Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, λίγο πριν την συνάντηση στο Παρίσι με τους εκπροσώπους της τρόικας, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει σύγκλιση και το κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει στην Αθήνα για την αξιολόγηση. Με επίκεντρο τη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών στο δημοσιονομικό κενό του 2015,ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ αναφέρουν πως τα ανοιχτά θέματα είναι πολλά και έχουν χαρακτηρίσει τη συνάντηση ως «προπαρασκευαστική», όπως αυτή που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του Σεπτέμβρη και πάλι στο Παρίσι.

Ads

Στόχος, όπως είπε, είναι να κλείσει η αξιολόγηση. «Είμαστε αισιόδοξοι πως θα συγκλίνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην ατζέντα της συνάντησης με την τρόικα ανέφερε πως τα θέματα «ποικίλουν», ωστόσο, πρόσθεσε, «το βασικό ζητούμενο είναι η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται παραμένοντας στο δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και εφαρμόζοντας όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι συζητήσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη, ωστόσο δεν αποκλείεται να παραταθούν και έως την Πέμπτη. Στην αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Τάσος Αναστασάτος, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι Χρύσανθος Λαζάριδης και Σταύρος Παπασταύρου. Από το ΠΑΣΟΚ στο Παρίσι έχει ταξιδέψει ο Χρήστος Πρωτόπαππας.

Το απόγευμα της Τρίτης, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν από το Παρίσι πως «η συζήτηση προχωρά αναλυτικά και εξαντλητικά σε όλα τα δημοσιονομικά ζητήματα, ιδιαίτερα στις νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Προβλέπεται να συνεχιστεί ως αργά το βράδυ και να επεκταθεί στα υπόλοιπα θέματα της αξιολόγησης από νωρίς την Τετάρτη το πρωί». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι προτάσεις που συζητούνται ειναι αυτές που απέστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα την Κυριακή μέσω email και αφορούν:

Ads
  • Βελτίωση των δημοσίων εσόδων χάρη στην ανάπτυξη που προβλέπεται σε 2,9% του ΑΕΠ το 2015.
  • Καλύτερη απόδοση του ΕΝΦΙΑ (ειπραξιμότητα πάνω απο 80%) καθώς η τρόικα έχει ρίξει την εκτίμησή της για το ποσοστό στο 70%
  • Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με στόχο έσοδα 400 εκατ. ευρώ
  • Δέσμευση καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων απο όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και απάτης (νόμος Αθανασίου). Εκτίμηση για έσοδα 350 εκατ. ευρώ.

Στέλεχος της Κομισιόν φέρεται να δήλωσε στο Βήμα πως «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία» και πως «οι δύο πλευρές βρήκαν μια μέση λύση για να γίνει μια συζήτηση από κοντά και να αρθούν παρεξηγήσεις». «Υπάρχει βούληση να τελειώνουμε», ανέφερε. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Βήματος σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους το ΔΝΤ δεν φαίνεται να συμμερίζεται την αισιόδοξη οπτική. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, το Ταμείο επιμένει ότι η απόσταση με την Αθήνα στους υπολογισμούς για το δημοσιονομικό κενό παραμένει μεγάλη, ενώ εκτιμά ότι είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας στο Παρίσι.

ΣΥΡΙΖΑ: Άτακτη υποχώρηση από την κυβέρνηση

«Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η περίφημη Σαμαρική «έξοδος από το μνημόνιο» μετατρέπεται σε νέα μνημονιακή συμφωνία και μέτρα», υπογραμμίζει σε σχόλιο του ο ΣΥΡΙΖΑ για τις συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και προσθέτει: «Πρόκειται για μια άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης μεν, απόλυτα αναμενόμενη δε, στο βαθμό που πέφτει στο μνημονιακό λάκκο που η ίδια επικοινωνιακά έσκαβε. Είναι όμως γελασμένοι στην κυβέρνηση, αν θεωρούν ότι μπορούν να παραμείνουν στην εξουσία και να δεσμεύσουν τον ελληνικό λαό με την οποιαδήποτε συμφωνία που θα καταλήξουν με τους δανειστές».