφορήθηκαν ότι συζητείτο η υπόθεση παρενέβησαν την τελευταία στιγμή, με επιχείρημα τη θέλησή τους να ασκήσουν κύριες παρεμβάσεις με αίτημα την απόρριψη της αιτήσεως.

Ads

Κατόπιν αυτού, σύμφωνα με το euro2day, το δικαστήριο ανέβαλε τη συζήτηση για την Ιη Ιουλίου στις 11:00, προκειμένου να κληθούν στη συζήτηση βασικοί πιστωτές της εταιρείας, όπως επίσης το ΙΚΑ και το Δημόσιο.

Με εντολή επίσης του δικαστηρίου, δεν θα μπορούν να γίνουν αναγκαστικές εκτελέσεις στη Μαρινόπουλος έως την Παρασκευή.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας. «Από καιρό και από κοινού με άλλα Υπουργεία παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα στην εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της.

Το βασικότερο κριτήριο για τη συστηματική εμπλοκή του Υπουργείου Εργασίας στο ζήτημα αυτό είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρία και παράλληλα η διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν».

Οι σχεδιασμοί

Το Euro2Day αναφέρεται σε πυρετώδεις προσπάθειες, τις οποίες παρακολουθεί από πολύ κοντά και η κυβέρνηση, για τη διάσωση του ομίλου. Κι αυτό καθώς οι διαταγές πληρωμής και οι αναγκαστικές εκτελέσεις λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, απειλώντας να μπλοκάρουν την λειτουργία της εταιρίας που απασχολεί περίπου 13.000 εργαζόμενους.

Στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας είναι, όπως μεταδώσαμε, ο διακανονισμός των υποχρεώσεων προς Δημόσιο και Ταμεία, η αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων, αλλά και ο περιορισμός των απαιτήσεων των προμηθευτών, με κούρεμα που σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν εκπονηθεί θα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο της τάξεως του 40%.

Το βασικό σενάριο σημειώναμε ήταν η συμμετοχή της Σκλαβενίτης με ποσοστό 75% στη νέα εταιρία, (που θα αφορά πρακτικά όλη τη δραστηριότητα της Μαρινόπουλος στο συγκεκριμένο τομέα του λιανεμπορίου) ενώ ποσοστό 25% θα διατηρήσει η πλευρά της Μαρινόπουλος.

Η εισροή νέων κεφαλαίων από την Σκλαβενίτης τοποθετείται σε 75 εκατ. ευρώ και ακόμη 50 εκατ. ευρώ σε βάθος 2-3 ετών. Οι υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος θα μετατραπούν σε μακροπρόθεσμα 20ετή δάνεια, με balloon (η εξόφληση θα ξεκινήσει μετά από 6 χρόνια και θα αφορά το 30% σταδιακά, ενώ το υπόλοιπο 70% θα εξοφληθεί στη λήξη).

Περίπου 370 εκατ. θα είναι ο νέος χαμηλότοκος δανεισμός (οι πληροφορίες μιλούν για επιτόκιο της τάξεως του 1%) επίσης με 20ετή διάρκεια και τους ίδιους όρους αποπληρωμής.

Στο σκέλος της εξυγίανσης του παθητικού της εταιρίας, προβλέπεται «εθελοντικό» κούρεμα των εμπορικών πιστωτών, οι συνολικές υποχρεώσεις προς τους οποίους υπολογίζονται σε περίπου 550 εκατ. ευρώ, σε ένα ποσοστό που σύμφωνα με το σχέδιο υπολογίζεται σε 40%.

Ακόμη θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των υποχρεώσεων σε μισθώματα, για ακίνητα που χρησιμοποιεί ο όμιλος Μαρινόπουλου (ορισμένες πηγές τα ανεβάζουν σε 150-200 εκατ. ευρώ) με ετεροχρονισμό των πληρωμών, τουλάχιστον για μια τριετία και αναπροσαρμογή προς τα κάτω των μισθωμάτων.

Τέλος βασική προϋπόθεση είναι να ρυθμιστούν και οι υποχρεώσεις προς Δημόσιο και Ταμεία, οι οποίες υπολογίζονται μεταξύ 105 και 110 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα 15ετίας, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία θα πρέπει πέρα από τα συμφωνήσουν μεταξύ τους οι τράπεζες, η Σκλαβενίτης και ο όμιλος Μαρινόπουλου, να αποδεχτούν και οι εμπορικοί πιστωτές το κούρεμα των απαιτήσεων τους. Θα πρέπει δηλαδή να δώσει τη συγκατάθεση της η πλειονότητα των πιστωτών σε ποσοστό που να ξεπερνά το 60%, ίσως και το 70%. Γεγονός που δεν είναι εύκολο, παρότι σταδιακά διαμορφώνεται πλέον η πεποίθηση στην αγορά ότι οι εναλλακτικές θα είναι πολύ χειρότερες.

Ένα ακόμη από τα «αγκάθια» της υπόθεσης, αναφέρουν πηγές από το χρηματοοικονομικό χώρο που είναι σε θέση να γνωρίζουν, αφορά το κεφάλαιο που απαιτείται για την διατήρηση της Μαρινόπουλος σε λειτουργία στο μεσοδιάστημα, καθώς υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 15-20 εκατομμύρια, ανά μήνα λειτουργίας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες στο α εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αναμένεται ότι θα προκύψει αρνητικό EBITDA της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Είναι δε προφανές ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν όροι που θα επιτρέπουν στην Σκλαβενίτης να απαγκιστρωθεί από μια συμφωνία ανάλογα με την πορεία του due dilligence και την επαλήθευση των δεδομένων με τα οποία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.