Την αισιοδοξία του ότι, μετά τις εκλογές στην Κύπρο, στις 28 Ιανουαρίου, θα ανοίξει ένα «παράθυρο» για να αρχίσουν και πάλι οι διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έγιναν στη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο περιθώριο της πρώτης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας, που πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βάλει το δικό της «λιθαράκι» σε αυτή την κατεύθυνση. 

Σχετικά με την Τριμερή ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η Ιορδανία παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή στα θέματα της ασφάλειας και των προσφυγικών ροών, και επισήμανε ότι η στρατηγική των συνεργασιών έχει δώσει αποτελέσματα.

Στη σημασία της Τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας αναφέρθηκε και ο Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας ότι η Ιορδανία έχει να προσφέρει στο προσφυγικό, στα ζητήματα της τρομοκρατίας και στο θέμα του Ιράκ.

Στεφάνι στον ανδριάντα του Μακαρίου 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου στις 10 το πρωί, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές, ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Κύπρου και ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Μακαρίου.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Διμερείς συμφωνίες μεταξύ Κύπρου - Ιορδανίας

Στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας, στη Λευκωσία, υπογράφηκαν διμερείς συμφωνίες μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ιορδανίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’.

Πηγή: ΕΡΤ