Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας προσέφυγε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, καταθέτοντας αίτηση ακυρότητας για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, δύο 24ωρα πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της και την έκδοση των πορισμάτων των κομμάτων σχετικά με τυχόν ποινικές ευθύνες του κατά την ενάσκηση των υπουργικών του καθηκόντων.

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγγελόπουλο η δίωξη σε βάρος του είναι πολιτική και όχι ποινική κι αυτό καταδεικνύεται από τις ακυρότητες που όπως καταγγέλλει σημειώθηκαν στην Προανακριτική Επιτροπή.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος κατεθεσε αυτοπροσώπως την αίτηση ακυρότητας, συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του, Δημήτρη και Λυδία Τσοβόλα, ζητεί συγκεκριμένα:

Την κήρυξη ακυροτήτων και την άρση των αμφισβητήσεων (κατά άρθρο 244 παρ. 5 Κ.Π.Δ.) που έλαβαν χώρα κατά την διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση που αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής σε βάρος του.

Ads

Μεταξύ των λόγων ακυρότητας που προβάλλονται είναι και οι εξής:

  • Παράνομη η εξαίρεση από την Επιτροπή των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τζανακόπουλου και Πολάκη.
  • Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και κλήση του Παπαγγελόπουλου για παροχή εξηγήσεων στην Επιτροπή χωρίς να προσδιορίζονται έστω και στοιχειωδώς οι πράξεις για τις οποίες παραπέμφθηκε και κλήθηκε για εξηγήσεις, γεγονός που αντίκειται και στην Ευρωπαϊκή και στην Ελληνική νομοθεσία και παραβιάζει τα υπερασπιστικά του δικαιώματα.
  • Μη παροχή εύλογου χρόνου για μελέτη της δικογραφίας διακοσίων τριανταπέντε χιλιάδων σελίδων προκειμένου να μπορεί εγκαίρως και αποτελεσματικά να τη μελετήσει και να ετοιμάσει την υπεράσπισή του.
  • Κλήση του για παροχή εξηγήσεων χωρίς η Επιτροπή προηγουμένως να συλλέξει το απαραίτητο ανακριτικό υλικό, όπως ορίζει ο νόμος, στερώντας τους θεμελιώδη υπερασπιστικό του δικαίωμα. Θα έπρεπε πρώτα να συλλέξει όλο το αποδεικτικό υλικό και μετά να κληθεί ο Παπαγγελόπουλος για παροχή εξηγήσεων.Παράνομη μη κλήση για εξέταση ουσιωδών μαρτύρων και του μηνυτή Αντώνη Σαμαρά για να καταθέσουν ως μάρτυρες στην Επιτροπή.